streda 12. januára 2011

Kapustnica so šošovicou a hubami


U nás sa kapustnica varí nielen na Vianoce. Aj keď ta Vianočná chutí najlepšie:) Ale  táto šošovicová je tiež výborná . A teraz keď máme také škaredé usmoklené počasie je polievka dobrá na zahriatie. Recept mám z knihy ,, Z Turčianskej kuchyne " od Z. Mintálovej - Zubercovej.

Budeme potrebovať:
500g šošovice
100g sušených húb
300g kyslej kapusty
60g údenej slaniny
20g cibule
30g hladkej múky
soľ, bobkový list, rasca, čierne korenie, mletá červená paprika, voda

Postup:
Šošovicu namočíme deň vopred. Na druhý deň ju dáme variť spolu so sušenými hubami, rascou a bobkovým listom. K polomäkej šošovici pridáme kapustu a dovaríme. Slaninku nakrájame a vyškvaríme , pridáme hladkú múku, nakrájanú cibuľu a spolu popražíme, pridáme červenú mletú papriku necháme to prejsť pražením a potom zalejeme vodou. Všetko pridáme do uvarenej kapusty so šošovicou a prevaríme. Nakoniec dochutíme koreninami a soľou. Dobrú chuť.

9 komentárov:

  1. Andrejka,aj mne teraz velmi chutia teple polievocky..aj dnes som si uvarila taku :)ale veru tvojou kapustnicou by som sa nechala hned ponuknut..vonia mi az sem:)
    (mauka)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Však Maťka, na takéto počasie je teplá polievočka ako stvorená. A u nás kapustnicu môžeme kedykoľvek a na tisíc spôsobov a aj tá Slávkina s krúpkami je výborná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak tu jeeeeeeeeee juchuuuuuuuuuu,vyborná polievocka, skusimeeeeeeee

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ...pre teba Slávka , dúfam ti bude chutiť:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Anrea,
    Máš veľmi pekný blog s úžasnými fotkami a receptami. Pozdravujem a prajem veľa radosti z písania a varenia.
    Lenka
    www.slovakmama.com

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Lenka,
    ďakujem krásne , teší ma že sa ti môj blog aj fotečky páčia. A dosť si ma inšpirovala aj ty som tvojou pravidelnou sledovateľkou:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Kapustnica (u nás zelňačka) je skvělá polévka. Navíc těch kombinací a variací - nevyčerpatelné téma! U nás se vaří takto http://hafjentak.blog.cz/1012/fazolovo-zelna-polevka
    Těším se na další recepty!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Hanka F.
    Áno máš pravdu na kapustnicu je neskutočne veľa kombinácií a dokonca si ani nepamätám či som niekedy navarila rovnakú:))) a varievam aj takú ako máš ty v receptoch s fazuľou od babky:)

    OdpovedaťOdstrániť