Ďalšia cuketová inšpirácia:). Zatiaľ sme sa jej neprejedli , ale je načase dať si pauzu.
Rizoto som robila prvý krát neviem , ako má vypadať origoš rizoto. No zdá sa mi , že som sa k nemu trošku priblížila:)
inšpirácia: M Hazan- Klasická Italská kuchyně
Budeme potrebovať:
cca 4-5 ks malých cukiet
olivový olej
1 stredne veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
soľ, čierne korenie čerstvo podrvené
cca 1L až 1 1/2L zeleninového vývaru ( v origoš recepte sa uvádza mäsový vývar)
2 PL masla
2H ryže Carnaroli
1/4 H čerstvo nastrúhaného syra parmezán ( ja sa priznám dala som vršatec a myslím, že chuťovo to rizotu neublížilo)
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
1.Cukety umyjeme, nelúpeme , pokrájame na koliečka , alebo na polkoliečka cca 1cm hrubé...
2. ...do hrnca , alebo tzv wok panvice no proste do hrnca čo rovnomerne rozvádza teplo dáme olej a nahrubo nasekanú cibuľu , podusíme, pridáme najemno nasekaný cesnak taktiež opečieme...
3. ...pridáme cukety a cca 10-15min smažíme, priebežne posolíme štipkou soli...
4. ...prichystáme si vývar ktorý dáme variť na veľmi mierny plameň ( bude sa mierne variť po celú dobu až do uvarenia rizota)...
5. ...k cuketám pridáme 1 Pl masla, prisypeme ryžu a dôkladne premiešame...
6. ...k ryži prilejeme približne 1 naberačku vrelého vývaru a dobre premiešame a vlastne miešame , až kým sa tekutina čiastočne nevpije do ryže...
7. ..postupne prilievame po naberačkách vriacu tekutinu a miešame a vždy po každom vpití sa tekutiny do ryže prilievame a miešame....a tak ďalej až do ,,úúúplného zblbnutí "
8. ...vývar sme minuli, ryžu uvarili ...pozor nie rozvarili...je načase vypnúť sporák a do ryže zamiešať zvyšné maslo trošku čierneho korenia, petržlenovú vňať a syr. Všetko dobre premiešame a môžeme podávať posypané syrom:)
9. Je dobré ak v rizote na konci varenia ostane trošku viac tekutiny rizoto bude krémovejšie a nie suché a ubité.
Dobrú chuť:)
Rizoto som robila prvý krát neviem , ako má vypadať origoš rizoto. No zdá sa mi , že som sa k nemu trošku priblížila:)
inšpirácia: M Hazan- Klasická Italská kuchyně
Budeme potrebovať:
cca 4-5 ks malých cukiet
olivový olej
1 stredne veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
soľ, čierne korenie čerstvo podrvené
cca 1L až 1 1/2L zeleninového vývaru ( v origoš recepte sa uvádza mäsový vývar)
2 PL masla
2H ryže Carnaroli
1/4 H čerstvo nastrúhaného syra parmezán ( ja sa priznám dala som vršatec a myslím, že chuťovo to rizotu neublížilo)
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
1.Cukety umyjeme, nelúpeme , pokrájame na koliečka , alebo na polkoliečka cca 1cm hrubé...
2. ...do hrnca , alebo tzv wok panvice no proste do hrnca čo rovnomerne rozvádza teplo dáme olej a nahrubo nasekanú cibuľu , podusíme, pridáme najemno nasekaný cesnak taktiež opečieme...
3. ...pridáme cukety a cca 10-15min smažíme, priebežne posolíme štipkou soli...
4. ...prichystáme si vývar ktorý dáme variť na veľmi mierny plameň ( bude sa mierne variť po celú dobu až do uvarenia rizota)...
5. ...k cuketám pridáme 1 Pl masla, prisypeme ryžu a dôkladne premiešame...
6. ...k ryži prilejeme približne 1 naberačku vrelého vývaru a dobre premiešame a vlastne miešame , až kým sa tekutina čiastočne nevpije do ryže...
7. ..postupne prilievame po naberačkách vriacu tekutinu a miešame a vždy po každom vpití sa tekutiny do ryže prilievame a miešame....a tak ďalej až do ,,úúúplného zblbnutí "
8. ...vývar sme minuli, ryžu uvarili ...pozor nie rozvarili...je načase vypnúť sporák a do ryže zamiešať zvyšné maslo trošku čierneho korenia, petržlenovú vňať a syr. Všetko dobre premiešame a môžeme podávať posypané syrom:)
9. Je dobré ak v rizote na konci varenia ostane trošku viac tekutiny rizoto bude krémovejšie a nie suché a ubité.
Dobrú chuť:)
super :) ďakujem za inšpirácie, na to čo s cuketami, máme ich asi milión a stále rastú a rastú :)neuveriteľná plodina.
OdpovedaťOdstrániťNiet za čo :)...a teda to máš pravdu rastú , ako šialené:)))
Odstrániťpodľa mňa vyzerá (a určite aj chutí) výborne! :)
OdpovedaťOdstrániťJúúúj Ďakujem :)
OdstrániťAjka, mne sa zvyčajne vydarí také poslovenčené, ale tvoje vyzerá také fajné talianské :))), cukiet máme teraz habadej, takže díky za inšpiráciu.Počula som (manžel pracuje s talianmi), že je dosť dôležité z akej ryže sa pripravuje, tú Carnaroli si kde zakúpila? Pekný víkend!
OdpovedaťOdstrániťTiež som sa bála , ako to dopadne no zdá sa celkom autenticky:) ryžu som pôvodne chcela arborio no nikde som nezohnala:( nakoniec u nášho taliana (predajňa s talianskými potravinami) mali túto carnaroli tiež výbornú na rizoto:)
OdstrániťPá maj sa krásne.
Carnaroli je lepsia ryza na risotto ako arborio. Tvoje risotto vyzera celkom dobre, mozno este troku kremovitejsie by mohlo byt...
OdpovedaťOdstrániťPetra
Ahoj Petra:) ...no máš pravdu mohlo byť krémovejšie, no nabudúce lebo ryže mi ešte ostalo a mám v pláne vyskúšať ďalšie rizotá :) a táto spomínaná ryža je fakt výborná:)
OdstrániťVypadá báječně a děkuji za další tip, jak zpracovat cukety, máme jich haldy... a italské rizoto miluji, akorát jsem jediná z naší rodiny, tak ho potom jím několikrát po sobě ;-)
OdpovedaťOdstrániťJanusa tiež som myslela , že si ho zjem sama no našťastie som sa mýlila, trom zo štyroch chutilo:)
OdstrániťK talianskemu rizotu si sa Aji priblížila veľmi – vyšlo ti. Robievam na rôzne variácie a spôsoby, ale väčšinou v zime alebo na jar – talianske rizoto je veľmi sýte.
OdpovedaťOdstrániť..tak to som rada:) Ináč sa tiež chystám aj na iné variácie a máš pravdu je to dosť sýte jedlo:)
Odstrániť