Ingrediencie:
2 dcl mlieka + 2 PL na potretie croissantov
2 čl sušeného droždia (použila som dr. oetker)
360g hladkej preosiatej múky + 3 PL hladkej múky
2 PL cukru
1 čl soli
250g masla (nie hera ani nič podobné)
Na potretie : 1 vaječný žĺtok s 1 PL mlieka
Postup:
Prvý deň alebo večer:
1.Zohrejeme 2 dcl mlieka, aby bolo vlažné. V 1 dcl mlieka rozpustíme droždie a vmiešame doň 2 PL hladkej múky (z 360 g) a vymiešame dohladka. Necháme nakysnúť cca 20min.
2. Zmiešame cukor, soľ a múku.
3.Zvyšné teplé mlieko nalejeme do múčnej zmesi, pridáme kvások a vymiešame cesto. POZOR! Cesto bolo dosť tuhé nedalo sa mi miešať ručným mixérom tak som ho musela pekne krásne spracovať na doske. A presne v tejto fáze som si myslela že je to vopred prehratý boj s cestom (však z tak tuhého cesta nič dobré nemôže byť) , no napriek tomu som ho vymiešané vložila v miske prikryté do chladničky na noc.
Druhý deň ráno:
Najprv som skontrolovala cesto či sa nejak pohlo či sa mi oplatí pokračovať v začatom diele a čuduj sa svete celkom pekne narástlo.
Takže pokračujeme: 1.necháme zmäknúť maslo cca 15min a dlaňou alebo prstami doň zapracujeme 3 PL hladkej múky na jemnú hmotu. Vytvarujeme štvorec.
no ja mám kocku ale bude to štvorec...časom:) |
Na dve tretiny cesta rozvaľkáme maslové cesto, vynecháme cca 1 cm po stranách.
Cesto preložíme na troje tak ako skladáme list do obálky.
Cesto obrátime proti smeru hodinových ručičiek a opäť vyvaľkáme obdĺžnik 15x40cm...
po 6-tich hodinách |
3. Po 6-tích hodinách cesto ešte dvakrát rozvaľkáme a preložíme a opäť prikryté uložíme do chladničky do druhého dňa.
Tretí deň ráno:
Približne hodinu a pol pred pečením vyberieme cesto z chladničky na prac. dosku.
Cesto rozvaľkáme na kruh s priemerom 40cm a nožom rozkrájame na štvrte a potom každú štvrť na 3 trojuholníky.
Každý trojuholník stočíme do tvaru croissantu a položíme na plech. Croissanty potreme 2 PL mlieka a necháme ich podkysnúť približne na dvojnásobok, trvalo to cca 45 min.
Rúru predhrejeme na 220 stupňov teplovzdušnú na 200 stupňov. Pred pečením croissanty potreme žĺtkom zmiešaným s mliekom a pečieme cca 15-20 min.
A to by sme mali všetko. Prajem dobrú chuť alebo BON APETIT :)
PS: Domáce croissanty sú úžasné majú plnú maslovú chuť a ani ich netreba ničím plniť :)
no tak Ajkaaaaa, klobúk dolu!!!Ja mám pred croissantami velký respekt a ty si to zvládla bravúrne!! Más môj obdiv, ja som si na to este netrúfla, ale mozno sa niekedy vrátim tuto k tebe a skúsim...snád nenechajú na seba dlho cakat.Este raz velmi velmi dakujem za krásny postup!!Croissanty más ukázkovée!!! AAAAAAAAAAAAACH
OdpovedaťOdstrániťpanecku Andrejka, to je ale podivana, ten postup!! majstrovske croissanty si vycarovala a, kedze ja si co sa da zlahcujem pekarnickou, velmi ta obdivujem za tu krasnu a trpezlivu rucnu pracicku. Dievcata mali iste obrovsku radost ked ochutnali croissanty z maminkinej kuchyne. *DOKONALOST*
OdpovedaťOdstrániťPerfektny!!! fotopostup. Su pekne navrstvene. Nikdy som sa na ne neodhodlala, lebo sa mi to zda zdlhave, ale tvoje fotky ma pokusaju ;)
OdpovedaťOdstrániťAndrejka,
OdpovedaťOdstrániťmas moj velky RESPECT!! Fakt klobuk dole, aj ja sa na nichj chystam, ale stale to odkladam ;) Pri tvojom krasnom postupe a nadhernom vysledku mi spadla sanka, fakt nadhera!! Adush
paaanecku,Andrejka..prekraasne domace croissanty sa ti podarili..ja uz po nich pokukujem dlhsie,ale nikdy som nenabrala odvahu..tiez ich zboznujem,a teraz ich budem chodit k tebe ocumovat urcite vzdy,ako dostanem chut na croissant,lebo su tak nadhernee...:)))
OdpovedaťOdstrániťTak tomu říkám mazec! Na croissanty se chystám dlouho, předlouho a ještě jsem nenašla odvahu, ale ty vaše vypadají mistrovsky. Tak třeba se do nich vážně pustím :-)
OdpovedaťOdstrániťSlávka ďakujem za pochvalu nesmierne ma potešila, ja som tiež mala pred nimi rešpekt no odhodlala som sa a podarilo sa:)A ty si veľmi veľká šikulka tak myslím že nebudeš mať problém len treba nabrať odvahu a všetko pôjde samo:)No a v nedeľu už budeš raňajkovať vo francúzskom štýle:)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Evka :)ja pekárničku nemám tak si musím pomôcť ako sa dá :) no ale fakt neviem či by to šlo vymiešať aj v pekárničke keďže môj ručný mixér to nezvládol:( A máš pravdu dievčatá boli nadšené a veru pýtali sa kedy budú ďalšie a plnené čokinou:))))
OdpovedaťOdstrániťMiška ďakujem :) a mám tušenie že ty nebudeš dlho odolávať pokušeniu ich vyskúšať:)ale určite neobanuješ ak skúsiš:)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Andrejka no ja mám skôr rešpekt pred tvojou šikovnosťou. Ja sa chystám už dosť dlho na tvoje vyšperkované macarons a ešte som nenabrala odvahu :)Ale tuším skôr vyskúšam tú nádhernú ciabattu čo si nahodila nedávno.
OdpovedaťOdstrániťMaťka ďakujem :) ale si ma fakt rozosmiala ,,že očumovať keď dostanem na ne chuť:)))" takej šikulke ako ty nebude robiť problém ich zrealizovať ( no len nájsť si čas), ale doporučujem celú dávku sú fakt výborné:)
OdpovedaťOdstrániťMadla ďakujem,ale to ty si ma navnadila tým lístkovým cestom no vyskúšala som croissanty a lístkové si nechám na tento týždeň.
OdpovedaťOdstrániť... Andrejka ..super postup, nádherné fotky a úplne na spapanie, musím vyskúšať :-) Gabika (nogate)
OdpovedaťOdstrániťAjka ty si herecka! Croissanty su obrovska machrovina, obdivujem ta, ze si sa do toho vobec pustila, mas odo mna jednotku s hviezdickou!!!
OdpovedaťOdstrániťĎakujem krásne Gabika, budem rada ak vyskúšaš a fotopostup ti pomôže len treba nabrať odvahu :)
OdpovedaťOdstrániťAnetka zlatá ďakujem krásne:) no odvahu som tiež musela nabrať a pri miešaní cesta ma všetko odhodlanie opustilo no riskla som to a mám od teba jednotku aj s hviezdičkou :)))Ďakujem:)
OdpovedaťOdstrániťno wau, wau a ešte raz wau ... Andrejka tie sú nádherné :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Maťka , dievčatá ma už užierajú na ďalšie:)))
OdpovedaťOdstrániťTaké smekám! Nevím co víc napsat, vypadají úžasně a ty fotky - nádhera!
OdpovedaťOdstrániťHanička ďakujem krásne:)
OdpovedaťOdstrániťTie vyzerajú uzasne. Musim vyskusat.
OdpovedaťOdstrániťDakujem za recept.
Lenka
Ďakujem Lenka :) budem rada ak vyskúšaš :)
OdpovedaťOdstrániťach Andrejka, to je nááááádhera!!!! croissanty milujem, ale mam obavy z toho domaceho pecenia:((( to vies moj priatel ma podobne ako tvoja dcerka take kriticke ocko a aj jazycek, takze sa bojim, ze by som ich nakoniec musela ladovat do seba sama:)) A ja som teda netusila, ze to tak dlho trva ta priprava...3 dni fuuuha - to mi uz pripomina moj maraton s macarons:)Ale vidim, ze ty si sa s nimi popasovala bravurne - vyzeraju uzasne a ta chut hmmmm...Snad sa raz tiez odhodlam ich upiect, ale uz teraz viem, ze budem postupovat dla teba. A este mas nadherne fotecky a nielen tu uvodnu!!!
OdpovedaťOdstrániťĎakujem krásne Evka.No snažila som sa a napodiv to celkom dobre dopadlo a moja kritická Katka ich zjedla z vééééľkou chuťou čo bolo ako zadosťučinenie. Ale kľudne by som ich aj sama zvládla boli táááák výborné.Tento recept si myslím že je originálny , mám ho z jednej knižky ktorej autorkou je francúzska a robila som ho presne podľa nej a vyšlo to:) Tak len naber odvahu a hor sa do toho:) ....a croissanty sú moc fotogenické takže ani nebol problém ich odfotiť, ĎAKUJEM:)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adka :)...croissanty mas uuplne ukazkovee ...ja sa veelmi rada pohram s cestickom a dufam, ze s takymto super postupom sa mi urcite vydaria...pa Alka
OdpovedaťOdstrániťAhoj Alka som rada že ťa cestíčko zaujalo a som presvdčená že pre teba je toto cesto hračka veď ty si majsterka pečenia:) Prajem pekný víkend:)
OdpovedaťOdstrániťvyzerajú lákavo..sestra ich včera urobila podľa vášho receptu..no..ja som už nestihla ochutnať :-D
OdpovedaťOdstrániťRia ja pevne verím že sa Vašej sestre vydarili keď neostalo ani na ochutnávku:)
OdpovedaťOdstrániťDnes je už pozdě, ale na víkend se na ně připravím:-)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Šárka:)Držím palce a zároveň prajem dobrú chuť:) Ináč aj ja sa chystám cez víkend piecť toto lahodné pečivko:)
Odstrániťsisa
OdpovedaťOdstrániťahoj adka tie croisandy su perfektne a robyla som ich dva dni trochu som to urychlila
ale vysli tak ako mali a nevies ked nemam maslo ci sa moze dat aj tuk si sikovna ja som dlho hladala ten recept..............................................
Ahoj Sisa :) tak to ma teší že si s receptíkom spokojná :) no ja by som určite miesto masla nedávala rastlinný tuk, myslím že na vzhľade ba sa to neprejavilo skôr na chuti.Maslo je maslo:)
OdstrániťAndrejka dnes doobedu som zamiesila, tak mam dilemu ci este dnes vmiesat maslo ....
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, zlahla sa po nich zem ... len vonu citim ... musim urobit aj plnene a hlavne 2 davky ... :-)
OdpovedaťOdstrániťGabika tak to sa teším:) zvlášť keď viem aká je s nimi robota:)
OdstrániťDnes som zamiesila znova, mojim sa žiadajú aj plnené, tak tu dumám ako urobím čokoládovú plnku :-) ale určo urobím jahodové ...domáci džemík to istí ...
OdstrániťAndrejka ďakujem za skvelý recept!
Vyzerajú fantasticky. Na jedlo mám slabosť, ale táto príprava je pre mňa - nedočkavca veľmi dlhá.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Jani:) ...a veru máš pravdu je to dlhá cesta no ten výsledok stojí za to:)
OdstrániťRecept určite na 100% vyskúšam , vyzerajú fantasticky.
OdpovedaťOdstrániťJani budem rad keď vyskúšaš a dúfam , že ti budú chutiť:)
Odstrániťtak jsem dnes zkoušela - jsou výborné, akorát jsem úplně přeskočila druhý den :-D
OdpovedaťOdstrániťtakže jsem vyválela jen dvakrát :-D
ale manžel se synem už je likvidují :D
...super ak skráteným dňom neutrpeli:) aspoň viem , že sa to dá :)
OdstrániťSom rada , že vám chutia:)
Tak toto je dokonalosť určite začnem už piatok robiť cesto aby som v nedelu mohla majstrovať dúfam že sa mi podaria ako tebe toto je recept čo som dlho hladala,krásne...
OdpovedaťOdstrániťPrajem pevné nervy a skvelý výsledok :-) Ináč, stoja za to :-)
OdstrániťVčera som urobila cesto a dnes v jeho spracovaní pokračujem aby som si zajtra mohla pochutnávať na tvojich croissantoch len dúfam ze aj mne sa také podaria ked idem pekne krok za krokom podla teba.
Odstrániť...tak dúfam aj ja , že budú fajn. Veď nie je čo pokaziť :-)
OdstrániťDnes som ich po 3 dni urobila ,len ja som polovicu naplnila,čokoládou a makom a druhú polovicu na slano so syrom a slaninkou.A musím povedať ze cesto je dokonalé niečo medzi lístkovým a kysnutým krásne navrstvené a chrumkavé.Paráááda konečne som našla ten pravý recept na croissanty velmi pekne dakujem určite budem robiť pravidelne odporúčam si dať tie 3 dni námahu.
Odstrániť...teší ma , že som pomohla nájsť dobrý receptík na croisant :-)
OdstrániťRobievam ich pravidelne,sú famózne.
OdpovedaťOdstrániť