Nič ťažké, vyrobiť taký kečup...oveľa ťažšie je kúpiť dobré paradajky. A ak máme vlastné zdroje tým lepšie. Takže ak máte nadbytok paradajok nechajte sa inšpirovať týmto receptom. Kečup je výborný. Neklamem:-)
inšpirácia: Škola provensálské kuchyně
Budeme potrebovať:
1,5 kg paradajok -lepšie sú dlhé
1 kg cibule
4 PL olivového oleja
100 g krupicového cukru
125 ml vinného octu
1 ČL soli
1 PL dijonskej horčice
1/2 ČL muškátového orieška
1 ČL mletej papriky
1 čili papričku
1 ČL sušeného tymiánu
1 ČL mletého zázvoru
Postup:
1. Olivový olej, paradajky nakrájané na štvrtinky a očistenú cibuľu pokrájanú na plátky dáme do väčšieho hrnca dusiť na cca 40-50 min. Občas premiešame.
2. Uvarené paradajky s cibuľou rozmixujeme na pyré a dáme naspäť variť s pridaným cukrom, soľou a octom. Varíme neprikryté a občas premiešame.
3. Po cca30 min do zmesi pridáme koreniny,horčicu dobre premiešame...
4. ...paradajkovú zmes prepasírujeme cez jemné sitko.
Ak sa nám kečup zdá byť moc riedky môžeme ho ešte varením zredukovať aj ja som tak urobila no aj tak domáci kečup nikdy nebude ako z obchodu. Poprípade hotový kečup môžete dochutiť soľou alebo cukrom , každému podľa chuti ja som si receptík tiež upravila , ale ozaj len minimálne:-) V knihe píšu , že tento kečup vydrží v chladničke 1 mesiac, neviem uvidíme.
PS:A ani také špagety s kečupom nemusia byť zlé ?!:-)))
inšpirácia: Škola provensálské kuchyně
Budeme potrebovať:
1,5 kg paradajok -lepšie sú dlhé
1 kg cibule
4 PL olivového oleja
100 g krupicového cukru
125 ml vinného octu
1 ČL soli
1 PL dijonskej horčice
1/2 ČL muškátového orieška
1 ČL mletej papriky
1 čili papričku
1 ČL sušeného tymiánu
1 ČL mletého zázvoru
Postup:
1. Olivový olej, paradajky nakrájané na štvrtinky a očistenú cibuľu pokrájanú na plátky dáme do väčšieho hrnca dusiť na cca 40-50 min. Občas premiešame.
2. Uvarené paradajky s cibuľou rozmixujeme na pyré a dáme naspäť variť s pridaným cukrom, soľou a octom. Varíme neprikryté a občas premiešame.
3. Po cca30 min do zmesi pridáme koreniny,horčicu dobre premiešame...
4. ...paradajkovú zmes prepasírujeme cez jemné sitko.
Ak sa nám kečup zdá byť moc riedky môžeme ho ešte varením zredukovať aj ja som tak urobila no aj tak domáci kečup nikdy nebude ako z obchodu. Poprípade hotový kečup môžete dochutiť soľou alebo cukrom , každému podľa chuti ja som si receptík tiež upravila , ale ozaj len minimálne:-) V knihe píšu , že tento kečup vydrží v chladničke 1 mesiac, neviem uvidíme.
PS:A ani také špagety s kečupom nemusia byť zlé ?!:-)))
Vyzerá to veľmi dobre, idú do neho samé fajn veci a určite je lepší ako z obchodu, osobne mi veľmi nechutia. Možno by bol výborný na pizzu, veď paradajkové sugo sa tuším aj robí podobne. Prajem pekný večer :)
OdpovedaťOdstrániťMichaella máš pravdu na pizzu , ako stvorený len ja by som pridala ešte cesnak:-) A hlavne pre to som kečup robila , že viem čo v ňom je a ozaj je dobrý :-)Aj tebe prajem krásny večer.
OdstrániťAjka,neuveris, cez víkend som ho taktiež robila, včera som uz aj časť spotrebovala na cestoviny, akurát som pridala baklazan. Chutil nám, len nabudúce by som vynechala cukor, alebo by som ho zredukovala na tretinu, ale myslím, že hlavne menším deťom bude chutit, my dospeli to mame radšej bez cukru.
OdpovedaťOdstrániťIvanka však je dobrý:-) a na cestoviny určite fajn a aj na pizzu ho určite skúsim a padla aj poznámka , že na hrianky. V každom prípade je veľmi fajnový. A čo sa týka cukru asi si mala lepšie paradajky ja som mala problém kúpiť niečo obstojné :(
OdstrániťAndrejka, no neviem ale poriadne si ma navnadila ... aj na tú lievancovú zmes....Krasne dni ... a príjemmný začiatok škols. roku dievčatám..
OdpovedaťOdstrániťGabika tak šup-šup na to, kečup je výborný a lievancová zmes mi uľahčuje ráno :-)A krásny víkend prajem tebe a tvojej školáčke úspešný začiatok šk.roku :-)
OdstrániťAjko, u Tebe je vždy tolik dobrot,já mám vždy takové chuťě!!!!!Moc jsi mě navnadila!!!Daja
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Daja a som rada ,že ťa takto navnaďujem:-)
OdstrániťAhoj Ajka, niekedy som tiež varievala doma, ale už nemám záhradku, tak už ho nerobím. Tvoj recept je oveľa lepší, určite aj lepšie chutí, ako bol niekedy môj.
OdpovedaťOdstrániťEmily
Ahoj Emily. Naozaj neviem či tento kečup je lepší , ako ten tvoj no nám celkom (dosť) chutil. Ináč ja som paradajky kupovala , ale o rok isto niečo dopestujem lebo kúpiť niečo obstojné je problém:-(
OdstrániťPodobný kečup teď vařila má drahá sestřička. My vařili podle Odeda a tak jsme si domluvili koštovací návštěvu!
OdpovedaťOdstrániťPo tomto článku se na tu výměnu receptíků těším ještě víc!
Hanička a veru som u teba očumovala tvoj kečup a pozdával sa mi dosť:-) dúfam ti bude u sestričky chutiť:-)
OdstrániťAjka, no škoda, že som si nevšimla skôr, že si robila domáci kečup. Ja som si recept našla na internete, ale som spokojná. Akurát...keďže "neviem používať" chilli - nemám odhad v množstve a štipľavosti je trocha viac pikantný, ale s dcérou nám to nevadí a rodičia sa určite potešia :-)))
OdpovedaťOdstrániťAhoj Zuzka:-)
Odstrániťkečup je fajný a tú čili ani necítiť nabudúce použijem viac mám rada pikantnejšie veci. No snáď sa ti receptík o rok hodí ak neostaneš verná odskúšanému.