nedeľa 4. septembra 2011

Prívarok z kvaky


Poznáte kvaku? Kvaka (brassica napus rapifera) je starodávna zelenina, predchodca zemiakov na našom území. Kvaka je koreňová zelenina, chuťou pripomína niekomu kaleráb niekomu reďkovku. Nedrevnatie je mierne pikantná, znáša drsnejšie a chladnejšie podnebie preto je pestovaná na strednom a severnom Slovensku. Keď som na jar zháňala sadeničky v susednom meste na trhu tak ,,južania" o nej vedeli len málo alebo vôbec:-) Táto starodávna zelenina je veľmi zdravá pomáha pri ochoreniach čriev, pri chorých prieduškách, artritíde ...je to zásaditá zelenina. Ja ju mám od detstva rada vo fazuľovej hustej polievke no dnes som prišla na chuť kvakovému prívarku je nesmierne lahodný o čom svedčí aj dcérkina otázka že či bude aj na zajtra...a to je čo povedať:-)


zdroj: Z Turčianskej kuchyne

Budeme potrebovať:
jednu žltú kvaku
soľ 1 l vody
1-2 zemiaky
slaninka
2 PL hladkej múky
2 dl mlieka maslo
muškátový oriešok

Postup:
1. Kvaku očistíme a postrúhame dáme variť do osolenej vody.
2. Slaninku nakrájame a dáme smažiť.
3. Do vysmaženej slaninky pridáme múku a urobíme zápražku. Rozriedime ju studeným mliekom.
4. Do prívarku môžeme pridať aj zemiaky nakrájané na kocky.
5. Do mäkkej kvaky a zemiakov pridáme rozriedenú zápražku, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok necháme prevrieť a odstavíme.
6. Pridáme maslo na zjemnenie chuti.
 Ak máte radi do prívarkov smotanu kľudne použite smotanu, slaninu môžte vynechať ale podľa mňa slaninka dodá prívarku fajnovú chuť. Ja som prívarok podávala s hubovými karbonátkami, ale dá sa aj s chlebom alebo volským okom:-)                             Dobrú chuť:-)
PS: Tu si môžete bližšie prečítať o tejto u nás zabudnutej zeleninke:-)

21 komentárov:

  1. Bože, kvaku som tak dávno nejedla :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gabika ja ju mám strašne rada našťastie moja babka je dobrá pestovateľka takže ma zásoby lebo ja ju akosi neviem dopestovať:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Priznavam sa dobrovolne, ja som to este v zivote nejedla ;) ochutnala by som, aj ked nie som vobec polievkovy ani privarkovy typ...a tie hubove karbonatky museli byt super, no mnam!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mariannka nie si sama :-) takých čo to nepoznajú je viac, ale je to fakt výborná zeleninka:-)...a receptík na karbonátky pridám nabudúce bo teraz som mala huby mrazené a nebolo to celkom ono ešte musím vychytať muchy:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ajka,az sa hanbim,ale ja som o kvake este nepocula..ale strasne moc rada,by som vyskusala..milujem skusat nove chute,a tvoj privarok vyzera hrooozne mnaaaam..a to teda privarkova nie som,ale do tvojho by som s a pustila aj hned teraz:))idem si dat radsej jablcko,lebo som zistila,ze nebol dobry napad ,sadnut s prazdnym bruskom pred foodblogy:))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Maťka veď sa nemáš prečo hanbiť:-) ...je to zabudnutá zeleninka aj semienko na dopestovanie sa ťažko zháňa nieto hotová kvaka:)))...a ja prívarky mám naopak strašne rada , všetky dokonca aj špenátový :) vlastne u nás v lete varím väčšinou prívarky:)))...a koniec koncov dobre poznám očumovanie foodblogov s prázdnym bruškom:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ajka,opýtam sa na kvaku na našom trhu, dúfam,že bude, lebo s tými karbonátkami to vyzerá mňam,mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Rozsirujem rady tych, ktori kvaku nepoznaju:) Privarok z nej vyzera naozaj dobre. Ja mam privarky rada ( sama v celej rodine:( ) a na tomto by som si rada pochutila.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. :-))) ja som kedysi pred mozno 8 rokmi videla rozpravku o dievcatkach, ktore mali "tuřínovú farmu":-D a odvtedy mi stale vrtalo v hlave, ze co to ten turin je a potom som neskor vygooglila ze je to kvaka a fakt to existuje. ajka dakujem za prve ozajstne zoznamenie s kvakou, skusim ju niekde zohnat!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Pripájam sa k skupine, ktorá o kvake počula prvý krát, vôbec netuším kde by som ju mala zháňať

    OdpovedaťOdstrániť
  11. aj ja sa hanbím ze kvaku nepoznam :(((

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ivana: Ivanka držím palce dúfam že ju zoženieš. Na našom trhu by som teda neuspela:)

    Adriana: Adrika je ozaj fajný , ale ja mám, tak ako aj ty, rada prívarky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Anetka: Jéééj Anetka to musela byť srandovná rozprávka :)ale ako vidno aj niektoré rozprávky sú poučné:)...prajem veľa šťastia pri hľadaní kvaky:)

    Ivana:Ivanka ani ja netuším kde ju zohnať snáď niekde na dobrom trhu , alebo od nejakého farmára u nás ju pestuje babka:)

    Archaa: :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Po anglicky "turnip", všakže ;) Kebyže mám záhradu, určite pestujem, ja som sa všetko tradičné a zabudnuté ;)
    Adrianka, rozhliadni sa v anglicku, určite na turnip natrafíš, aspoň v londýne som ho videla v každej zelenine a na každom trhu ;)
    No a žltá kvaka, z ktorej Andrejka varila sa volá swedish turnip, a v UK sa často predáva len pod názvom swedish ;), btw. iný názov, celkom vtipný je rutabaga

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Aďuška ja som vedela že ty budeš vedieť o kvake viac ako ja:)))...a zaujímavé je že kvaka je zabudnutá len u nás , ako čítam tvoje informácie tak ju je všade inde dostať len nie u nás:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Jeeeeeej Adka, jasne, ved to aj kupujem. Len som nevedela , ze je to to. Trochu inak vyzera ako u Andrejky na obrazku. Je to fajnovucke a ja to dokonca pouzivam miesto karelabu do polievky;) Som ja ale tapa:)Takze privarocek vyskusam. Kto by mal zaujem o semiacka rada poslem.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Andrejka a Adrianka ;)
    Raz keď budem mať záhradku, určite nasejem ;) Teraz by svokor len divne pozeral. Tento rok som k nemu nasadila mangold a len naň zazeral... dnes som si už musela zobrať časť úrody ;) Dúfam, že mi zvyšok nezaryľuje do zeme, chi chi...

    Adka, neviem ci vsade... ale v uk fici, teda, usudzujem iba podla londyna. Ale napr, v rakusku som ju este nevidela... :-( hmm, a u nas už vôbec... skúsim kuknúť na nejaký farmársky trh a popýtam sa ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. ...Aďuška aj ja som si dnes natrhala v našej záhradke mangold, tomu sa našťastie darí no kvake akosi neviem prísť na korienok:( ešte šťastie že mám babičku pestovateľku:)ináč semienok mám dosť, myslím tej kvaky, tak ak raz bude záujem tak dodám:)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. zeny, ani ja som este nikdy nepocul o kvake, tak podme o nej trochu "kvakat".
    ako ju dopestovat, kde sa to da kupit?....
    Peter

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pripajam sa do diskusie. ja pestujem kvaku na poli, je fakt nenarocna na pestovanie a pestujem dva druhy kvaky, žltu aj bielu.
      maria

      Odstrániť
    2. Ja som tento rok zasadila 5 sadeničiek kvaky ( zohnal dedo) ale tej fialovej, žiaľ žltú sa mi nepodarilo zohnať. Z 5 vyrástli len 2, ale lahodné boli mňam. Neviem akosi ju neviem dopestovať no ja sa nevzdám o rok opäť:)))

      Odstrániť