Toto mäsko som robila pred Vianocami na jednu milú udalosť v rodine:) Mäso bolo tak úúúúžasné že ho sem musím hodiť (už len kvôli mojej skleróze). Keď som prvý krát videla recept to mlieko sa mi zdalo na dusenie mäsa divné. Musela som to skúsiť už aj kvôli pekne opísanému receptu. A že vraj v Toskánsku sa tomuto mäsu hovorí ,,arista" čo znamená fantastické a ja po ochutnaní prvého sústa len súhlasím:)
zdroj:gurmet 11/2011
Budeme potrebovať:
cca1,5kg bravčového pliecka
1 PL hladkej múky
1 PL masla
2 PL oleja
700-1000ml mlieka
6 a viac strúčikov cesnaku
vetvička čerstvého rozmarínu
2 PL sušeného tymiánu
pár kúskov citrónovej kôry
soľ a korenie
Postup:
1. Umyté mäso zviažeme potravinárskym špagátom do rolky...
2. ...múku nasypeme na tanier zmiešame ju s korením a soľou a celý kus mäsa obalíme v múčnej zmesi...
3. ...zapneme rúru a vyhrejeme ju na 160stupňov. V pekáči alebo hrnci v ktorom budeme piecť mäso roztopíme maslo a pridáme olej...
4. ...mäso zo všetkých strán osmažíme na prudkom ohni , aby sa pekne zatiahlo...
5. ...potom pridáme k mäsu mlieko, olúpané celé strúčiky cesnaku, citrónovú kôru z véééééľmi dobre umytého citrónu alebo bio citrónu. Bylinkami posypeme mäso, mlieko privedieme k varu...
6. ...hrniec alebo pekáč prikryjeme, vložíme do rúry a pomaly pečieme 3 - 3 1/2 hod.
7. Mäso počas pečenia kontrolujeme a polievame mliekom.
8. Cca hodinu pred koncom pečenia mäso odkryjeme nech chytí chutnú kôrku:)
9. Hotové mäso nakrájame na plátky a podávame s čím len chceme...Ja som ho nakrájala studené na obložené taniere len tak ku šalátu a chlebíku:)
Dobrú chuť:)
Mňam, vyzerá fakt úžasne tak šťavnato, receptík odkladám, ďakujem
OdpovedaťOdstrániťIvanka mäsko je naozaj šťavnaté a úžasne jemné vďaka dlhému pečeniu:) budem rada ak vyskúšaš:)
OdpovedaťOdstrániťVyzera to neskutocne dobre! az sa mi slinky zbehli, parada!!!
OdpovedaťOdstrániťMariannka ďakujem :)...mäsko bolo veľmi fajné však vyskúšaj niekedy:) ...ozaj nedávno som robila tvoju jablkovo - petržlenovú polievku, bola fantastická:) Ďakujem :)
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, ďakujem za krásny komentárik ku zásterke aj k mojím tyčinkám, ...
OdpovedaťOdstrániťPrajem všetko len to naj!
Inak mäsko podobne robil môj krstný a musím povedať, že je to naozaj fajnotečka!
Nádherné a zcela jistě i velmi chutné! Těším se na další inspirace v roce 2012!
OdpovedaťOdstrániťAjka, tak toto znie fakt dobre. No nielen znie, ale aj vyzera dobre. Stastny novy rok!
OdpovedaťOdstrániťHaF: Ďakujem Hanička :) ...a ja sa teším ne tie tvoje:)
OdpovedaťOdstrániťAdriana: Ďakujem:)
Ajka, zdravim v Novom roku s prianim toho najlepsieho Tebe aj Tvojej rodinke! Bravcove casto nepripravujem, ale takyto ospievany receptik urcite vyskusam. pa
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Andrejka:) aj Vám prajem do Nového Roku 2012 všetko dobré hodne lásky a zdravia:)
OdpovedaťOdstrániťA čo sa týka mäska budem rada ak vyskúšaš je výborné:)
Ahojky, zavítala jsem na Váš blog,mám ráda zajímavé recepty,ráda Vás opět navštívím !Do Nového roku přeji hodně elánu ,radosti a zdraví Daja-duha
OdpovedaťOdstrániťAhoj Daja cíť sa tu , ako doma :)budem rada ak ešte ku mne mrkneš a ešte radšej keď ťa niečo zaujme :) A taktiež do Nového roku prajem len to naj...
OdpovedaťOdstrániťDobrý vecer Ajka,
OdpovedaťOdstrániťnebude mi verit, ale práve pracujem na tomto Vasom receptíku, teda uz iba rúra...omylom som vcera vecer vybrala z mrazáku na dnesný nedelny obed aj pliecko, doobeda som ho uz nestihla spracovat, tak ze vecer ho pomeliem a spravím nejaké rýchle jedlo... Vecer som este robila Matkino paté z kuracích pecienok a neviem ako som klikla na Vas blog a hned som nasla tento recept... Bohuzial sa to dopecie niekedy pred 23:00 hod., takze si ho tak nevychutnáme, ale Vám velmi pekne dakujem za tip ako pripravovat bravcové pliecko, uz mi dochádzali nápady a toto vyzerá ozaj lákavo...
Pekny vecer, Mirka
jeej, ja tak ľúbim bravčové, určite vyskúšam!
OdpovedaťOdstrániťDobrý večer Mirka:)aký pekný omyl sa ti podaril a dúfam aj chutný:) nám takto pripravené mäsko moc chutí teda u nás mäso moc často nieje o to viac si na ňom potom pochutnáme a hlavne ak je urobene takto pomaly:)Ináč mne to mäso chutilo viac na druhý deň také odležané a studené. A sranda aj ja som robila to Maťkine paté bolo fantastické:)
OdpovedaťOdstrániťPS:...odpusť mi to tykanie:)
Andrejka vyskúšaj myslím že ti bude chutiť:)
OdpovedaťOdstrániťAjka, tykanie je v pohode :) omyl a poriadna haluz to teda bola, ze nedela vecer, hotové o 23:15 hod. a este aj Matkino paté :)
OdpovedaťOdstrániťMasko je úzasne a ako píses, presne sme to tak dneska jedli, studené rovno z chladnicky, úplna paráda!
Mirka som rada, že receptík nesklamal:)
OdpovedaťOdstrániťAjka, výborne vyzerajúci recept, určite vyskúšam. Za 25 rokov manželstva to chce aj niečo nové. Už som robila podľa Teba vianočku a všetkým veľmi chutila. Takže ďakujem za inšpirácie a určite sa sem budem vracať pre nové nápady. Andrea
OdpovedaťOdstrániťAhoj Andrejka som veľmi rada že vianočka nesklamala:) a dúfam že aj mäsko bude chutiť lebo nám veľmi :) ...a raz za čas zmena neuškodí:) Pá maj sa krásne a budem rada ak občas nakukneš a niečo ťa inšpiruje:)
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, recept nie je nahodou z Gurmetu? Z nejakeho starsieho cisla? LEbo presne toto som varila pred par mesiacmi a bola to naozaj mnamka ;)
OdpovedaťOdstrániťAndrejka áno z Gurmetu mám uvedený aj zdroj z novembra:) ...mäsko bolo tak fajnové že som ho sem musela dať:)
OdpovedaťOdstrániťjoooj, toto masko vyzera tak genialne Adka, ze sa mi zbiehaju vsetky slinky! Ja som pomaly pecene masko jedla zatial len v 2 vychytenych restikach a bol to uzasny zazitok. V jednej z nich mi kuchar povedal, ze sa robilo 14hodin!(bolo to telacie) Ale ta chut! Tvoje bravcove bolo urcite tiez dokonale. Mnam! Dakujem pekne za fajnovucky receptik.
OdpovedaťOdstrániťEvka 14 hodin????? Ja odpadnem :))) Ja keď som piekla toto tak mi pred očami behali účty za elektriku:))) Ale vážne:) mäsko bolo fantastické určite odporúčam:) Ale ak mám byť úprimná na mamine nemá:)
OdpovedaťOdstrániť