štvrtok 9. augusta 2012

Rizoto s cuketami

Ďalšia cuketová inšpirácia:). Zatiaľ sme sa jej neprejedli , ale je načase dať si pauzu.
 Rizoto som robila prvý krát neviem , ako má vypadať origoš rizoto. No zdá sa mi , že som sa k nemu trošku priblížila:)
inšpirácia: M Hazan- Klasická Italská kuchyně 

Budeme potrebovať: 
cca 4-5 ks malých cukiet
olivový olej
1 stredne veľká cibuľa 
1 strúčik cesnaku
soľ, čierne korenie čerstvo podrvené
cca 1L až 1 1/2L zeleninového vývaru ( v origoš recepte sa uvádza mäsový vývar)
2 PL masla
2H ryže Carnaroli  
1/4 H čerstvo nastrúhaného syra parmezán ( ja sa priznám dala som vršatec a myslím, že chuťovo to rizotu neublížilo)
1 PL nasekanej petržlenovej vňate


Postup:
1.Cukety umyjeme, nelúpeme , pokrájame na koliečka , alebo na polkoliečka cca 1cm hrubé...
2. ...do hrnca , alebo tzv wok panvice no proste do hrnca čo rovnomerne rozvádza teplo dáme olej a nahrubo nasekanú cibuľu , podusíme, pridáme najemno nasekaný cesnak taktiež opečieme...
3. ...pridáme cukety a cca 10-15min smažíme, priebežne posolíme štipkou soli...
4. ...prichystáme si vývar ktorý dáme variť na veľmi mierny plameň ( bude sa mierne variť po celú dobu až do uvarenia rizota)...
5. ...k cuketám pridáme 1 Pl masla, prisypeme ryžu a dôkladne premiešame...
6. ...k ryži prilejeme približne 1 naberačku vrelého vývaru a dobre premiešame a vlastne miešame , až kým sa tekutina čiastočne nevpije do ryže...
7. ..postupne prilievame po naberačkách vriacu tekutinu a miešame a vždy po každom vpití sa tekutiny do ryže prilievame a miešame....a tak ďalej až do ,,úúúplného zblbnutí "
8. ...vývar sme minuli, ryžu uvarili ...pozor nie rozvarili...je načase vypnúť sporák a do ryže zamiešať zvyšné maslo trošku čierneho korenia, petržlenovú vňať a syr. Všetko dobre premiešame a môžeme podávať posypané syrom:) 
9. Je dobré ak v rizote na konci varenia ostane trošku viac tekutiny rizoto bude krémovejšie a nie suché a ubité. 
                                                                         Dobrú chuť:)
 
 
 

12 komentárov:

  1. super :) ďakujem za inšpirácie, na to čo s cuketami, máme ich asi milión a stále rastú a rastú :)neuveriteľná plodina.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niet za čo :)...a teda to máš pravdu rastú , ako šialené:)))

      Odstrániť
  2. podľa mňa vyzerá (a určite aj chutí) výborne! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ajka, mne sa zvyčajne vydarí také poslovenčené, ale tvoje vyzerá také fajné talianské :))), cukiet máme teraz habadej, takže díky za inšpiráciu.Počula som (manžel pracuje s talianmi), že je dosť dôležité z akej ryže sa pripravuje, tú Carnaroli si kde zakúpila? Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som sa bála , ako to dopadne no zdá sa celkom autenticky:) ryžu som pôvodne chcela arborio no nikde som nezohnala:( nakoniec u nášho taliana (predajňa s talianskými potravinami) mali túto carnaroli tiež výbornú na rizoto:)
      Pá maj sa krásne.

      Odstrániť
  4. Carnaroli je lepsia ryza na risotto ako arborio. Tvoje risotto vyzera celkom dobre, mozno este troku kremovitejsie by mohlo byt...
    Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Petra:) ...no máš pravdu mohlo byť krémovejšie, no nabudúce lebo ryže mi ešte ostalo a mám v pláne vyskúšať ďalšie rizotá :) a táto spomínaná ryža je fakt výborná:)

      Odstrániť
  5. Vypadá báječně a děkuji za další tip, jak zpracovat cukety, máme jich haldy... a italské rizoto miluji, akorát jsem jediná z naší rodiny, tak ho potom jím několikrát po sobě ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janusa tiež som myslela , že si ho zjem sama no našťastie som sa mýlila, trom zo štyroch chutilo:)

      Odstrániť
  6. K talianskemu rizotu si sa Aji priblížila veľmi – vyšlo ti. Robievam na rôzne variácie a spôsoby, ale väčšinou v zime alebo na jar – talianske rizoto je veľmi sýte.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ..tak to som rada:) Ináč sa tiež chystám aj na iné variácie a máš pravdu je to dosť sýte jedlo:)

      Odstrániť