piatok, 19. septembra 2014

Jablkovo - černicové crumble...

...alebo koláč bez cesta.  Alebo rýchly, pomerne zdravý, nenáročný dezert s chrumkavou a voňavou mrveničkou. A keď tých krásny a voňavých jabĺčok je teraz dosť :-) Najlepší je horúci rovno z rúry so zmrzkou pomaličky sa roztápajúcou na voňavých, škoricových, horúcich jabkách.

Receptík nenáročný, taký od oka, niet čo pokaziť.


Budeme potrebovať ( ale naozaj len orientačne):
PL- polievková lyžica
ČL- čajová lyžička

zapekaciu misku cca 20x20cm
maslo  2 - 3 plátky
5-6 jabĺk
hrsť černíc
5-6 PL hnedého cukru (podľa chuti ovocia)
2 PL solamylu
1 ČL škorice

 Mrvenica:
100 g masla
hrsť polohrubej múky
hrsť hnedého cukru
hrsť ovsených vločiek
škorica


Postup:
1. Jablká očistíme a nakrájame do zapekacej misky vyloženej nakrájaným maslom, pridáme černice...
2. ...posypeme solamylom, cukrom, škoricou a premiešame.
3. Z masla múky, ovsených vločiek, cukru, škorice urobíme mrvenicu...
4. ...mrvenicou posypeme povrch ovocia. Ovocie nemusí byť úplne prekryté, ale chrumkavá mrevenička je vééééľmi dobrá tak si kľudne urobte dvojitú dávku.
5. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 15-20 min.
6. Podávame so zmrzlinou. Zmrzlina na horúcom ovocí je úplne úžasná.

                                                                    Dobrú chuť :-)

2 komentáre: