streda 2. novembra 2011

Koláč sestier Tatinových


Klasický francúzsky koláč ktorý v našej rodine dočasne nahradil jablkovú štrúdľu. Ja viem že Tarte Tatin sa tradične robí z jabĺk golden delicious , ale nebudem predsa kupovať jabĺčka keď ich máme v záhrade nadbytok aj keď neviem akú odrodu.  Cesto som použila lístkové aj keď niekde uvádzajú cesto krehké takzvané pate sucrée (použila som ho pri tekvicovom koláči). Takže originál recept to isto nie je , ale myslím si že za originálom určite nezaostáva ani chuťou ani vzhľadom.
Skutočne nedokážem objektívne posúdiť náročnosť receptu  lebo mne sa zdal celkom jednoduchý. Je pravda že najviac času mi zabralo domáce lístkové cesto , ale tým cestom sa koláč dostal na úplne inú chuťovú úroveň :) Takže ak chcete vyskúšať Tarte Tatin tu je receptík.

Budeme potrebovať:
lístkové cesto
cca 10 jabĺk (podľa veľkosti)
50g masla
150g cukru
1/4 čl mletej škorice


Postup:

1. Vo forme čo budeme piecť koláč rozpustíme maslo...

2. ...pridáme cukor a pomaličky rozpúšťame v masle na karamel, trošku to trvá chce to trpezlivosť...

3. ...dávame pozor , aby nám karamel nezhorel a nezhorkol. Musí mať jemnú tmavo medovú farbu. Cukor sa zvykne počas rozpúšťania oddeliť od masla no chce to trpezlivosť a bez prestania miešať ono sa to poddá a karamel sa spojí do hladkej konzistencie...

4. ...keď máme rozpustený cukor na karamel pridáme ml. škoricu premiešame a do  horúceho poukladáme  olúpané a na štvrťky či osminky nakrájané jablká zaoblenou stranou nadol. Ukladáme ich na husto lebo jabĺčka sa pri pečení scvrknú...

5. ...karamel s jablkami ďalej nevaríme. Vyhrejeme si rúru na 220 stupňov.

 6. ...nachystáme si lístkové cesto ( ja som si odrezala potrebné množstvo). Rozvaľkáme na priemer formy...

7. ...a vyvaľkaným  cestom zakryjeme jablká. Prevýsajúce okraje časť odrežeme a časť zasunieme do formy. Koláč na 2-3 miestach poprepichujeme a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 20-30 min...


8. ...koláč necháme chvíľku chladnúť. Potom nožom uvoľníme cesto po okrajoch formy. Formu prikryjeme podnosom alebo tanierom a formu opatrne obrátime tak , aby sa koláč prevrátil na tanier...


9. ...ak sa vám stane že pri obracaní vyteká šťava či horúci karamel obráťte koláč naspäť do formy a počkajte kým karamel stuhne, alebo použite tanier so zvýšeným okrajom kde nehrozí že karamel potečie kade tade:) Pri chladnutí sa karamel pekne vpije do koláča.

Koláč je najlepší teplý alebo vlažný. Moje dievčatá ho jedli s bielym jogurtom so škoricou.
                                                                      Dobrú chuť:)

27 komentárov:

  1. kraasne vydareny Tarte Tatin,Andrejka:)a mas u mna dalsi bod navyse za domace listkove cesto!!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Andrejka,ten koláčik vonia až k nám domov!Ešte som ho neskúšala,ale asi sa doň pustím, niekedy :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martina: Ďakujem Maťka:) aj za bodík za listkáč:)

    Ivana: Ivanka bol výborný rozhodne odporúčam:)

    Lucia: Ďakujem Lucka:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. paradny kolacik!!! a to listkove cesto domace, klobuk dole!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mariannka Ďakujem:) a ak sa raz budeš moc ,,nudiť"
    tak cestíčko vyskúšaj:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ...je v pořadí, díky za recept! momentálně máme taky úrodu ke zpracování, tak se všecko s jabky hodí. těšim! j.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. jeeej paraaada! a krasne nafotene!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Andrejko přeji ti krásné podzimní a barevné období.Koláč vypadá moc dobře.Já doma ted nejvíce peču štrůdl.Miluji vůni skořice,vanilky a jablíček-připomíná mi to nadcházející vánoční čas.Měj se moc krásně

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jana: Budem rada ak sa koláčik zapáči :) u nás je veľmi obľúbený:)

    Gabriel: Skús neobanuješ:)

    Anetka: Ďakujem Anetka:)

    Věrka: ...aj tebe prajem krásnu jeseň a veru táto jeseň je ozaj krásna, farebná a teplá:)U nás doma tiež pečieme väčšinou štrúdľu no aj tento koláčik je výýýýborný a pre zmenu ako stvorený :) odporúčam:) Pá a maj sa krásne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaau, krasny,s lístkovým to musí byt mnamiiiiiiii

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ...už se peče:o))) napnutá jak kšandy, nervy moje:o))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Perfektne to vyzerá, Ajka, ja si určite nenechám ujsť chutný zážitok z takejto dobroty, zajtra je na pláne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Archaa: ...Ďakujééém:)a fakt bol výborný no ty tuším pečieš podľa Júlie Ch.:-)

    Jana: ...tak ako dúfam všetko O.K :)

    Janya: ...Jani ten chutný zážitok je garantovaný:) prajem príjemné pečenie:)

    Prajem vám krásny začiatok týždňa:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Miluju tarte tatin a úplně nejlepší je podle mě v kobmianci jablek a hrušek. Já teda používám křehké těsto, ale dělám ho zjednodušeně takhle:
    http://madlinakuchyne.blog.cz/1106/karamelove-vabeni-nejen-na-leto
    Už jsem ho dlouho nedělala a tvoje nádherné fotky mi vrátily chuť si tenhle karamelovo-ovocný zázrak znovu připravit.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ajka, vyzera famozne..myslis, ze by sa mi podaril aj do ovalnej formy? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Madla: ...Madlenka Tarte Tatin je podľa mňa koláčik numero uno:) s hruškami som zatiaľ nerobila , musím skúsiť aj taký. Ináč aj ja som rozmýšľala nad krehkým cestom no nakoniec zvíťazilo lístkové , jednoducho to mám radšej s týmto cestom :)A ďakujem za pochvalu fotiek:)

    Andrea: ...Andrejka myslím že z oválnej formy by sa ti to zle vyklápalo na okrúhly tanier a hrozilo by že sa obaríš horúcim karamelom. Jedine že tanier aj forma by mali rovnaký tvar:)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. juj no,asi mas pravdu.musim nieco vymyslet, vyzera strasne lakavo a sladko :)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ajka, vo stvrtok som kupila v tescu misu, za celkom fajn cenu, tusim 2,5 eur a vcera uz sa kolacik piekol. moj chlap povedal, ze strasne sladke..ale mne extremne chutil a som ho viacmneje sama zjedla,lebo dcera nebola doma. chystam sa ho pripravit este kamoskam na babsku party. fantazia, v jednoduchosti je krasa,ja vravim. DAKUJEM ZA TENTO RECEPT. priebezne dam aj foto, s odkazom na tento tvoj zverejneny recept ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Andrejka, krasny tarte tatin. Mne sa tiez viac paci listkove cesticko. S jablckami som nepiekla. Vlastne som ho iba raz skusila s bananom. Viem si predstavoit, ze s jablckami a so skoricou to musi byt uplna lahoda. Vdaka za skvelu isnpiraciu.Velka pochvala za fotecky a prst hore za domace listkove cesto.
    PS: prijemna zmena designu

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Andrea MŇAMOTY:...Andrejka tak môj muž povedal že tento koláčik je najlepší aký jedol:))))a to on vôôôôbec nie je na koláče:))), ale rozumiem že niekomu tá sladká chuť nieje po vôli toho cukru je tam ozaj dosť:)hlavne že tebe chutilo a myslím že aj na babskej party bude chutiť , veď my baby máme radi sladké nie?:)

    Adriana: Ďakujem Adrianka, vidíš a ja som nepiekla iný len jabĺčkový. Chcem vyskúšať aj ten banánový a čo spomínaš a ešte hruškový tak uvidím:)
    PS:Ďakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. hruskovy moze byt tiez fantasticky! my sme 3 baby, este kojime,takze na sladkom ficime.stretame sa kazdy tyzden a striedame domacnosti aj maskrty :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  22. ...jáááj Andrejka vy sa máte hneď by som sa ku vám pridala:)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Andrejka tak ten vyzerá úžasne ...!

    OdpovedaťOdstrániť
  24. mnam, vyzera to výborne!! urcite vyskusam :)

    OdpovedaťOdstrániť