streda, 28. septembra 2011

Medová bábovka so sušenými slivkami


Fantastická bábovka plná sliviek a medu a to nie hocakého:) ale rovno pohánkového:) Aj vďaka nemu je bábovka vláčna a má špecifickú chuť a aj vôňu po pohánke. Pohánkový med je rarita, je veľmi zdraví obsahuje prírodný rutín , spevňuje cievy , obsahuje látky podporujúce tvorbu kostí  je mimoriadne vhodný pre tehotné ženy a deti. Už teraz sa teším , ako budem s tohto voňavého medíka piecť vianočné medovníky:)

Budeme potrebovať:
4 vajíčka
80 g práškového cukru
125 g medu
1 PL kakaa
1/2 čl mletej škorice
1/2 čl mletých klinčekov
štvrť čajovej lyžičky sódy bikarbony
štvrť čajovej lyžičky prášku do pečiva
hrsť sušených sliviek
125 g hladkej múky


Postup: 
1. Žĺtky, med a cukor vymiešame do peny.
2. Pridáme kakao, škoricu a klinčeky. Premiešame.
3. Múku spolu s práškom do pečiva a sódou zapracujeme do vyšľahaných žĺtkov.
4. Vyšľaháme si sneh z bielkov ktorý zapracujeme do žĺtkovej zmesi s múkou.


5. Pridáme nadrobno nakrájané sušené slivky a premiešame.


6. Bábovkovú formu vymastíme a vysypeme mletými mandľami alebo strúhankou. Do formy vylejeme pripravené cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry cca na 150 stupňov 50-60 min.
7. Upečenú ešte teplú bábovku vyklopíme z formy a posypeme škoricovým cukrom.

                                                                           Dobrú chuť:-)

15 komentárov:

  1. jooj,Andrejka..az sem citim tu krasnu vonu:)♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem Maťka:) tento medík nemá chybu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nááádherná bábovka ... pohánkový medík síce nemám, ale aj tak si ju určite upečiem a polovicu sama zjem :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jani ďakujem:) ...medík môže byť hocaký to len ja som chcela vyskúšať môj jarmočný úlovok:)a ak ju vyskúšaš garantujem že ti bude chutiť ja sa veru ešte teraz večer ňou napchávam a to som si chcela zajtra do práce zobrať:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Paradna babovecka!!!! Urcite ju upeciem, ked budem mat trosku volneho casu. Dam vediet ako to dopadlo, uz sa na nu tesiiiiim!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ajka,nemala som ani tušenia o pohankovom mede a pritom pravidelne pijem pohankový čaj a menej rada si meliem pohanku a dávam do jogurtu,díky za tip - budem ho zháňať.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Fantastické receptíky. Už mi zostáva len zistiť, kde u nás dostať niektoré z tých menej tradičných prísad. Ďakujem ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Hotovo! Upecene a uz aj zdegustovane ;) vsetkym chutilo, dakujem za receptik, babovka bola makkucka a vonavucka!!! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Marianna:...jéééj tak ty si už vyskúšala:) sa teším že vám chutila:) si šikulka Mariannka ja kým sa dokopem vyskúšať to čo chcem ...ách škoda reči.

    Ivana:...Ivanka pohánkový medík je tak trošku netradičný málokto zo včelárov ho má, tých pohánkových políčok nie je veľa, ale ak naň natrafíš tak si ho určite kúp:)

    Kacka:...Katka tak tento medík je akurát pre teba a tvoje bábätko ako stvorené:) poobzeraj sa u včelárov v obchode ho nezoženieš možno len v nejakom špecializovanom na med:) prejem veľa šťastia pri zháňaní:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Andrejko zdravím tě.Jak se máš? určitě si krásně s dětmi užíváte nádherného podzimního počasí-u nás každý den krásně svítí sluníčko a je teploučko.Recept na bábovku vypadá moc lákavě-hned si ho vytisknu-jen se přiznám, že nevím co znamená po slovensku klinčiky???? Tak se měj moc krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Věrka aj ja ťa zdravím a prajem peknú slnečnú jeseň:) Zajtra sa chystáme na menší výletik do Malej Fatry bližšie k slniečku a pokochať sa jesennou prírodou:)A čo sa týka klinčekov v recepte, tak po česky sú to hřebíčky a používajú sa tiež do vianočných medovníčkov(perníčkov):)Pá:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ...Andrejka vyzerá to ako poriadna dobrota, určite vyskúšam ...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. To vyzerá úžasne. Ak sa dieťa zajtra nepustí do pečenia, viem presne, čo urobím. A objem sa pri tom sliviek...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Janka odporúčam , bábovka je fakt výborná a v dobrom závidím šikovné dieťa:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ajka, tak aj ja som ju skúšala. Je naozaj výborná. Musela som o nej napísať aj príspevok na blogu. Ďakujem za recept! :-)
    http://dorasart.blogspot.sk/2014/02/medova-babovka-so-susenymi-slivkami-od.html

    OdpovedaťOdstrániť