streda 6. júna 2012

Raňajkové žemle

Viem, raňajky sú dôležité. A tiež viem , že kvalitnejšie raňajky si častejšie doprajeme cez víkend. No snažím sa.
Tieto žemličky s čiernym sézamom sú fakt dobré. Myslím , že vytvoria celkom dobrý základ pre dobré raňajky hoc aj uprostred týždňa.

Budeme potrebovať:
500g polohrubej múky
30g droždia
cca 250ml vlažného mlieka( po prípade viac)
50g rozpusteného masla
1 vajce
2 čl soli
štipku bielého mletého korenia
štipku strúhaného muškátového orieška
Na potretie:
1 vajíčko1 Pl mlieka
čierny sézam


Postup:
1. Múku preosejem do misky, vyhĺbime jamku...
2. ...rozdrobíme do nej droždie pridáme vlažné mlieko, premiešame a necháme vykysnúť kvások...
3. ...cca po 15 minútach pridáme do vykysnutého kvásku soľ, roztopené maslo, vajce, koreniny...
5. ...a vypracujeme hladké, jemné cesto . Môžeme vypracovať ručne vareškou , ale myslím , že jednoduchšie to bude ručným mixérom.
6. Cesto necháme kysnúť cca 30 min.
7. Vykysnuté cesto postupne spracúvame na približne 20 rovnakých dielov ktoré sformujeme do guľky , uložíme na plech a necháme cca 20-30 min kysnúť.
8. Rúru vyhrejeme na 200stupňov.
9. Vajíčka rozmiešame s mliekom, potrieme ním vykysnuté žemličky na plechu, posypeme sézamom a nakrojíme do kríža.
10. Na spodok rúry dáme plech s vodou.
11. Žemle pečieme približne 20 minút

                                                                  Dobrú chuť:-)


18 komentárov:

  1. na takéto niečo sa už chystám veľmi dlho, ale nikdy mi nezostane čas...vyzerajú fantasticky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Deniska ja pečiem poväčšine v noci(vtedy mám čas) no nie každý ma na to nervy:-)a ani foto nestojí za veľa. Ale žemle sú vynikajúce:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ťa obdivujem...,že v noci piecť :-)a na fotkách ti to vôbec neuberá, vyzerajú krásne.

      Odstrániť
  3. mňááám... milujem pečivo! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...marečka aj ja :) také fajné chrumkavé:)

      Odstrániť
  4. Ajka, zase budem musieť piecť. Parádne žemličky. Vyskúšam. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka ty si podarená :) že budeš musieť chi - chi :) tak nech sa darí:)

      Odstrániť
  5. Ajka, prosím Ťa aké droždie používaš?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka toto konkrétne bolo z Lídla ,,uniferm" , ale používam aj Fala.

      Odstrániť
  6. Tak u nás sa už pečie Andrejka ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika ty si šikulka:) A tie čoko sušienky , ako dopadli, dúfam že dobre?

      Odstrániť
    2. Sušienky vraj nič moc {ja nemozem, tak neviem zhodnotit), ale zmizli okamžite ... tak vidiš...a buchty boli dnes na raňajočky. Mala som menej droždia tak boli take delobušky ale výýýýýýborné ... no a kukám na tú bábovku ..takže tento týždeň si u nás na dennom poriadku ...!

      Odstrániť
    3. ...Gabika tak to ma moc teší:-)

      Odstrániť
  7. oooo krásnucké, Ajka, niet nad domáce ranajkové pecivko! Bravooo!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Slávka to máš pravdu a ešte, keď to tak fajne vonia hneď ráno:)Ďakujem:)

      Odstrániť
  8. Překvapil mě v těstě ten muškátový oříšek, eho vůni a chuť zbožňuju, takže žemličky rozhodně vyzkouším, protože nad domácí pečivo prostě není (i když se přiznám, že péct budu až pominou ta vedra :-)). Jsi báječná a najdu u tebe vždycky tolik inspirace!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...no ten oriešok prekvapil aj mňa , ale riskla som to a výsledok bol decentne voňavý:) Ďakujem za pochvalu a teším sa ak niekoho receptík inšpiruje:)

      Odstrániť