Provensálska klasika ktorá sa výborne hodí práve na leto keď máme najviac dozrievajúcej zeleniny, paradajok dozretých na slnku ,voňavú papriku či kápiu, baklažán a more cuketiek:-) Príprava trvá trošku dlhšie no jedlo sa nám za to odmení lahodnou chuťou leta.
Ja som sa inšpirovala receptami z internetu no najviac som si zobrala od Škola provensálské kuchyně a Prečo Franúzky nepriberajú.
Budeme potrebovať:
1 ks baklažán
3 ks menších cuketiek
6 ks paprík
1 kg paradajok (mne sa osvedčili súdkovité paradajky)
5 ks cibúľ
10 ks strúčikov cesnaku
1-2 čl cukru (podľa chuti)
2-3 čl soľ (podľa chuti)
5 stoniek materinej dúšky
2 bobkové lístky
Postup:
1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame...
2. ...umyjeme a nakrájame baklažán,cuketu a papriku...
3. ...paradajky narežeme a sparíme v horúcej vode, olúpeme a nakrájame...
4. ...cesnak ošúpeme a roztlačíme so soľou v mažiari...
5. ...na olej dáme orestovať nakrájanú cibuľu tak na 5-6 min, pridáme papriku,paradajky a dusíme daľších 10 min...
6. ...pridáme baklažán a cukety, ocukríme, osolíme dáme bylinky a dobre premiešame. Dusíme zakryté 20-30 min.
Ratatatouille sa má dusiť približne 2 hodiny kým zhustne a chute sa poprepájajú. . Lenže ja som mala s ním ešte ďalšie plány...
1. Prvý krát sme ho jedli , ako polievku len tak a aj v tejto fáze bolo jedlo výborné:-)
2. Druhý krát som ho dodusila, časť šťavy sa odparila. Podávali sme si ho , ako prílohu k hubovej ryži. Opäť fantastické:-)
3. A do tretice opäť dodusené a podávane s cestovinou a syrom. Rýchly obed či večera:-)
Ak sa pýtate či sa nám to neobjedlo?...nie neobjedlo chutilo to výborne zakaždým:)))
Dobrú chuť.
Kromě toho, že je výborné, též krásně ladí oku,super letní recept :))
OdpovedaťOdstrániťSoni Ďakujem aj za tvoje krásne príspevky o bylinkách:-)
OdstrániťHmm, to vypadá chutně, moc chutně....
OdpovedaťOdstrániťAjka Ďakujem:-) vyskúšaj neoľutuješ:-)
OdstrániťMmmmmm, akékoľvek jedlo z týchto druhov zeleniny zbožňujem a máš pravdu, nedá sa z toho objesť :))
OdpovedaťOdstrániťMargaretka zrejme máme rovnaké chute:-)
Odstrániť...jééé tyto talíře měla moje babička. Děkuji za nádhernou vzpomínku...Věrka
OdpovedaťOdstrániť...spomienky sú fajn preto nemáš za čo ďakovať som rada ak sa niekto mojim príspevkom poteší:)))hoc aj starým tanierikom:)))
OdstrániťAhoj Adi, vďaka ti za pripomenutie, dnes som sa pustila do svojho pečeného a čo sa ingrediencií týka - osekaného ratatoiulle. Každým rokom uberám, tak som zvedavá, čo v ďalších rokoch ostane. Tentoraz už nielen bez baklažánu, cibule či cesnaku, ale aj bez papriky. A do mužovej časti som pridala aj kúsok klobásky. A veru, fajnové bolo. Keď došiel muž domov, tak hneď nosom zavetril a pýtal sa, či máme lečo, alebo francuzáky. NO tak mu vravím, že vlastne oboje. Pozdravujem na sever. Napíš, ako sa má tvoja záhradka (ak sa ti chce - mailom).
OdpovedaťOdstrániťAhoj Katka, ja som obzerala aj tvoje ratatouile len mi tam chýbal cesnak a cibuľa:) a ty už píšeš , že si ubrala aj baklažána papriku:)))A máš pravdu každému čo chutí veď jedlo si musíme vychutnávať len tak nás uspokojí. Ďakujem za pozdrav aj ja vás pozdravujem a prajem všetko dobré. A o záhradke napíšem:)
OdstrániťOdkedy som pred rokom videla rozprávku Ratatouille, bola som veľmi zvedavá, ako to chutí. A vidím, že je to dobrota. Zelenina na akýkoľvek spôsob musí byť len dobrá. Všetko doma mám, len baklažán mi chýba. Tak keď niekde zoženiem, Ratatouille uvarím. Už sa na to teším.
OdpovedaťOdstrániťJarmilka tuším som dnes baklažán v Lidli videla a bol aj v akcii:)
Odstrániť