Každý rok pred Vianocami pečiem vianočku na Vianočné raňajky. Robím ju pred štedrým dňom , aby na prvý vianočný sviatok bola pekne chuťovo vyvážená. Mám odskúšaných viac receptíkov napríklad je výborná táto od Maťky (ináč Maťka má vo svojej zbierka viac vianočkových receptíkov a dobrých) no tento rok som sa nechala inšpirovať časopisom Gourmet a Apetit. Z oboch receptov som si čo to povyberala a upiekla našu Vianočnú vianočku:) Ku vianočke odporúčam Maťkin úúúúžasný višňovo-marcipánový džem.Jasné že je dobrá aj s obyč maslom no tento džemík je fantastický od leta som si na túto príležitosť schovávala jednu fľašku:)
Takže ak máte o vianočku záujem tu je receptík.
Budeme potrebovať:
42g čerstvého droždia
100g práškového cukru
vanilkový cukor
1 čl vanilkového extrektu
1čl soli
5 žĺtkov
150g rozpusteného masla
2 PL rumu do cesta
600-700g miešanej múky( viac polohrubej , doplniť hladkou)
cca300ml teplého mlieka
hrsť hrozienok namočených v rume
hrsť nasekaných bielených mandlí
1 vajíčko na potretie
Postup:
1. Urobíme si kvások s časti teplého mlieka a cukru (trvá to cca 10 min)...
2....múku preosejeme do misky pridáme cukor, soľ, žĺtka, vanilkový cukor aj extrakt, rum, rozpustené schladené maslo a vykysnutý kvások...
3. ...prilejeme trochu mlieka a vymiešame vláčne , pružné cesto. Mlieko dolievame počas miesenia , aby sme nemuseli zbytočne pridávať múku keby sme to mali riedke...
4. ...miesime približne 10 min ...
5. ...vymiešané cesto necháme kysnúť 1 -1,5 hod...
6. ...po vykysnutí primiešame do cesta hrozienka a mandle, všetko ešte raz pekne na doske premiešame a necháme znovu podkysnúť...
7. ...podkysnuté cesto rozdelíme na 9 približne rovnakých kúskov a dáme sa do tvorenie (pletenia) vianočky...
8. ...každý kúsok pekne rozšúľame na dlhého hada a na vymastenom plechu na pečenie si upletieme zo štyroch hadíkov vianočkový základ...
9. ...pokračujeme druhým poschodím s troch hadov. Upletieme tak ako keď si pletieme klasický vrkoč. Upletený vrkoč položíme na základ...
10. ...a upletieme vlastne už len zmotáme s dvoch hadov vianočkový vrch.
11. Upletenú vianočku necháme na plechu podkysnúť. Aby nám vianočka počas pečenia neskĺzla na jednu stranu je dobre ju prichytiť špajdľou ( mne aj tak skĺzla). Pred pečením ju potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na (teplovzdušná) cca 170 stupňov na 10 min potom 160 stupňov 35 - 45 min. Vianočku treba určite počas pečenia kontrolovať špajdľovím vpichom , alebo kontrolovaním špajdle ktorou sme vianočku upevnili , ak vám vrch prihára prikryte vianočku alobalom.
Ak sa vám nechce vianočku zapletať týmto spôsobom kľudne ju zapleťte tak, ako viete chuť to rozhodne neovplyvní.
Dobrú chuť:-)
Vianočku si tradične pečieme aj my. Som lenivá miesiť cesto, tak využívam pekáreň.
OdpovedaťOdstrániťTvoja vyzerá lákavo.
Jani však nieje nad domácu vianočku :) Ja pekárničku nemám tak si musím vystačiť s ručným mixérom:) Ďakujem:)
OdpovedaťOdstrániťAjka, ta vianocka vyzera uzasne!!!! ja som sa tiez chystala upiect vianocku na vianocne ranajky, ale bohuzial, nejako som nestihala kvoli praci...ale vo stvrtok si to idem vynahradit...mam volno a niet nad sladke vonave ranajky,
OdpovedaťOdstrániťMariannka veru také sladké raňajky ...hneď je začiatok dňa krajší:)
OdpovedaťOdstrániť