nedeľa, 30. novembra 2014

Orechový medovník

Poďme si upiecť medovník. Voňavučký , medový s orechami. Posedíme s priateľmi počas adventu pri lahodnom medovníku s čajom z byliniek nazbieraných v lete. Veď o tom je advent. O spomalení, zvoľnení tempa, o premýšľaní, o stretnutiach, o predvianočných vôňach, o čakaní....

ČL - čajová lyžička
Plech 30x35 cm
Budeme potrebovať:
2 ks vajíčka
120g kryštálového cukru
300 g medu
hrsť alebo aj dve posekaných orechov
125 ml vlažného mlieka
1/2 ČL mletej škorice
1/2 ČL mletých klinčekov
1/2ČL mletého badiánu
1 prášok do pečiva
500 g polohrubej múky
kyslejší džem na potretie hotového medovníka
Poleva:
250g čokolády
250ml šľahačky


Postup:
1.Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny
2. ...pridáme v mlieku rozpustený med, orechy, koreniny z bielkov vyšľahaný sneh a dobre premiešame...
3. ...primiešame múku s práškom do pečiva...
4. ...na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov cca 25-30 min.
5. Polevu pripravíme rozpustením čokolády v šľahačke.
6. Po upečení a vychladnutí medovník natrieme džemom a polejeme chladnúcou polevou.
7. Nakrájame na úhľadné štvorčeky alebo obdĺžničky, uvaríme čaj a ponúkneme priateľom.
                                                             Dobrú chuť :-) 

                                       Prajem Vám krásnu prvú Adventnú nedeľu.

4 komentáre:

  1. Andrejka prajem Ti krásnu adventnú nedeľu. Koláčik bol určite výborný, pretože aj tak vyzerá. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jej, Andrejka, krásna pohoda dýcha z tvojich fotiek. Súhlasím s tebou, takže žiaden zhon, kľud a pohodu prajem nám všetkým!

    OdpovedaťOdstrániť