pondelok 19. decembra 2011

Medovníky: časť druhá


Skúšala som tento rok zdobiť medovníčky tradičnou kornútovou technikou. Je to síce trošku prácnejšie , ale s mojimi dvoma pomocníčkami sme to nakoniec zvládli.

Najdôležitejšie pri tejto technike je príprava bielkovej polevy a kornútika.
Kornútik si pripravíme z papiera na pečenie alebo celofánu.  Na papier si nakreslíme štvorec 20x20 cm a rozdelíme ho na dva trojuholníky.Vystrihneme, potom urobíme lichobežník tak, že odstrihneme 3 cm z vrcholu nad základňou trojuholníka.


Vystrihnutý trojuholník z papiera prehneme na spôsob viazania šatky, pravý koniec preložíme cez ľavý, prsty preložíme a špice papiera točíme od seba kým sa nestretnú.


Vnútorný roh ohneme von a vonkajší dnu .Tým kornútik spevníme.


Pripravenou polevou naplníme kornútik len do tretiny, uzatvoríme, hrot odstrihneme a môžeme zdobiť:)


Kornútik máme hotový teraz šup na polevu.

Budeme potrebovať:
1 bielko
120-200g práškového cukru
pár kvapiek citrónu
2 kvapky oleja

Postup:
Cukor je nutné dvakrát preosiať. Bielko miešame vidličkou alebo kovovou metličkou, cukor pridávame postupne. Pridáme cit. šťavu aj olej. Poleva musí byť hustá. Správne vymiešaná poleva pekne drží tvar, nerozteká sa . Kým zdobíme medovníky zvyšnú polevu prikryjeme celofánom alebo mokrou utierkou , aby neobschla.


12 komentárov:

  1. Jáj ste šikulky, naše medovníky naše čakajú na zdobenie...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujeme:) ...Gabika keby si vedela , ako sa mi do toho nechcelo no moje babky-ježibabky nedali pokoj:)Nakoniec bolo pri tom kopec srandy:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ajka, nádherné sú, origoš...ja medovníčky zásadne nezdobím, bielka ma vôbec nechcú za kamarátku:)
    Krásne sviatky Ti prajem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Janya:...Jani ja som tiež tento pokus s kornútikom robila prvý krát:) a napodiv to vyšlo aj poleva bola fantastická:)Krásne Vianoce prajem aj ja Vám:)

    Michaela a Maťka Ďakujem krásne za pochvalu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ajka, krásne medovníčky ste napiekli aj nazdobili ... ja tiež bielkovou polevou zdobiť neviem, tak sa s tým posledné roky ani netrápim, nazdobené, nenazdobené, všetky sa vždy pojedia :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jana: ...veď ani ja by som sa do toho nepúšťala nebiť mojich dievčat:) minulý rok sa mi poleva nevydarila tak som medovníčky len ponatierala a hotovo a tiež sa pojedli:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. sikulky ste,krasne zdobenie, krasne vykrajovacky -myslim tvary medovnickov, ten konik ma dostal :)ja sa s bielkovou polevou tiez nekamaratim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ďakujem Andrejka:) vykrajovačky zvyčajne kupujem na jarmokoch. a čo sa týka polevy ani som netušila , aké je to jednoduché chce to len čas pri miešaní:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Šťastné a pokojné Vianoce želám, Ajka ... Jana :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Jani Ďakujem krásne :) Aj ja ti prajem šťastné a veselé Vianoce:)

    OdpovedaťOdstrániť