piatok 10. augusta 2012

Lievance

Lievance, stará dobrá klasika, prázdniny u babky , čerstvo uvarený ovocný džem , tvaroh a kyslá smotana.
Skúsila som sa trošku priblížiť k tej úžasnej letnej a krásnej spomienke na moje prázdniny keď nám babka uvarila čo nám na očiach videla. Jednou s tých dobrôt sú aj pravé, poctivé , kysnuté lievance.


inšpirácia: Mladá kuchárka 1967

Budeme potrebovať:
250g hladkej múky
štipka soli
1 PL práškového cukru
1 PL roztopeného masla
10 g čerstvého droždia
2 celé vajíčka
cca 3 dcl mlieka
olej na vyprážanie


Postup:
1. Do preosiatej múky rozdrobíme droždie, pridáme cukor, vajíčka, roztopené maslo,soľ a vlažné mlieko...
2. ...vypracujeme cesto trošku hustejšie od palacinkového ak nám z akéhokoľvek dôvodu cesto nespĺňa parametre tak ho doplníme či už mliekom , alebo múkou  a necháme vykysnúť...
3. ...z vykysnutého cesta postupne vyprážame na rozohriatej lievancovej panvici lievance...
4. ...smiešne je , že cesto namiesto toho , aby mizlo nám pribúda a lievance (tie posledné) sú čím ďalej tým kyprejšie:)))
5. ...hotové lievance podávame s čerstvým džemom, tvarohom a kyslou smotanou ( ja som žiaľ smotanu nemala po ruke, ale fakt doporučujem). Ináč tieto kysnuté lievance sú úúúúžasné s pocukrovanými čučoriedkami a kyslou smotanou. Fakt:)
                                                                    Dobrú chuť:)

22 komentárov:

  1. Andrejka, potvrdzujem že kysnuté lievance sú jednotka, tie miluju aj moje deti. Keďže ja kysnuté nesmiem robila som nedávno náhradu a to lievance z rocotty a bola som veeeľmi spokojná a hlavne konečne som si aj ja zmlsla .. jéj pošli jeden, ja momentálne zaváram slivky, džem robím a hádam bude čas aj na najký koláčik...

    Posledné dni nás tu inšpiruješ skvelými dobrotami, to rizoto ..júúúj mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika kysnuté lievance sú proste numero uno:) no popravde, robievam aj také rýchlolievance z práškom do pečiva a jogurtom či kyslím mliekom tiež výborné:)...u nás sa momentálne vyrába černicový džem úúúúpna lahôdka a tá vôňa:)...ináč to rizoto odporúčam:)))

      Odstrániť
  2. Ale si mi urobila chúťky, mňam, mňam.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pridávam sa do radu medzi tých, ktorých babičky robili kysnuté lievance. Pekne si mi ich pripomenula. Úplne si viem presne vybaviť tú chuť, ako nám ich babička piekla. Len tak, posypané škoricovým cukrom chutili výborne. Experimenty s marmeládami robím aj ja a nesmierne sa teším na každý ďalší druh z ovocia, ktoré postupne dozrieva. Mirabelkovú na rôzne spôsoby už mám za sebou. Nie som vôbec na marmelády a džemy, ale čerstvú vlastnoručne urobenú marmeládu si pekne dávkujem na raňajky – je výborná!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka tie mirabelky som už u teba obdivovala a zaujímalo by ma , ako chutia. A tiež som si chcela zasadiť mirabelky u nás na záhrada no prehlasovali ma čačanskou lepoticou. A to vieš , že domáce džemíky sú proste úúúžasné u nás tiež často na raňajky:)

      Odstrániť
    2. Oj, ty si nikdy nechutnala mirabelky? Tak to sa o rok vyber niekam do prírody, lebo rastú naozaj ako plánky a skús ich v júli, v auguste pohľadať. Chuťovo sú niečo medzi slivkou a ringlotou. Sladko-kyslé, sladké - podľa druhu a šupky. Žlté sú skôr sladšie, ružové a bordové kyslejšie (ale hlavne závisí od toho, kedy ich strhneš). V marmeláde sú skvelé, dokonca aj môjmu mužovi, ktorý je tiež nedžemový, chutia hodne. Aj bráchove detičky sa olizovali a výskali: "ale mi chutíííí". V koláči, čo som piekla sú jednoducho geniálne. Posledné mi v priebehu týždňa dozrejú, tak mám na nich riadny zálusk. Ak by si veľmi veľmi chcela, možno niečo vymyslíme, ako k tebe nejakú tú marmeládu dostať ;-) Vydrž ešte, vyhutujem, ozvem sa :-)

      Odstrániť
    3. ...chi-chi Katka ty si akčná:)tak skúsim pokukať po okolí , ako vravíš. Ďakujem.

      Odstrániť
  4. hu hu húúúú, dala by som si teraz na raňajky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ale ake krasne ich mas!!! Aj ja robim kysnute ako moja mama aj babicka vzdy robievali, take su najlepsie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ako dávno som ich nerobila, úplne som na túto dobrotu zabudla. Musím napraviť :-)
    J.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Andrejka,tak toto je ako obrazok vystrihnuty z mojho detstva..nadherna nostalgia :) ach,ako by som sa len naciahla po jeden :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka teší ma , že som ti pripomenula sladké detstvo. Tie spomienky sú najkrajšie a aj najsladšie a zvlášť keď sú spojené s takouto dobrotou. A na takéto lievancové kreácie si ty macher:)

      Odstrániť
  8. No téda, ty jsou! Úplně se mi sbíhají sliny. Hned jsem se dívala na potřebný suroviny, ale mám jen droždí v prášku, tak dokoupím a o víkendu je ráno udělám. To mě bude mužíček za to na rukou nosit, že? ;-))
    Skvělý blog, Ajko!
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
  9. To si píš , že bude na rukách nosiť :)Ďakujem za pochvalu Vivi.)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Lívance nemají chybu!Jsou vynikající,jsem ráda,že jsi mi je připoměla ještě v době prázdnin!Bude to mít tu správnou atmosféru!jinak musím jen chválit Tvé recepty jsou mňammmmmmmm!!!!!Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Daja , ako tak pozerám tak vám tu týmito lievancami navodzujem nostalgické sladké spomienky a to je dobre. Úprimne Ďakujem za tvoju pochvalu:)

    OdpovedaťOdstrániť