sobota 19. novembra 2011

Bryndzové pagáče

Máme veľmi radi bryndzu či už na klasických haluškách alebo ako nátierku , polievku či plnku do pečiva...Alebo aj v takýchto fajných pagáčikoch. A keďže táto novembrová bryndza chuťovo nieje až taká vynikajúca ako májová či letná, rozhodla som sa ju použiť do pagáčov. Pagáče sú fantastické , krehké vďaka masti ktorú som použila do cesta miesto masla. Tak ak ste sa nechali nalákať na pagáčiky  tu je recept.


inšpirácia: Z Turčianskej kuchyne

Budeme potrebovať:
250g hladkej múky
120g brynze
1 vajce
120g masti (ja som použila kačaciu z konfitovaných stehien)
soľ podľa chuti
1 čl kypriaceho prášku
vajce na potretie a rascu a soľ na posypanie

Postup:
1. Z múky, bryndze, masti , vajca, soli a prášku do pečiva vypracujeme cesto...

2. ...ktoré zabalíme do fólie a dáme na hodinku odpočívať do chladničky...
3. ...cesto po hodine vyberieme s chladničky, dáme na pomúčenu dosku. Cesto rozdelíme na menšie bochníčky , ktoré vyvaľkáme cca na 1 cm a pohárom alebo nejakým iným inštrumentom vykrajujeme pagáče...
3. ...plech vymastíme herou, poukladáme naň vykrojené pagáče ktoré natrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou alebo aj rascou aj soľou (podľa chuti) ...


4. ...a dáme piecť do vyhriatej rúry cca 180 stupňov na 10-15 min.

14 komentárov:

  1. ďakujem, ďakujem a ešte raz ďakujem za receptík, množstvo múky tak na hrane pričom tam ide len pdp, určite vyskúšam, tento recept by mohol u mňa fungovať

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Andrejka,ja som kedysi robievala velmi podobne (ale z tvarohu),a vzdy chutili..viem si predstavit,ze aj tieto bryndzove musia byt riadna chutovecka:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmmmm ... pagáčiky, už som ich mala dávno, fakt je to taká retro vec z môjho detstva, ďakujem za pripomenutie.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivana: Ivanka určite nemáš za čo ďakovať:) som rada ak sa ,,moje " receptíky niekomu hodia. A ako tak rozmýšľam skúsila by som s pohánkovou múkou a ostalo to by len s pdp:)

    Martina: Tvarohové som zatiaľ nerobila musím sa poobzerať po nejakom receptíku, tieto bryndzové sú také pikantnejšie k vínu alebo pivu ako stvorené:)

    Kinga: Niet za čo Kinga , ja takéto retro záležitosti moc rada :) Niekedy si myslím že čo za recepty tu pridávam však to každý pozná no a vidíš aj také pripomenutie sa hodí:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ajka, vyzeraju velmi pekne, tiez podobne robievam :) ale s kacacou mastou...take musim vyskusat :)urcite su vyborne!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. andrejka sú fakt dobré a tá kačacia masť je úúúúžasná :) ale bola to taká z núdze cnosť bo inú masť som nemala:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. mnam Ajka a to pivko k tomu...idealna volba!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. skvelé, pagáče sú vôbec mňam, a bryndzové, hmmm... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ..tak tak Andrejka:) ešte sa chystám na škvarkové, tie som ešte nerobila.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Jedním slovem - krása! Nádherná zlatá sluníčka!

    OdpovedaťOdstrániť