sobota 5. februára 2011

Domáce lístkové cesto


Minulý týždeň som robila croissanty tento víkend bolo na rade lístkové cesto. Poviem vám že domáce lístkové cesto je fantastické a určite som ho nerobila naposledy. Nevravím že kupované už nechcem ale domácemu sa podobá len názvom. Nečakala som že to lístkovanie bude také fantastické. Ale bolo. Takže ak sa vám chce prekladať domáce cesto tak tu je recept.

Budeme potrebovať:
500g preosiatej hladkej múky 00
2 ČL soli
450g masla
cca 300ml ľadovej vody
1 PL citrónovej šťavy

Postup:
Múku so soľou  preosejeme do misky alebo na pracovnú dosku a nožom alebo prstami vmiešame 200g studeného masla. Pridáme cit. šťavu a postupne vodu...
...ľadovej vody len toľko aby cesto bolo pružné a dalo sa s ním dobre pracovať.PRACUJEME RÝCHLO!!! Cesto by malo byť tuhé no zároveň dobre tvárne nie suché a nemalo by sa lepiť. Chce to trošku trpezlivosti...
Z cesta vytvoríme guľu a krížom ju prerežeme asi do polovice....
...štyri chlopne rozvaľkáme , aby boli  tenšie ako stred cesta...


...

...250g studeného  masla dáme do stredu cesta ....
...a zabalíme ho ako obálku. Spoje trošku postláčame....
...cesto krátkymi pohybmi rozvaľkáme na obdĺžnik cca 20x40 cm, dbáme aby nám maslo nevytieklo...
...rozvaľkané cesto preložíme trojmo, zabalíme do fólie a dáme na 20 min do chladničky. Toto skladanie opakujeme 8-9 krát ( ja som prekladala 8 krát) v cca20 min. časových intervaloch. Uvedený čas netreba striktne dodržiavať, kľudne si medzi tým požehlite choďte na nákup, dajte si kávičku alebo ja neviem čo...:)))


...cesto znova trojmo preložíme a pred použitím necháme 30 min vychladiť....
...hotové cesto použijeme podľa momentálnej chute. Ja som si polovičku rozvaľkala a upiekla lekvárové taštičky.Piekla som vo vyhriatej rúre na 230 stupňov po 5 min som stiahla na 200 stupňov a dopiekla .
Druhú polku cesta  som dala do chladničky na zajtra. Uvidím ako bude reagovať na pečenie zajtra:)))

33 komentárov:

  1. Andrejka,no ty si ale hotova pekarka:)moc ta obdivujem,ze mas odvahu na teketo zlozitosti,a taaak krasne zlahucka ti to ide...:)joj,ja pevne dufam,ze sa raz dopracujem k tym tvojim croisantikom,lebo mi nedavaju spavat:))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem Maťka:)no odvahou by som to nenazvala skôr mám záujem vyskúšať ako také domáce chutí a poviem ti že oplatí sa aspoň raz začas. Pravda je že keby sa mi to nepodarilo tak by ma to riadne štvalo a neviem či by som sa na to odhodlala znova. Tak ako ty naberáš odvahu na croissanty tak ja na tvoje , Evkine a Andrejkine macarons, už toľko krát som mala bielky v chladničke...:)Tak prajem hodne zdaru:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no Andrejka, ja som domáce ešte nerobila :DDD, som na to strašne lenivá /psst musím priznať :)/ , ale máš ho fakt nádherné, no ktovie - raz sa možno k tomu dokopnem a premožem svoju lenivosť, keď zabudnem kúpiť v obchode. Máš moj obdiv , paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Andrejka,noo..musim ta opravit,lebo zial moje macarons,sa ani nedaju nazvat macarons..ja taktiez naberam odvahu..po druhom nevydarenom pokuse,sa mi velmi tazko odhodlava k dalsiemu,ale snad to raz dokazem..podla mna ,ty sa nemas coho bat..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dávno som si tu nebola rozmaznať chuťové kanáliky:) Dôvodov je veľa, určite sa však v budúcnosti zastavím častejšie. Samé dobrotky, taštičky vyzerajú skvelo.
    Krásnu nedeľu!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Bozinku Ajkaaaaaa, to je úzasny postup, hadam sa niekedy odhodlam konecne aj ja.Dakujeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem cmuk

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Adka, opat ako pri danish pastry aj tu musim zdat velky hold!! Fakt klobuk dole, si sikulka! Adush

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Poklona Andrejka! S cestami si ja vseobecne velmi nerozumiem, ako som uz spominala, tento moj handicap mi pomohla prekonat pekarnicka :) preto velmi obdivujem tvoju sikovnost a trpezlivost, krasne kolaciky si napiekla.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Domácí lístkové těsto dělám trošku jinak, ale můžu potvrdit, že domácí je prostě domácí :-)
    Tady je odkaz: http://madlinakuchyne.blog.cz/1101/kouzleni-z-domaciho-listkoveho-testa-a-par-receptu-k-tomu

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Prepáčte že takto naraz:
    Ďakujem Vám dievčatá zlaté:)ak sa raz rozhodnete robiť toto cestíčko neobanujete a dúfam vám môj postup pomôže.Budem moc rada ak sa vám receptík niekedy hodí:))) Prajem Vám krásny slnečný týždeň:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. oooch, to je bomba Adi!!! ja len mlaskaaam:))Milujem listkove, ale opat si neverim s pripravou!!(som sraľo:))) Takze pre mna velka vyzva a davam si zavazok, ze ho musim vyskusat a aj sa ho naucit robit, lebo tiez chcem ako ty vypekat deturencom taketo domace dobroty.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Evka tak ty vôbec nie si ,,s-aľo " určite ho vyskúšaj nie je to moc náročné , možno trošku na čas, ale keď bude vonku škaredo tak môžeš prekladať a vaľkať a výsledok bude úžasný:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ... Andrejka bola to makačka, robila som iba raz v živote ... takto ... ale si ma zasa navnadila ... Gabika(nogate)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. ...Gabika v prvom rade ti prajem všetko najlepšie k dnešným meninám:)))
    No mne sa to nezdalo až také makačkové :))) akurát ta základná príprava cesta bola trošku viac prácna ale potom to už išlo samo....a som rada že som ťa navnadila :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  15. woow ...Adka, cesticko vyzera sice dost zlozito, ale uuuplne dokonaleee ...neviem co mam od teba skor vyskusat :))...pa Alka

    OdpovedaťOdstrániť
  16. ...Alka to sa ti len zdá že je to zložité:) a skúšaj pekne poporadí:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tento recept vyzerá veľmi zaujímavo,hoci lístkové cesto som robila podľa rôznych receptov a nie vždy sa mi pozdávalo.Určite ho vyskúšam.Môžem ho použiť aj na makovo-višňovú štrúdlu?

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Anonymný: ...sama som bola zvedavá ako to celé dopadne či je recept dobrý alebo nie:) pár vecí som upravila , pridala som už upravený receptík s vychytanými muškami a určite ho môžeš použiť aj na štrúdľu a vlastne všade tam kde bežne používaš lístkové cesto:)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Potrebovala som rýchlo lístkové cesto a urobila som ho takto:60 dkg hl.múky špeciál,20 dkg Hery,30 dkg bravč.masti,6 lyžíc poch.smotany,asi 2 lyžice mlieka,soľ.Vypracovala som dosť mäkké cesto,dala som ho do mrazničky asi na 20 min.Potom som z neho spravila 5 bochníčkov,rozvaľkala na hl.múke,plnila nastrúhanými vyžmýkanými jablkami,posypala cukrom,dala na olejom vymastený plech,popichala vidličkou a piekla na 180 stupňoch.Upečené štrúdle som potrela olejom.Výborné,rýchle-doporučujem skúsiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. akurat vcera som premyslala o listkovom ceste, ci ma vyznam robit ho rucne, ked napr. to lidlove je vyborne, stoji pol eura a mne sa z neho dobre dari piect, najma slanosti, ale aj sladke..ale raz musim taketo domace !UZASNE! vyskusat a spravim z neho bavorske kremese :)) moj trik na LC je pofrkat vodou plech s pecivom tesne pred vlozenim do rury a aj samotnu ruru, a tu mat dobre vyhriatu,aspon na 220 :)vacsinou mi krasne naskoci a zlistkuje

    OdpovedaťOdstrániť
  21. sisa
    vcera som vyskusala to listkove cesto je perfektne odporucam to kazdemu vyskusat a chcela by som vediet dajake cesto na croisand dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Sisa:) som rada že si vyskúšala toto lístkové a si s ním spokojná a na croissant mám tiež receptík pozri do sekcie chlieb alebo si daj do vyhľadávača na mojom blogu croissant a receptík sa ti zobrazí:)

      Odstrániť
  22. úžasné, dokonalé "lískovanie":)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) ... čím viac sa cesto preloží tým viac lístkuje:)

      Odstrániť
  23. tak jsem se s nadšením do toho vrhla - zkoušela jsem dvakrát - těsto je krásně vláčné, dobře se s ním pracuje, chuťově výborné, ale prostě mě takhle nevyskočí, lístkuje, ale ne, takhle krásně, nevím, kde dělám chybu, ale pěkně mě to rozčiluje :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...tak to teda fakt netuším :( prečo nelístkuje tak , ako mne . Ja keď robím toto cesto tak zatiaľ vždy bez problémov pekne lístkovalo. Naozaj neviem kde je problém, neviem poradiť a to ma mrzí:(

      Odstrániť
    2. jelikož jsem nezmar, tak jsem do toho šla znova :-D... ze začátku jsem pekla na 250 a asi po deseti minutách stáhla - jak tu někdo psal postříkala jsem plech a troubu vodou - nevím jestli to tedy bylo vodou nebo jinou intenzitou pečení, ale povedlo se :)

      Odstrániť
    3. ...no vlastne tá voda možno tomu pomohla lebo aj ja som kdesi čítala, že plech sa má obliať studenou vodou ja tak , ale nerobím. V každom prípade som rada , že cestíčko konečne splnilo očakávania:)

      Odstrániť
  24. Milé dámy...ja tiež rada pečiem ale som nemala odvahu na to lístkové cesto práve preto, že je s tým dosť práce. Ale mi to nedá, predsa domáce je domáce. Tak určite naberiem odvahu a vyskúšam. A potom je tá neskutočná radosť ako to všetkým chutí. Prajem aj Vám nech sa darí v pečení všetkých dobrôt ktorými prispievate. objavila som túto stránku nedávno a veľmi ma inšpiruje. Tak všetkým vďaka.
    Alžbeta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Alžbeta:) ...tú odvahu treba nabrať a uvidíš , aké je to jednoduché:)Dúfam raz vyskúšaš a bude ti chutiť :)

      Odstrániť
  25. Super recept,ďakujem.Máš úžasné stránky,ale hrozné je,že neviem čo skúsiť skôr,chcela by som takmer všetko :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Cesto je skveléééééé.... musím vyskúšať, lebo podľa tohto fotopostupu sa to zdá zvládnuteľné :-) Zatiaľ dík za recept :-)

    OdpovedaťOdstrániť