nedeľa, 13. mája 2012

Kefírová bublanina

Opäť jeden z univerzálnych koláčikov na ktorý môžeme použiť ovocie podľa sezóny alebo podľa aktuálneho stavu zásob. Pôvodne to mal byť vyslovene rebarborový koláč no neodolala som ani čučoriedkam a jahodám v mraziaku z minulého roku . A hlavne som sa tešila zo svojej vlastne rebarbory , chodila som ju očumovať , ako priberá a rastie a nevedela sa dočkať kedy bude mať tie správne parametre na zber:-) Zatiaľ som rozmýšľala čo všetko z nej urobím . Kompót, penu, koláč zo snehom ...??? Nakoniec som ostala pri klasike:-)




zdroj: Dobré jedlo 2011

Budeme potrebovať:
3 celé vajcia
150g práškového cukru
3 PL vanilkového cukru
200nl kefíru
120ml oleja
250g hladkej múky
3 čl prášku do pečiva

Na obloženie :
cukor
8-10 stoniek rebarbory
hrsť čučoriedok
5-6  jahôd

Postup:
1. Najprv si pripravíme rebarboru. Stonky ošúpeme, nakrájame na 2-3 cm kúsky a dáme variť do vriacej vody na cca1-2 min. Dávame pozor , aby sa nerozvarili.
2. Uvarenú rebarboru scedíme, necháme vychladnúť.
3. Celé vajcia, cukor aj vanilkový vyšľaháme do peny...
4. ...pridáme kefír, olej premiešame...
5. ...pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva a premiešame.
6. Cesto dáme na plech vystlatý papierom na pečenie alebo vymazaným a vysypaným múkou.
7. Rebarboru osladíme podľa chuti a uložíme na vrch cesta, pomedzi rebarboru nahádžeme čučoriedky a nakrájané jahody...


8. ...povrch koláča ocukríme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov cca 30 min. Ak použijete len rebarboru tak celý koláč pred pečením posypte škoricovým cukrom.


Koláčik je podľa slov mojej staršej delikátny a moc dobrý:-) Tak ak vás koláčik oslovil a upečiete si ho prajem vám dobrú chuť:-)


16 komentárov:

  1. Joj čučoriedky to je moje. UŹ sa teším. Máš krásne fotečky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka ani ja sa neviem dočkať tohoročných čučiek:-)....Ďakujem:-)

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. Mariannka ja mám na pamäti tvoje rebarborové inšpirácie:-)

      Odstrániť
  3. Ajka, bože opäť úžasný recept. Ďakujem zaň. Práve dnes som na Teba myslela, lebo som si spisovala suroviny na croissanty. Nabrala som už konečne odvahu, že ich vyskúšam. Tak uvidím, či sa mi podaria ako Tebe. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Andrejka:-) Držím palce s tými croissantami, som presvedčená, že tebe sa podaria úplne nádherne.

      Odstrániť
  4. Ajuško,moc Tě zdravím Tvůj koláč voní až ke mě!!!Také si ho upeču už mi reveň roste ,jsem štastná,že nevymrzla!!!!!Musím ještě pochválit tvou žabičku je ůžasná ,jako živá ,jsi fakt šikulka!!!Ahojky Daja.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Daja. Tiež som po zime tŕpla či rebarbora nevymrzla , ale mali sme šťastie prežila to:)Budem rada , ak koláčik skúsiš je fajný, šťavnatý:)...a Ďakujem za pochvalu žabky:)Pá.

      Odstrániť
  5. Parádna rebarbora sa vám urodila. Mrazák a zásoby aj ja pomaly likvidujem, jednoducho, miesto si treba urobiť ;-) Peknú oberačku v záhradke.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka mám z nej veľkú radosť a darí sa jej asi preto , že bola darovaná od milej susedy:-)

      Odstrániť
  6. Čučoriedky a jahody milujem, ale rebarboru som ešte nejedla. Koláčik vyzerá veľmi chutne.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emily to fakt si nejedla rebarboru? Tak to treba napraviť :) je to taká retro záležitosť :)

      Odstrániť
  7. mmmmm to vypadá dobře, rebarboru jsem ještě nikdy neměla, ale už dlouho si říkám, že ji konečně musím koupit:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...ani sa mi veriť nechce, že sa nájde niekto kto nejedol rebarboru, tak šup-šup to napraviť je fakt výborná:-)

      Odstrániť
  8. Musím ju niekedy vyskúšať, vyzerá zaujímavo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Čistinka som rada , že si sa tu ukázala:-)...a bublaninu vyskúšaj je fakt výborná:-)

      Odstrániť