streda 17. augusta 2011
Domáci chlebík a pagáče
Včera som mala neodolateľnú chuť upiecť nám chlebík. Taký úúúplne obyčajný:) Inšpiráciu som si zobrala z knihy od Zory Mintálovej-Zubercovej ,,Z Turčianskej kuchyne". V knihe je o chlebe rozpísané ozaj všetko a najviac sa autorka zamerala na úctu k chlebu. Čo v dnešnej dobe nieje až tak samozrejmé....
Na jeden domáci chlebík budeme potrebovať:
1 kg hladkej múky ( ja som požila pšeničnú a ražnú na obr.)
1 PL soli
rasca
1 PL octu
voda
sáčok sušeného droždia
Postup:
1.Do veľkej misky na miesenie preosejeme múku, pridáme soľ, rascu, droždie a premiešame.
2. Do múčnej zmesi pridáme ocot a vlažnú vodu. Vodu pridávame podľa potreby, aby cesto nebolo moc riedke skôr také pevnejšie či tuhšie:)
3.Vypracujeme cesto. Ja som si pomohla ručným mixérom , ale kľudne môžte aj ručne .
4. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste cca 30 min.
5.Po vykysnutí ho na pomúčenej doske nadvakrát preložíme , necháme prikryté podkysnúť. Celý postup zopakujeme ešte raz.
6.Po vykysnutí cesto vyformujeme do tvaru bochníka, necháme podkysnúť.
7.Vykysnutý chlieb dáme piecť do vyhriatej rúry na 230 stupňov cca 10 min. Potom teplotu znížime na 150stupňov a dopečieme cca 1 hod. Ak chceme mať kôrku na chlebíku pekne chrumkavú treba dať do rúry počas pečenia misku s vodou.
8.Po upečení chlebík potrieme slanou vodou. Ja som nepotierala lebo pred pečením som chlebík ozdobila múkou:)
No a teraz poďme na pagáče.
Z cesta na chlieb odoberieme cca 300-400g. Nakrájame na menšie kúsky. Na pomúčenej doske vyvaľkáme dookrúhla. Preložíme na plech s papierom na pečenie, placku potrieme vodou, popicháme vidličkou, posypeme soľou a rascou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 230stupňov-10-15 min.Po upečení potrieme ešte horúce maslom a cesnakom.
Dobrú chuť:)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
oj oj oj, dala by som siiii...
OdpovedaťOdstrániť...Slávka pagáče už niesú ale kúštik chlabíka by sa našiel:)))
OdpovedaťOdstrániťKlasika je klasika. Na dobrý chlieb nedám dopustiť.
OdpovedaťOdstrániťKrasny chlebik.
OdpovedaťOdstrániťGabriel:...veru ani ja nedám dopustiť na dobre prepečený chlieb:)
OdpovedaťOdstrániťMiška:...Ďakujem:)
chlebik vyzera skvelo!!! a pagaciky su tiez na zjedenie...neostalo este nieco?
OdpovedaťOdstrániťMariannka ďakujem:)...ešte pred chvíľou bolo ale už nieje:)))škoda že som si komentárik neprečítala skôr:)))
OdpovedaťOdstrániť