piatok 27. júla 2012

Levanduľovo - citrónová soľ do kúpeľa

Levanduli sa u nás darí. Aj tento rok krásne a bohato zakvitla . Porobila som si pár paličiek do bielizníka, pár kvietkov som hodila do cukru na prevoňanie a niečo som si nechala do levanduľových srdiečok pre priateľov:)

Levanduľa je úžasná bylinka je nádherne voňavá a má prekrásnu farbu. Je upokojujúca , pomáha pri migréne, po uštipnutí hmyzom, podporuje novú tvorbu kožných buniek a slúži , ako prirodzený omladzovací prostriedok. Aj preto som si namiešala levanduľovo citrónovú soľ do kúpeľa s magnéziovou soľou. Magnéziová soľ je výborná pri svalových bolestiach, reumatizme, ženských ochoreniach...


Inšpiráciu som čerpala z tohto zaujímavého blogu.


Budeme potrebovať:
250 g živej soli alebo akejkoľvek hrubozrnnej soli (morskej, himalájskej...)
3 PL kuchynskej soli alebo akejkoľvek jemnej ( morskej...)
1 Pl olivového oleja ( alebo mandľového, ricínového...)
25 kvapiek éterického levanduľového oleja
25 kvapiek éterického citrónového oleja
2-4 Pl sušených levanduľových kvetov


Postup:
1. Všetky ingrediencie spolu zmiešame a hotovo:)
2. Porozdeľujeme do vrecúšok alebo fľašiek.
3. Po kúpeli a následnom vypustení vody použijeme lapač nečistôt ( to kvôli kvietkom v soli)
4. Soľ  použijem na 3- 4 razy.

Zaujímavé je, že levanduľa údajne nevonia ľuďom s nízkym krvným tlakom, doslova im smrdí. Takže ľudia z nízkym tlakom krvi by mali levanduľu používať opatrene alebo ju úplne z používania vylúčiť. Taktiež ženy v prvých štyroch mesiacoch tehotenstva by ju mali vylúčiť z používania a ľudia onkologicky chorý po chemoterapií!!!

13 komentárov:

  1. Ahoj Ajka, levanduľu aj ja môžem. Nevedela som, že nie každému vonia, som prekvapená a ďakujem za cenné informácie.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Emily levanduľa je veľmi všestranná bylinka a upokojujúca preto sa ospravedlňujem za chybu v texte a to ,že ju nemajú používať ľudia s vysokým tlakom. Ba práve majú, to ľudia s nízkym tlakom si majú dať pozor.

      Odstrániť
  2. Zaujimvy prispevok.... ja levandulu milujem...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Perfektné, že sa u vás levanduli darí, mne nevzišla z 2 balíkov semiačok ani rastlinka. Upodozrievam mravce, že mi vyžrali väčšinu semiačok v bylinkovom záhone. Ale o rok sa na ňu chystám v plnej zbroji, skúsim zmeniť techniku a eliminovať prítomnosť mravcov. Ako levandulu pestuješ a staráš sa o ňu? (tieň / slnko / pôda / hnojenie / viacročná rastlina / seješ / plántuješ? – všetko ma zaujíma :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka ja som si levanduľu kúpila v baumaxe vo výpredaji na jeseň tuším dva roky dozadu. Takže sadeničky som sadila na jeseň do suchšej pôdy pod takmer 25 metrový smrek. Spolu s levanduľou mám zasadené ruže, materinu dúšku, šalviu, yzop, slamihu, saturejku...Všetkým rastlinkám sa darí. Levanduľu strihám až na jar teda okrem kvietkov ktoré strihám priebežne, ako začínajú kvitnúť. U nás je sneh niekedy až do marca takže levanduľu musím cez zimu zakryť smrekovými vetvami, aby nevymrzla. Ak ju chcem niekomu darovať tak jednoducho vykopem a delením rozporcujem. Raz som si z Chorvátska doniesla úlomok a krásne pustil vo vode korienky . Zasadila som ho a pomerne dlho sa držala krásna rastlinka len cez zimu mi vyschla (to sme ešte nemali záhradu). Dúfam som ti aspoň trošku pomohla:)

      Odstrániť
    2. ...ozaj zabudla som . Aj keď je pod stromom má dostatok slnka to je pre levanduľu dôležité . A vôbec ju nehnojím a ani iné bylinky.

      Odstrániť
    3. Ďakujem za rady Aji. Primárne som sa chcela vyhnúť kupovaným sadeničkám, ktoré budú hnojené. Snažím sa o čo najmaximálnejšie bio už od začiatku (teda od semiačka). Ja nehnojím nič. Uvidím, aká bude bilancia na konci a plány na začiatku sezóny.

      Odstrániť
  4. Dík za recept. Prekvapilo ma, že hypertenzici (tomu môjmu krásne vonia) majú levanduľu vylúčiť vzhľadom na to, že znižuje tlak.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jani som rada , že si si prečítala celý text a upozornila na chybu. Je logické , že ak levanduľa upokojuje je dobrá pre tých čo majú vyšší krvný tlak. Hneď to idem opraviť. Nesmierne ma chyba mrzí:(

      Odstrániť
  5. Wou, to je super. Levandule toho roku mam dosť a tato levanduľová soľ ma veľmi zaujala. Ďakujem za inšpiráciu. Mery.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...niet za čo Mary:) ja som len rada keď inšpirujem:)

      Odstrániť