štvrtok 16. augusta 2012

Černicový sen

Začínajú nám dozrievať černice a my sme už stihli navariť úúúúžasný džem a s toho čo ostalo som vyskúšala tento tvarohový koláč. Je výborný len zle drží tvar.
A teraz k černiciam sú to nádherne tmavomodré plody sviežo - sladkej chuti, plné vitamínu C, K, B , vlákniny a kyseliny listovej veľmi dôležitej pre tehotné ženy. Černice majú antiseptiké účinky, pomáhajú čistiť krv, spomaľujú proces starnutia a veď si prečítajte :-) čoho všetkého je schopná černica. Tak ak som vás navnadila na černicovanie v takejto koláčovej forme, prikladám receptík.





inšpirácia: Apetit 2012
Budeme potrebovať:
korpus
cca 200g kakaových sušienok
125 g rozpusteného masla
plnka
150g krupicového cukru
300g jemného tvarohu
2 ks vajcia
300g kyslej smotany
cca 2 hrste černíc
mrvenica
100g polohrubej múky
50g studeného masla
50g trstinového cukru
cca 1 hrsť černíc
Postup:
1. Sušienky rozdrvíme alebo pomelieme a zmiešame s roztopeným maslom...
2. ...do vymazanej tortovej formy s priemerom cca23cm narovnáme sušienkovo-maslovú zmes a dáme do chladničky zachladiť kým si nachystáme plnku.
3. Rúru si dáme vyhriať na cca 160 stupňov ...
4. ...polovicu cukru a tvaroh spolu vymiešame, pridáme žĺtky, kyslú smotanu...
5. ...bielky vyšľaháme z druhou polovicou cukru na pevný sneh ...
6. ...sneh zamiešame do tvarohového krému...
7. ...polovicou tvarohového krému naplníme tortovú formu, posypeme ostružinami a zalejeme zvyškom krému...
8. ...dáme piecť na 20 minút...
9. ...po 20 minútach koláč vyberieme a posypeme posýpkou vyrobenou s cukru , masla , múky a černíc...
10. ...koláč vrátime naspäť do rúry a dopečieme cca 40 min.Stred koláča sa môže tváriť, ako nedopečený (mierne sa triasť), ale to nevadí to stuhne:)
11.  Upečený koláč necháme vychladnúť v pootvorenej rúre. Vychladnutý dáme schladiť do chladničky trebárs aj na noc až potom , dobre vychladený koláč vyberieme s formy a môžeme koštovať:-)
                                                                    Dobrú chuť:-)
PS:Ak sa vám nechce trápiť s týmto koláčom ktorý je fakt dobrý a stojí za tu námahu aj keď tvarovo je taký skôr rozpadavý,  pridám vám link na jednoduché koláčiky :-)


10 komentárov:

  1. hmmmmmmmmmmmmmmmmmm....ten kolac vyzera uplne brutalne fantasticky!!! :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...je brutálne fantastický:))) Ďakujem:)

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. Ja viem čo je to pozerať takéto obrázky takže verím:) ...treba zrobiť:)

      Odstrániť
  3. Ajka, idem na to- černice máme. Určite vyskúšam. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka budem rada o to viac ak bude chutiť (o čom nepochybujem) len ako píšem, zle drží tvar tak sa nezľakni, no na chuti to vôbec neuberá:)

      Odstrániť
  4. Ahoj Ajka, ja nemusím ani koláčik, stačili by mi černice. No tam, kde sme chodili na ne, je stráááášne veľa medveďov, takže nič. Koláčik vyzerá úžasne, receptík ukladám.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emily aj u nás idú čerstvé černice no tento rok je ich požehnane preto ten koláčik:)...a medvede? u nás ich je tiež dosť... ináč aj kupované černice majú svoje čaro:)

      Odstrániť
  5. Opravdu velmi chutný koláček,děkuji za recept, budu se ráda vracet na tvůj blog...:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Sonia :) ďakovať nemusíš a ja budem len rada, keď sa tu budeš dobre cítiť:)

      Odstrániť