Máme veľmi radi bryndzu či už na klasických haluškách alebo ako nátierku , polievku či plnku do pečiva...Alebo aj v takýchto fajných pagáčikoch. A keďže táto novembrová bryndza chuťovo nieje až taká vynikajúca ako májová či letná, rozhodla som sa ju použiť do pagáčov. Pagáče sú fantastické , krehké vďaka masti ktorú som použila do cesta miesto masla. Tak ak ste sa nechali nalákať na pagáčiky tu je recept.
inšpirácia: Z Turčianskej kuchyne
Budeme potrebovať:
250g hladkej múky
120g brynze
1 vajce
120g masti (ja som použila kačaciu z konfitovaných stehien)
soľ podľa chuti
1 čl kypriaceho prášku
vajce na potretie a rascu a soľ na posypanie
Postup:
1. Z múky, bryndze, masti , vajca, soli a prášku do pečiva vypracujeme cesto...
2. ...ktoré zabalíme do fólie a dáme na hodinku odpočívať do chladničky...
3. ...cesto po hodine vyberieme s chladničky, dáme na pomúčenu dosku. Cesto rozdelíme na menšie bochníčky , ktoré vyvaľkáme cca na 1 cm a pohárom alebo nejakým iným inštrumentom vykrajujeme pagáče...
3. ...plech vymastíme herou, poukladáme naň vykrojené pagáče ktoré natrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou alebo aj rascou aj soľou (podľa chuti) ...
4. ...a dáme piecť do vyhriatej rúry cca 180 stupňov na 10-15 min.
ďakujem, ďakujem a ešte raz ďakujem za receptík, množstvo múky tak na hrane pričom tam ide len pdp, určite vyskúšam, tento recept by mohol u mňa fungovať
OdpovedaťOdstrániťAndrejka,ja som kedysi robievala velmi podobne (ale z tvarohu),a vzdy chutili..viem si predstavit,ze aj tieto bryndzove musia byt riadna chutovecka:)
OdpovedaťOdstrániťHmmmm ... pagáčiky, už som ich mala dávno, fakt je to taká retro vec z môjho detstva, ďakujem za pripomenutie.
OdpovedaťOdstrániťIvana: Ivanka určite nemáš za čo ďakovať:) som rada ak sa ,,moje " receptíky niekomu hodia. A ako tak rozmýšľam skúsila by som s pohánkovou múkou a ostalo to by len s pdp:)
OdpovedaťOdstrániťMartina: Tvarohové som zatiaľ nerobila musím sa poobzerať po nejakom receptíku, tieto bryndzové sú také pikantnejšie k vínu alebo pivu ako stvorené:)
Kinga: Niet za čo Kinga , ja takéto retro záležitosti moc rada :) Niekedy si myslím že čo za recepty tu pridávam však to každý pozná no a vidíš aj také pripomenutie sa hodí:)
Ajka, vyzeraju velmi pekne, tiez podobne robievam :) ale s kacacou mastou...take musim vyskusat :)urcite su vyborne!
OdpovedaťOdstrániťandrejka sú fakt dobré a tá kačacia masť je úúúúžasná :) ale bola to taká z núdze cnosť bo inú masť som nemala:)
OdpovedaťOdstrániťmnam Ajka a to pivko k tomu...idealna volba!
OdpovedaťOdstrániťDora: ...hlavne to pivko Danka:)))
OdpovedaťOdstrániťskvelé, pagáče sú vôbec mňam, a bryndzové, hmmm... :)
OdpovedaťOdstrániť..tak tak Andrejka:) ešte sa chystám na škvarkové, tie som ešte nerobila.
OdpovedaťOdstrániťVypadají náádherně..
OdpovedaťOdstrániťamélie: ...aj chutia skvelo:)
OdpovedaťOdstrániťJedním slovem - krása! Nádherná zlatá sluníčka!
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Hanička za pochvalu:)
OdpovedaťOdstrániť