štvrtok 7. júna 2012

Vanilková bábovka

Úžasná bábovka, fakt nepreháňam. Sama som bola prekvapená , že sa dá piecť aj bez múky. Totiž táto bábovička ide zajtra na oslavu do klubovne medzi ,,čajky"...jedna z ,,čajočiek " má narodeniny (tá moja) a nie všetky dievčatá môžu jesť múku, nejde o klasickú (celiakiu), tak som trošku rozmýšľala čím tu klasickú múku nahradím. Nakoniec som použila obyčajný zemiakový škrob a výsledok ma fakt milo prekvapil:)

Budeme potrebovať:
400g zemiakového škrobu (napr. Solamyl)
150g práškového cukru
3 ČL vanilkového cukru
1 tobolku vanilky
150g masla izbovej teploty
4 vajcia
kôra z pol citróna
2 1/2 ČL prášku do pečiva
0,125 l plnotučného mlieka
2-3 Pl hrozienok
2-3 Pl marcipánu nasekaného na malé kúsky
jemne namleté mandle na vysypanie bábovkovej formy


Postup:
1. Maslo vyšľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom na jemnú penu cca 4 min ručným mixérom na vysokých otáčkach...
2. ...postupne zašľaháme žĺtky, mlieko, citrónovú kôru...
3. ...pridáme zemiakový škrob premiešaný s kypriacím práškom...
4. ...z bielkov vyšľaháme tuhý sneh ...
5. ...časť snehu z bielkov zamiešame mixérom na najnižších otáčkach  do váječno - maslového krému a zvyšok snehu jemne zapracujeme do cesta vareškou...
6. ...pridáme hrozienka, marcipán a jemne premiešame...
7. ... cesto dáme do vymazanej a mandľami vysypanej bábovkovej formy...
8. ... dáme piecť do vyhriatej rúry cca na 160 stupňov na 45 min.
9.  Po upečení vyklopíme pocukrujeme a podávame :-)

                                                                            Dobrú chuť.


12 komentárov:

  1. jeeeej, no toto mi padlo vhod! uz dlhsie totiz uvazujem o vanilkovej babovke a tato vyzera supersky! :))) myslis ze ten skrob mozem aj mukou (aspon scasti) naspat nahradit (totiz,ja neskusena robit taketo pokusy a neovladam ani receptove finty :D )?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...ja myslím , že môžeš kľudne požiť hladkú múku (alebo časť múky, časť solamylu) , bábovka bude nadýchanejšia. Tým čistým škrobom je bábovička hutnejšia no dobrým vyšľahaním masla a cukru dosiahne celkom fajn nadýchanosť:)

      Odstrániť
  2. Ajka, ty ma dostávaš do úzkych, ja musím kvôli Tebe stále piecť. Perfektné. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka ani nevieš aká som rada ak ,,moje" receptíky niekoho inšpirujú:-)

      Odstrániť
  3. Prekrásna bábovka, Ajka, "cajocky" budú nadsené:)...ja som uz bábovku bez múky tiez piekla, ale namiesto solamylu som pouzila prások zlatý klas a bola výborná, takze dá sa bez múky a este ako!!! paráda...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem...Slávka , nadšené to teda boli:-) normálne nechceli veriť , že v nej nieje ani gram múky:-)

      Odstrániť
  4. Hned bych si dala, asi taky upeču bábovku.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. krásna, vydarená, a aj nádherne voňala, však? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka Ďakujem...voňala nádherne ...vanilkovo:-)

      Odstrániť
  6. Taky dost často vymýšlím bezlepkové pečivo (neteř trpí nesnášenlivostí lepku), takže tuhle krásnou bábovku určitě někdy neteři upeču, vypadá báječně!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...keď som ju piekla mala som obavy či sa mi bude dať vybrať z formy no išlo to fajn:) a chuťovo je výborná:) dúfam , že tvojej neterke bude chutiť:)

      Odstrániť