utorok, 27. decembra 2011

Vianočka - naše tradičné Vianočné raňajkové pečivo


Každý rok pred Vianocami pečiem vianočku na Vianočné raňajky. Robím ju pred štedrým dňom , aby na prvý vianočný sviatok bola pekne chuťovo vyvážená. Mám odskúšaných viac receptíkov napríklad je výborná táto od Maťky (ináč Maťka má vo svojej zbierka viac vianočkových receptíkov a dobrých) no tento rok som sa nechala inšpirovať časopisom Gourmet a Apetit. Z oboch receptov som si čo to povyberala a upiekla našu Vianočnú  vianočku:) Ku vianočke odporúčam Maťkin  úúúúžasný višňovo-marcipánový džem.Jasné že je dobrá aj s obyč maslom no tento džemík je fantastický od leta som si na túto príležitosť schovávala jednu fľašku:)
Takže ak  máte o vianočku záujem tu je receptík.



Budeme potrebovať:
42g čerstvého droždia
100g práškového cukru
vanilkový cukor
1 čl vanilkového extrektu
1čl soli
5 žĺtkov
150g rozpusteného masla
2 PL rumu do cesta
600-700g miešanej múky( viac polohrubej , doplniť hladkou)
cca300ml teplého mlieka
hrsť hrozienok namočených v rume
hrsť nasekaných bielených mandlí
1 vajíčko na potretie

 Postup:
1. Urobíme si kvások s časti teplého mlieka a cukru (trvá to cca 10 min)...
2....múku preosejeme do misky pridáme cukor, soľ, žĺtka, vanilkový cukor aj extrakt, rum, rozpustené schladené maslo a vykysnutý kvások...
3. ...prilejeme trochu mlieka a vymiešame vláčne , pružné  cesto. Mlieko dolievame počas miesenia , aby sme nemuseli zbytočne pridávať múku keby sme to mali riedke...
4. ...miesime približne 10 min ...
5. ...vymiešané cesto necháme kysnúť 1 -1,5 hod...
6. ...po vykysnutí primiešame do cesta hrozienka a mandle, všetko ešte raz pekne na doske premiešame a necháme znovu podkysnúť...
7. ...podkysnuté cesto rozdelíme na 9 približne rovnakých kúskov a dáme sa do tvorenie (pletenia) vianočky...
8. ...každý kúsok pekne rozšúľame na dlhého hada a na vymastenom plechu na pečenie si upletieme zo štyroch hadíkov vianočkový základ...
9. ...pokračujeme druhým poschodím s troch hadov. Upletieme tak ako keď si pletieme klasický vrkoč. Upletený vrkoč položíme na základ...
10. ...a upletieme vlastne už len zmotáme s dvoch hadov vianočkový vrch.
11. Upletenú vianočku necháme na plechu podkysnúť. Aby nám vianočka počas pečenia neskĺzla na jednu stranu je dobre ju prichytiť špajdľou ( mne aj tak skĺzla). Pred pečením ju potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na (teplovzdušná) cca 170 stupňov na 10 min potom 160 stupňov 35 - 45 min.  Vianočku treba určite počas pečenia kontrolovať špajdľovím vpichom , alebo kontrolovaním špajdle ktorou sme vianočku upevnili , ak vám vrch prihára prikryte vianočku alobalom.


Ak sa vám nechce vianočku zapletať týmto spôsobom kľudne ju zapleťte tak, ako viete chuť to rozhodne neovplyvní.


Dobrú chuť:-)

4 komentáre:

  1. Vianočku si tradične pečieme aj my. Som lenivá miesiť cesto, tak využívam pekáreň.
    Tvoja vyzerá lákavo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jani však nieje nad domácu vianočku :) Ja pekárničku nemám tak si musím vystačiť s ručným mixérom:) Ďakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ajka, ta vianocka vyzera uzasne!!!! ja som sa tiez chystala upiect vianocku na vianocne ranajky, ale bohuzial, nejako som nestihala kvoli praci...ale vo stvrtok si to idem vynahradit...mam volno a niet nad sladke vonave ranajky,

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mariannka veru také sladké raňajky ...hneď je začiatok dňa krajší:)

    OdpovedaťOdstrániť