pondelok 31. januára 2011

Croissant

Moje dievčatá milujú croissanty. Plnené čokoládou alebo džemom. Nerada to priznávam no dosť často sú ich desiatou:(  Rozhodla som sa to napraviť a vyskúšala som recept na domáce croissanty. Moc som neverila že sa mi vydaria (máločo sa mi podarí na prvý raz) a ak by sa mi aj vydarili tak som nečakala že ich bude moja Katka jesť ( je dosť prieberčivá a nové chute u nej potrebujú čas). Paradox skúšať niečo o čom dopredu  tuším že nebude mať úspech no riskla som to. A dobre som urobila. Životnosť croissantov bola cca 1 hodinku od vychladnutia . Takže dlhá trojdňová cesta za francúzskymi croissantami sa oplatila. Áno dobre čítate trojdňová. Croissanty potrebujú čas, chvíľu trvá kým narastú. Ale technicky sú pomerne jednoduché. A ako autorka receptu Mireille Guilian píše celá príprava s pečením trvá cca jeden a pol hodiny. Tak ak som vás neodradila tu je recept:)))

Ingrediencie:
2 dcl mlieka + 2 PL na potretie croissantov
2 čl sušeného droždia (použila som dr. oetker)
360g hladkej preosiatej múky + 3 PL hladkej múky
2 PL cukru
1 čl soli
250g masla (nie hera ani nič podobné)
Na potretie : 1 vaječný žĺtok s 1 PL mlieka

Postup:
Prvý deň alebo večer:
1.Zohrejeme 2 dcl mlieka, aby bolo vlažné. V 1 dcl mlieka rozpustíme droždie a vmiešame doň 2 PL hladkej múky (z 360 g) a vymiešame dohladka. Necháme nakysnúť cca 20min.
2. Zmiešame cukor, soľ a múku.
3.Zvyšné teplé mlieko nalejeme do múčnej zmesi, pridáme kvások a vymiešame cesto. POZOR! Cesto bolo dosť tuhé nedalo sa mi miešať ručným mixérom tak som ho musela pekne krásne spracovať na doske. A presne v tejto fáze som si myslela že je to vopred prehratý boj s cestom (však z tak tuhého cesta nič dobré nemôže byť) , no napriek tomu som ho vymiešané vložila  v miske prikryté do chladničky na noc.

Druhý deň ráno:
Najprv som skontrolovala cesto či sa nejak pohlo či sa mi oplatí pokračovať v začatom diele a čuduj sa svete celkom pekne narástlo.
 Takže pokračujeme: 1.necháme zmäknúť maslo cca 15min a dlaňou alebo prstami doň zapracujeme 3 PL hladkej múky na jemnú hmotu. Vytvarujeme štvorec.
no ja mám kocku ale bude to štvorec...časom:)
2. Pracovnú dosku (najlepšie mramorovú, studenú ja som sa musela uspokojiť s drevenou) poprášime  múkou. Studené cesto vytvarujeme do obdĺžnika s rozmerom 15x40 cm.
Na dve tretiny cesta rozvaľkáme maslové cesto, vynecháme cca 1 cm po stranách.
Cesto preložíme na troje tak ako skladáme list do obálky.

Cesto obrátime proti smeru hodinových ručičiek a opäť vyvaľkáme obdĺžnik 15x40cm...


...a preložíme ho ako predtým. Cesto preložíme na pekáč. Prikryjeme fóliou a na 6 hod. dáme do chladničky.
po 6-tich hodinách

3. Po 6-tích  hodinách cesto ešte dvakrát rozvaľkáme a preložíme a opäť prikryté uložíme  do chladničky do druhého dňa.

Tretí deň ráno:
Približne hodinu a pol pred pečením vyberieme cesto z chladničky na prac. dosku.
Cesto rozvaľkáme  na kruh s priemerom 40cm a nožom rozkrájame na štvrte a potom každú štvrť na 3 trojuholníky.
Každý trojuholník stočíme do tvaru croissantu a položíme na plech. Croissanty potreme 2 PL mlieka  a necháme ich podkysnúť približne na dvojnásobok, trvalo to cca 45 min.
Rúru predhrejeme na 220 stupňov teplovzdušnú na 200 stupňov. Pred pečením croissanty potreme žĺtkom zmiešaným s mliekom a pečieme cca 15-20 min.
 A to by sme mali všetko. Prajem dobrú chuť alebo BON APETIT :)

PS: Domáce croissanty sú úžasné majú plnú maslovú chuť a ani ich  netreba ničím plniť :)

49 komentárov:

  1. no tak Ajkaaaaa, klobúk dolu!!!Ja mám pred croissantami velký respekt a ty si to zvládla bravúrne!! Más môj obdiv, ja som si na to este netrúfla, ale mozno sa niekedy vrátim tuto k tebe a skúsim...snád nenechajú na seba dlho cakat.Este raz velmi velmi dakujem za krásny postup!!Croissanty más ukázkovée!!! AAAAAAAAAAAAACH

    OdpovedaťOdstrániť
  2. panecku Andrejka, to je ale podivana, ten postup!! majstrovske croissanty si vycarovala a, kedze ja si co sa da zlahcujem pekarnickou, velmi ta obdivujem za tu krasnu a trpezlivu rucnu pracicku. Dievcata mali iste obrovsku radost ked ochutnali croissanty z maminkinej kuchyne. *DOKONALOST*

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Perfektny!!! fotopostup. Su pekne navrstvene. Nikdy som sa na ne neodhodlala, lebo sa mi to zda zdlhave, ale tvoje fotky ma pokusaju ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Andrejka,
    mas moj velky RESPECT!! Fakt klobuk dole, aj ja sa na nichj chystam, ale stale to odkladam ;) Pri tvojom krasnom postupe a nadhernom vysledku mi spadla sanka, fakt nadhera!! Adush

    OdpovedaťOdstrániť
  5. paaanecku,Andrejka..prekraasne domace croissanty sa ti podarili..ja uz po nich pokukujem dlhsie,ale nikdy som nenabrala odvahu..tiez ich zboznujem,a teraz ich budem chodit k tebe ocumovat urcite vzdy,ako dostanem chut na croissant,lebo su tak nadhernee...:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak tomu říkám mazec! Na croissanty se chystám dlouho, předlouho a ještě jsem nenašla odvahu, ale ty vaše vypadají mistrovsky. Tak třeba se do nich vážně pustím :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Slávka ďakujem za pochvalu nesmierne ma potešila, ja som tiež mala pred nimi rešpekt no odhodlala som sa a podarilo sa:)A ty si veľmi veľká šikulka tak myslím že nebudeš mať problém len treba nabrať odvahu a všetko pôjde samo:)No a v nedeľu už budeš raňajkovať vo francúzskom štýle:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ďakujem Evka :)ja pekárničku nemám tak si musím pomôcť ako sa dá :) no ale fakt neviem či by to šlo vymiešať aj v pekárničke keďže môj ručný mixér to nezvládol:( A máš pravdu dievčatá boli nadšené a veru pýtali sa kedy budú ďalšie a plnené čokinou:))))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Miška ďakujem :) a mám tušenie že ty nebudeš dlho odolávať pokušeniu ich vyskúšať:)ale určite neobanuješ ak skúsiš:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ďakujem Andrejka no ja mám skôr rešpekt pred tvojou šikovnosťou. Ja sa chystám už dosť dlho na tvoje vyšperkované macarons a ešte som nenabrala odvahu :)Ale tuším skôr vyskúšam tú nádhernú ciabattu čo si nahodila nedávno.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Maťka ďakujem :) ale si ma fakt rozosmiala ,,že očumovať keď dostanem na ne chuť:)))" takej šikulke ako ty nebude robiť problém ich zrealizovať ( no len nájsť si čas), ale doporučujem celú dávku sú fakt výborné:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Madla ďakujem,ale to ty si ma navnadila tým lístkovým cestom no vyskúšala som croissanty a lístkové si nechám na tento týždeň.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ... Andrejka ..super postup, nádherné fotky a úplne na spapanie, musím vyskúšať :-) Gabika (nogate)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ajka ty si herecka! Croissanty su obrovska machrovina, obdivujem ta, ze si sa do toho vobec pustila, mas odo mna jednotku s hviezdickou!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ďakujem krásne Gabika, budem rada ak vyskúšaš a fotopostup ti pomôže len treba nabrať odvahu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Anetka zlatá ďakujem krásne:) no odvahu som tiež musela nabrať a pri miešaní cesta ma všetko odhodlanie opustilo no riskla som to a mám od teba jednotku aj s hviezdičkou :)))Ďakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. no wau, wau a ešte raz wau ... Andrejka tie sú nádherné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ďakujem Maťka , dievčatá ma už užierajú na ďalšie:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Také smekám! Nevím co víc napsat, vypadají úžasně a ty fotky - nádhera!

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Tie vyzerajú uzasne. Musim vyskusat.
    Dakujem za recept.
    Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ďakujem Lenka :) budem rada ak vyskúšaš :)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. ach Andrejka, to je nááááádhera!!!! croissanty milujem, ale mam obavy z toho domaceho pecenia:((( to vies moj priatel ma podobne ako tvoja dcerka take kriticke ocko a aj jazycek, takze sa bojim, ze by som ich nakoniec musela ladovat do seba sama:)) A ja som teda netusila, ze to tak dlho trva ta priprava...3 dni fuuuha - to mi uz pripomina moj maraton s macarons:)Ale vidim, ze ty si sa s nimi popasovala bravurne - vyzeraju uzasne a ta chut hmmmm...Snad sa raz tiez odhodlam ich upiect, ale uz teraz viem, ze budem postupovat dla teba. A este mas nadherne fotecky a nielen tu uvodnu!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ďakujem krásne Evka.No snažila som sa a napodiv to celkom dobre dopadlo a moja kritická Katka ich zjedla z vééééľkou chuťou čo bolo ako zadosťučinenie. Ale kľudne by som ich aj sama zvládla boli táááák výborné.Tento recept si myslím že je originálny , mám ho z jednej knižky ktorej autorkou je francúzska a robila som ho presne podľa nej a vyšlo to:) Tak len naber odvahu a hor sa do toho:) ....a croissanty sú moc fotogenické takže ani nebol problém ich odfotiť, ĎAKUJEM:)

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahoj Adka :)...croissanty mas uuplne ukazkovee ...ja sa veelmi rada pohram s cestickom a dufam, ze s takymto super postupom sa mi urcite vydaria...pa Alka

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Ahoj Alka som rada že ťa cestíčko zaujalo a som presvdčená že pre teba je toto cesto hračka veď ty si majsterka pečenia:) Prajem pekný víkend:)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. vyzerajú lákavo..sestra ich včera urobila podľa vášho receptu..no..ja som už nestihla ochutnať :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Ria ja pevne verím že sa Vašej sestre vydarili keď neostalo ani na ochutnávku:)

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Dnes je už pozdě, ale na víkend se na ně připravím:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Šárka:)Držím palce a zároveň prajem dobrú chuť:) Ináč aj ja sa chystám cez víkend piecť toto lahodné pečivko:)

      Odstrániť
  29. sisa

    ahoj adka tie croisandy su perfektne a robyla som ich dva dni trochu som to urychlila
    ale vysli tak ako mali a nevies ked nemam maslo ci sa moze dat aj tuk si sikovna ja som dlho hladala ten recept..............................................

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Sisa :) tak to ma teší že si s receptíkom spokojná :) no ja by som určite miesto masla nedávala rastlinný tuk, myslím že na vzhľade ba sa to neprejavilo skôr na chuti.Maslo je maslo:)

      Odstrániť
  30. Andrejka dnes doobedu som zamiesila, tak mam dilemu ci este dnes vmiesat maslo ....

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Andrejka, zlahla sa po nich zem ... len vonu citim ... musim urobit aj plnene a hlavne 2 davky ... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika tak to sa teším:) zvlášť keď viem aká je s nimi robota:)

      Odstrániť
    2. Dnes som zamiesila znova, mojim sa žiadajú aj plnené, tak tu dumám ako urobím čokoládovú plnku :-) ale určo urobím jahodové ...domáci džemík to istí ...

      Andrejka ďakujem za skvelý recept!

      Odstrániť
  32. Vyzerajú fantasticky. Na jedlo mám slabosť, ale táto príprava je pre mňa - nedočkavca veľmi dlhá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Jani:) ...a veru máš pravdu je to dlhá cesta no ten výsledok stojí za to:)

      Odstrániť
  33. Recept určite na 100% vyskúšam , vyzerajú fantasticky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jani budem rad keď vyskúšaš a dúfam , že ti budú chutiť:)

      Odstrániť
  34. tak jsem dnes zkoušela - jsou výborné, akorát jsem úplně přeskočila druhý den :-D
    takže jsem vyválela jen dvakrát :-D
    ale manžel se synem už je likvidují :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...super ak skráteným dňom neutrpeli:) aspoň viem , že sa to dá :)
      Som rada , že vám chutia:)

      Odstrániť
  35. Tak toto je dokonalosť určite začnem už piatok robiť cesto aby som v nedelu mohla majstrovať dúfam že sa mi podaria ako tebe toto je recept čo som dlho hladala,krásne...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prajem pevné nervy a skvelý výsledok :-) Ináč, stoja za to :-)

      Odstrániť
    2. Včera som urobila cesto a dnes v jeho spracovaní pokračujem aby som si zajtra mohla pochutnávať na tvojich croissantoch len dúfam ze aj mne sa také podaria ked idem pekne krok za krokom podla teba.

      Odstrániť
    3. ...tak dúfam aj ja , že budú fajn. Veď nie je čo pokaziť :-)

      Odstrániť
    4. Dnes som ich po 3 dni urobila ,len ja som polovicu naplnila,čokoládou a makom a druhú polovicu na slano so syrom a slaninkou.A musím povedať ze cesto je dokonalé niečo medzi lístkovým a kysnutým krásne navrstvené a chrumkavé.Paráááda konečne som našla ten pravý recept na croissanty velmi pekne dakujem určite budem robiť pravidelne odporúčam si dať tie 3 dni námahu.

      Odstrániť
    5. ...teší ma , že som pomohla nájsť dobrý receptík na croisant :-)

      Odstrániť
  36. Robievam ich pravidelne,sú famózne.

    OdpovedaťOdstrániť