piatok 14. októbra 2011

Tekvicový koláč

Tekvicový koláč tradične netradičný:) U nás sú v jeseni tradičné koláče jablkové , hruškové, slivkové...no chcela som vyskúšať tekvicový , nebol zlý no jablkový je jablkový:)))

Základom tohto koláča bolo tekvicové pyré skvelá to vec na polievky , koktejly a iné dobrotky.

 zdroj : Apetit a  Veľká kniha o pečení
Takže na tekvicový koláč budeme potrebovať:
Formu na koláč s priemerom cca 30 cm
základné sladké krehké cesto takzvané Pate sucrée
550 g tekvicového pyré
170 g trstinového cukru
2 vajcia
150 ml šľahačky
1 čl mletej škorice
1 čl mletého zázvoru
štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška

Postup:
Pate sucreé:
1. 175g hladkej múky, pol čl soli 3 PL práškového cukru  dáme do kuchynského robota s kovovými čepeľami  a 7 sekúnd miešame.
2. Na vrch múčnej zmesy dáme 120g studeného nakrájaného masla a miešame 10-15 sekúnd.
3. 2 žĺtky rozmiešame s 2 PL studenej vody a počas chodu kuchynského robota nalejeme na suroviny kým sa nespoja.
4.Cesto musí mať konzistenciu plastelíny , nemiešame dlho ozaj len nevyhnutný čas na spojenie.
5. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme cca 1 hod. schladiť alebo cez noc.
6. Hotové , vychladené cesto rozvaľkáme na pmúčenej doske, prenesieme do jemne vymastenej formy na pečenie, povrch popicháme vidličkou...

...na povrch cesta dáme alobal s fazuľou alebo nejakou inou strukovinou aby sa nám pri pečení cesto nevydulo...

...a dáme predpiecť na 200 stupňov cca 15-20 min


...medzi tým si pripravíme "náplň,,
 Plnka:
1. V robote vymixujeme šľahačku, vajcia, tekvicu, cukor a koreniny na hladkú zmes.
2. Pripravenú zmes nalejeme na predpečené cesto  a dáme piecť na cca 160 stupňov cca 60 min .
3. Po upečení vyberieme s formy a necháme vychladnúť.


Ja som koláč podávala s agátovou šľahačkou...


...a to šľahačka vyšľahaná s agátovým medom:)))


Prajem Vám krásnu jeseň a nenechajte si ju pokaziť ,, zlým počasím".

17 komentárov:

  1. júúúj, aký krásny tekvicový koláčik ... tá šlahačka s agátovým medom vyzerá tiež fajnovo (práve sme kúpili tento týždeň agátový med), ďakujem za inšpiráciu ... mám takú veľkú oranžovú tekvicu, tuším ho dnes rovno aj upečiem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, krásne sa ti vydaril!!! A ako chutil?? Nieco na spôsob jablkového pyré ci??

    OdpovedaťOdstrániť
  3. fiiiha! vyzera to uzasne!!! ja sa na tento kolacik uz chystam aspon sto rokov ;DD

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jana:Ďakujem Jani:)...agátový medík je proste výýýborný a krásne voňavý takže dodá jedlu tú správne kvetinovú chuť:)...dúfam ti bude koláčik chutiť:)

    Slávka:Ďakuejm Slávka:)...chutil tak pudingovo totiž tekvica je taká, že ako ju ochutíš taká je. Tento koláčik dosť voňal po škorici a zázvore. Môj manžel dokonca nevedel že je tekvicový, pýtal sa, že čo je to za pena na vrchu:))))

    Marianna: ...tak šup-šup vyskúšať je taký echt jesenný:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ajka,pred rokmi som mala možnosť naraz ochutnať tekvicový a pekanový koláč, ten pekanový mi chutil o niečo viac,ale ten tekvicový je na naše pomery dostupnejší,ďakujem za inšpiráciu,určite vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Andrejka kolacik vyzera velmi dobre. A ta slahacka s agatovym medom, tak to musela byt absolutne lahoda. Velmi zaujimavy receptus.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ivana:..aj mne by asi viac chutil ten pekanový v tomto tekvicovom mi chýbala sviežosť alebo kyslosť čo ja viem, keď spravím jablkový tak je proste fajn tento tekvicový bol sladký a voňavý, ale to sa dá upraviť:) v konečnom dôsledku bol dobrý a s tou šľahačkou výborný:)

    Adriana:...ďakujem Adrika:) šľahačka dodala koláčiku šmrnc:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. kraasne fotecky,Andrejka!!!a kolacik bol urcite vyborny,..myslim,ze aj ja som piekla nieco podobne,i ked uz si nespominam na presne zlozenie,kedze tomu uz je nejaky cas..ale pamatam si,ze tekvicova plnka so slahackou a koreninkami bola moooc lahodna:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ďakujem Maťka:) ...koláčik si určite piekla možno s iným zložením, ale v podstate bol možno rovnaký asi ako tekvicové polievky:)...utekám k tebe mrknúť na tú krásnu tortu, nutellu tú mi radi:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ak Vám to nevadí použil som vaše fotografie tu. No jednoducho musel som skvelý recept!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. krásne foto, krásny koláč, tekvicových vecí sa nikdy neprejem a toto je kandidááátka teda na sladkosť jesene :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Kráásne fotky a určite chutný koláčik...zakladám receptík :) mňam mňam

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Gabriel:...nie vôbec mi to nevadí a som rada že si ma tak pekne odprezentoval na tvojich stránkach:) ďakujem:)

    Andrejka: ...Andrejka som rada že ťa koláčik zaujal:)

    Natali:...ďakujem Natali:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. wow, ten vyzera uzasne chutne a fotky su krasne!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. nemate niekto recept na to tekvicove pyre? akosi mi ho nezobrazuje... dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť