utorok 20. augusta 2013

Slivkové gule zo zemiakového cesta


Ja vám neviem, ale také slivkové gule to je bašta:-)A schválne nech ich je tu v éteri aj milión ja si tu dám svoj miliónprvý receptík. Lebo je jednoduchý , cesto je len z troch ingrediencií, s cestom sa dobre pracuje a do hodiny boli gule hotové samozrejme nerátam varenie, chladenie a šúpanie zemiakov.

inšpirácia: mama, babka, prababka

Budeme potrebovať:
váhu uvádzam len orientačnú lebo ja to všetko od oka, prispôsobím tam pridám tu uberiem
cca 600-700 g zemiakov uvarených v šupke
500-600g hrubej múky
1 vajce

Plnka:
slivky a cukor

Posýpka:
mletý mak a práškový cukor
pražená strúhanka a práškový cukor

Postup:
1. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a postrúhame alebo prelisujeme,pridáme preosiatú múku a vajce. Dobre zamiešame,ale nie dlho, aby nám cesto nezredlo s toho dôvodu nepridávam do cesta soľ, solím až vodu na varenie...


2. ...pripravíme si slivky a cukor...


3. ...z cesta si postupne odkrajujeme a  obaľujeme ním slivky. Alebo cesto rozvaľkáme nakrájame na štvorce a naplníme slivkami...


4.  ...medzi tým privedieme vodu k varu dobre posolíme a nahádžeme do nej slivkové gule, nie naraz všetky ale postupne. Po vyplávani na povrch gule varíme 6-8 minút podľa veľkosti...


5. ...uvarené gule vyberieme polejeme maslom posypeme makom alebo strúhankou:-)

                                                                   Dobrú chuť:-)

24 komentárov:

  1. Mňam, na túto dobrotu sa chystám aj ja. Slivky v chladničke čakajú, kedy prídu na rad :) lebo som varila lekvár s rumom, bez rumu a slivkovú nutelu. Už sa nane teším :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten lekvár s rumom musel byť fajný ja som robila len slivkovo rumovú klevelu pred časom a dobré bolo:)

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
  2. Adi, kukám, slivky a mirabelky, teda!
    Zemiaky a vajcia sú u mňa skoro mimo, ale našťastie, už som našla alternatívu a ovocné gule si užívame naďalej. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jééj Katka tak to sú tie mirabelky? Ja som ich kupovala na trhu , ako slivky až sa hanbím , že neviem čo kupujem:(A ako nahrádzaš zemiaky a vajíčka, zaujímala by ma tvoja ovocno guľová alternatíva.

      Odstrániť
    2. Áno áno, tie žlté zlatisté guľôčky sú mirabelky! Veľké džemové dobroty sú z nich, koláče i galetky detto! Veľmi funkčný recept zavesila Nina z Fazuliek, mrkni: http://fazulky.blogspot.hu/2013/08/slivkove-tofu-knedlicky.html

      Ja som si ho malinko upravila a veľmi dobre vysuploval tvarohové cesto, z ktorých som mala ovocné knedlíčky najradšej. Tofuové gule sú síce tuhšie ako tvarohové, ale keď raz človek začne substituovať suroviny, nemôže očakávať rovnakú chuť a konzistenciu, ako pri klasických receptoch.

      Ak stihnem (lebo sezóna ma valcuje) - tak s ďalšími slivkami pripravím ovocné knedlíčky aj pre blog.

      Odstrániť
  3. Opravdu pohádka, já je sypu i strouhaným perníkem, též jsou výborné...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...no to je tiež dobrý nápad, vyskúšam mám v skrinke zabudnutý perník na strúhanie. Ďakujem za tip:-)

      Odstrániť
  4. Zbožňujem slivkové gule!!! Krásne ich máš, hned ich idem urobiť! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na túto dobrotu mám slabosť. Keď ich robím, tak vo veľkom a šup s nimi na mrazák.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jani ja som si myslela , že som ich urobila vo veľkom a figu všetko sa zjedlo do mrazáku nič neostalo:)))

      Odstrániť
  6. Ajka, ahoj, zbožňujem toto jedlo... aj každý deň by mohlo byť. Inak ja som tiež robila vo veľkom a nič neostalo do mrazáku, takže budem znova ked dozrejú neskoré slivočky... Pa, Gabi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Gabika ja sa chystám ešte na jablkové no budem musieť zdvojnásobiť dávku (vieš mrazák):)))

      Odstrániť
  7. Prepáčte, vy ste už registrovaná.

    S pozdravom,

    info@hladatrecepty.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ajka, milujem slivkové gule a ešte z toho istého cesta robí mamina lekvárové perky (neviem či sa to aj u vás tak volá)Sú to taštičky plnené slivkovým lekvárom, uvarené vo vode ako slivkové guľky a obalené v maku. Mňam. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...áno Andrejka robievame lekvárové perky, ale z iného cesta takého rezancového posypané makom. Mňam si mi chute narobila:-)))

      Odstrániť
  9. ..ty jsem milovala jako dítě...úplně jsem na ně za ta léta zapomněla..brzy vařím:-) Děkuji za oprášení vzpomínek...Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
  10. mnamka dúfam že ma nebude bolieť bruško pšt: všetko som zjedla :D

    OdpovedaťOdstrániť