nedeľa 11. decembra 2011

Medovníky: časť prvá

Tento rok akosi nechávam veci plynúť a čakám čo sa bude diať...tak postupne....čo ma napadne:-) Pečenie nechávam na náhodu a momentálnu chuť. Isto som vedela že tradícia bude dodržaná a tiež rituál. A čo je na Vianoce tradičnejšie ako medovník? Každý región má to svoje tradičné  no medovníky nás spájajú.....

Ak sa Vám bude niekedy chcieť tak skúste tento receptík na tradičné slovenské medovníky  ktoré dlho vydržia vďaka tomu že neobsahujú tuk.

Inšpirácia: Špeciality sviatočnej kuchyne

Budme potrebovať:
3 celé vajcia
200g práškového cukru
150g tekutého medu
1 čl sódy bikarbóny
500-600g hladkej múky (zmes T 650 a ražnej celozrnnej)
2 čl mletej škorice
1 čl mletých klinčekov
0,4 čl mletého badiánu
1 vajíčko na natieranie medovníkov a tuk na vymazanie plechov


Postup:
1. Vajcia a cukor vymiešame do peny...


 2. ...pridáme med, korenie a dobre premiešame...
 3. ...do nádoby preosejeme múku ktorú premiešame so sódou...
 4. ...ku múke nalejeme vymiešanú vaječno -medovú zmes a ručne vypracujeme polotuhé cesto. Možno vám   to pôjde lepšie na drevenej table. A ak bude treba prisypte nejakú múku navyše, aby cesto malo tú správnu pevnosť a zároveň vláčnosť.

5. Vypracované cesto zabalíme do fólie a necháme v chlade odpočívať min. 24 hodín, ale aj viac dní.
6. Pred pečením cesto vyberieme z chladu a pri izbovej teplote necháme 2-3 hod.
7. Plechy vymažeme tukom, rúru vyhrejeme na cca 200 stupňov...
8. ...cesto rozdelíme a postupne rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary...


9. ...ukladáme ich ďalej od seba a pečieme vo vyhriatej rúre cca 3 až 5 min (podľa hrúbky)...
10. ...rúru počas prvých dvoch minút neotvárame...


11. ...medovníky po upečení za horúca potrieme rozšľahaným vajíčkom. Necháme vychladnúť a potom ich uložíme do vzduchotesnej nádoby.


Medovníky zdobíme až po odležaní cca 2-3 dni , aby poleva pekne držala. Takže pokračovanie nabudúce......

                                             Prajem Vám krásnu tretiu adventnú nedeľu:-)

12 komentárov:

  1. Ajka,normlane zavidim,ako sa vam vona medovnickom siri kuchynou:))..ja zatial este ani len netusim,co a ako,a Vianoce sa uz tak nezadrzatelne blizia,az ma z toho chyta panika:))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem Maťka za nakuknutie:)...ved aj ja nechávam veci plynúť ...a panika? no čo už aj tak to všetko bude tak ako má byť:) krásne Vianočné a nezabudnuteľné:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobre vedieť, že tu nájdem medovníky, ktoré nestvrdnú, díky

    OdpovedaťOdstrániť
  4. :) mozno som to tu niekde prehliadla, no pre istotu sa opytam - su makke? obcas s tym mam problem, ze su tvrde a potom uz nezmaknu ani s jablckom

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ajka, medovnicky vyzeraju prudko jedlo. Ja sa chystam piect medovnicky tento tyzden, podarilo sa mi kupit paradne vykrajovacky a tesim sa im ako male decko ;o) Asi skusim tvoj receptik, lenze nemam badian, bude tam velmi chybat? a este k muke, mozem pouzit iba hladku muku? alebo to musi byt uvedena zmes...? dakujem za odpoved ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Kinga: ...no oni sú trošku tvrdé zo začiatku , ale po odležaní a rozležaní vôní a chutí zmäknú:)

    Sylvie: ...Sylvia robila som ich prvý krát no už teraz viem že sú fantastické a po odležaní budú ešte lepšie a ako som odpovedala u Kingy tvrdé nie sú no ani nejak super mäkké:)

    Marianna: ...ďakujem Mariannka:) Ak receptík skúsiš tak dúfam že budeš spokojná. Ja som sa trošku bála lebo neobsahujú tuk, že ako budú vyzerať a či nebudú ako kameň, ale sú perfektné.A koreniny si môžeš namiešať také aké máš rada takže badián nebude chýbať a ak by si moc chcela skús aníz miesto neho:)

    Archaa: ...ĎAKUJEM:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ak sa Vám zdá že Kinge a Sylvii som odpovedala rozporuplne tak opravujem: medovníčky nie sú tvrdé , ale také hutnejšie , ale čakám že zmäknú ozvem sa o týždeň že čo a ako:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. jeej, aj recept vyzerá super :)) kedy budete zdobiť? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Andrejka zajtra v sobotu, dúfam sa nám zdobenie podarí:)

    OdpovedaťOdstrániť