štvrtok 8. marca 2012

Jogurt domáci


Jogurt je potravina na ktorú nedám dopustiť. Je to malý zázrak nabitý čarovnými baktériami podporujúcimi imunitu. Tiež pomáha predchádzať bežným detským chorobám. Jogurt sa vyrába z mlieka pridaním živých baktérií, ktoré spôsobia kvasenie a zhustnutie. Okrem vitamínov B2 , B12 a  fosforu obsahuje vápnik ktorý je dôležitý pre silné kosti a zdravé zuby. Ak deti užívali antibiotiká je dobre po liečbe jesť jogurty na doplnenie užitočných baktérií v tráviacom trakte. A čo je tiež dôležité jogurt nám pomáha udržiavať správnu telesnú hmotnosť:) No nieje jogurt ako jogurt...

Farbivá, želatíny, umelé konzervačné látky a iné dochucovadlá do jogurtu nepatria. Takže dobrý jogurt je podľa mňa čistý so živými baktériami s jemnou krémovou chuťou a konzistenciou...a taký si môžem urobiť aj doma a nepotrebujem k tomu ani jogurtovač (teda aspoň teraz v zime).


Potrebujeme k tomu len...:
1 L plnotučného mlieka (v žiadnom prípade nie trvanlivé)
1 PL sušeného mlieka( nemusí byť, ale jogurt nebude moc hustý len tak akurát)
4 PL bieleho živého jogurtu (lyžice riadne naplnené)
5-6 pohárov alebo fľašiek

Postup:
1. Ak máme mlieko pasterizované (z vrecúška) tak ho len zohrejeme na teplotu medzi 40 - 50 stupňov, ale ak máme mlieko z mliekomatu je nutné ho prevariť a následne ochladiť na teplotu 40-50 stupňov...
2. ...do 40-50 stupňového mlieka zamiešame lyžicu sušeného mlieka a štyri kopcovité lyžice živého jogurtu a poriadne premiešame...
3. ...premiešanú jogurtovú zmes nalejeme do pohárov alebo fliaš a dáme na teplý radiátor na 4-6 hodín zjogurtovať či stuhnúť či ako to nazvať. Jednoducho necháme jogurtovú zmes pekne na radiátore odpočívať nech sa nám tam tie živé potvorky pekne v teplúčku rozmnožujú:) Je dobré keď poháre ešte prikryjeme utierkou , alebo nejakým vlniakom.
4. Po stuhnutí hotový jogurt dáme do chladničky a do troch dní spapkáme.
                                                           Dobrú chuť a na zdravie.


PS : Samozrejme v jogurtovači je to pohodlnejšie, udržiava stálu teplotu , ale takto zúžitkujem teplo z radiátora dva krát. Takže jogurtovač zatiaľ odložím a vytiahnem ho až keď vypnú kúrenie:)))
PS : Mlieko používam kravské z mliekomatu , ale chystám sa vyskúšať aj kozí a ovčí jogurt, som zvedavá aký bude, potom podám info:)
jogurt na radiátore
hotový jogurt
Ja používam tento živý jogurt od Tami , ale aj grécky z Lídla.

41 komentárov:

  1. ja som jogurt este nerobila, hanba mi ;o) aky je ten zivy jogurt? obycajny jogurt co kupim v obchode? (blba otazka, ale predsa) Ajka, normalne si ma teraz namotala kupit si jogurtovac ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mariannka žiadna hanba:) no fotečku živého jogurtu som pridala no sú aj iné jogurty treba si len prečítať etiketu či sú v jogurte živé jogurtové baktérie:) Prajem hodne zdaru pri skúšaní:)

      Odstrániť
    2. Ajka, dakujem za odpoved ;o) tento prispevok ma vazne zaujal, a uz som si aj vyhliadla ten jogurtovac ;))) takze je len otazka casu, kedy skonci u nas doma...

      Odstrániť
    3. Marianka hodne zdaru pri výrobe jogurtíka fakt zdravej lahôdky:)

      Odstrániť
  2. Takýto domáci echt jogurt si pamätám este z detstva :)) taký s lyžičkou dobrého jahodoveho dzemu. Mňam ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Jani:) veru aj ja mám jogurtové detské spomienky:)a o dobrom domácom jahodovom džeme ani nevravím:)

      Odstrániť
  3. Podobne som sa chcela realizovať pred týždňom, ale narazila som na prekážku - u nás o živom jogurte nechyrovali.Pomohol kaufland, takže cez víkend vyskúšam (ak náhodou kúpim plnotuč. mlieko, nachystané sa vypilo...)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéééj Jani ja celú vykurovaciu sezónu robím jogurty len som rozmýšľala či to pridať či nie:))) No nakoniec som sa rozhodla že hej veď snáď sa niekomu hodí:)

      Odstrániť
  4. Andrejka, moja mama nám toto robievala pravidelne ... akosi upustilo, veru asi spravím, aký si kúpila živý jogurt ? ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja si pamätám , ako sme jogurtovali keď sme boli deti :) dva roky dozadu sme mame kúpili jogurtovač a poviem ti nemá ten jogurt chybu no spomenula som si na ten ,,radiátorovy" jogurt a reku vyskúšam:) No a pridala som aj foto aj info o jugurte , aký používam ja.

      Odstrániť
  5. Ajka ďakujem za návod na jogurt. Ja som ho kedysi dávno, keď bola dcéra malá robila, ale zabudla som ako na to. Dík za pripomenutie. Tvoje kuracie závitky u nás žnú samé úspechy, už ich robieva aj sestra. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka som rada , že som ti receptík pripomenula, domáci jogurt je proste výýýýborný:)...a som úprimne rada tým kuracím závitkom:)

      Odstrániť
  6. Odpovede
    1. Sylvie ďakujem za pochvalu receptíku aj lyžičky:)

      Odstrániť
  7. Parada neni nad domaci jogurt. Velmi pekne fotky Ajka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Miška tuším tam u vás sa to volá dahi či tak nejak:) A máš pravdu nie je nad domáci jogurtík:)Ďakujem za pochvalu fotečiek:)

      Odstrániť
  8. Ajka vdaka za super receptik. Krasne fotecky.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. tiez robievame Ajka, super chuti, ze.neporovnatelne s obchodovym. podobnym postupom sa da aj domaci aktimel spravit, do mlieka pridas kelimok aktimel. je to mnam tiez, dochutis cim chces, mam najradsej vanilkove :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Andrejka za tip na aktimel určite vyskúšam:)

      Odstrániť
  10. Andrejka,ja sa uz toolko chystam na domaci jogurt,az som na to zabudla..musim to este rychlo stihnut,kym kurime,lebo jogurtovac doma nemam :))dakujem ti za receptik ,aj lakave fotecky:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Maťka tak šup-šup kým nám kúrenie nevypnú:)))...ale vážne sa dá jogurtím urobiť aj v rúre na 40 stupňov:)hodne zdaru prajem:)

      Odstrániť
  11. Jaaaj, ale som dostala chuť! Domáci jogurt robí moja mamina, ale teraz po prečítaní Tvojho príspevku sa asi pustím do práce aj sama:) Ďakujem a pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jani chuť sa dá veľmi rýchlo naplniť za 3-4 hodky jogurtík hotový:)fakt jednoduchá záležitosť:) A taktiež prajem krásny slnečný víkend:)

      Odstrániť
  12. Jogurtovač je doma, ale už nějakou dobu odpočívá. Tak ho zase vytáhnu! Děti rostou a spotřeba jogurtu opět stoupá! Dík za nakopnutí, mléko ze statku jsme přivezli zrovna dnes ráno!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hani tak jogurtovač treba oprášiť škoda ho v niekde v kúte a domáce mliečko no nieje o čom :)

      Odstrániť
  13. Nedávno som si jogurtovač kúpila a tie domáce jogurty sú fantastické!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Andrejka, perfektny husty jogurt vyrabas -fakt parada!!! Ja som ho robievala tiez, ale priznam sa ze takto domaci som uz davnejsie nerobila. To mlieko z mliekomatu sice moc neuznavam, kupujem radsej plnotucne od Levmilku. Ale rata sa mi to tvoje vyuzitie tepla z radiatora:) perfektny napad a este aj usetris!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...Evka a vidíš práve ty si ma inšpirovala k výrobe jogurtov ešte na MMB:)A prečo nemáš rada (neuznávaš) mlieko z mliekomatu?

      Odstrániť
    2. Adnrejka, tak to ja? ooo, tak to je pocta:) tesim. Automatove mlieko som uz parkrat kupila, ale akosi ma kvalitou nenadchlo. Ale podstatnejsia vec, preco ho nekupujem je, ze nedoverujem cistote, ktora sa pri takomto predaji dodrziava, jednoducho neverim, ze sa dodrziava fakt riadne cistenie tych trubiek a celeho automatu. Mozno som len zbytocne nedoverciva, ale jednoducho mam z toho taky pocit...Okrem ineho manzel ma intoleranciu laktozy, pricom mu najviac robi zle prave mlieko, takze my celkovo mlieko ako take kupujeme pomenej...Takze by sme ho asi ani nedokazali tak rychlo minut, vzhladom aj na to, ze sme len dvaja - zatial:)))

      Odstrániť
    3. ...tak to ja mám šťastie:) vždy prídem do mliekomatu na mlieko keď ho vymieňajú za čerstvé a vždy tam ten ujko pobehuje a prečistuje ...no , ale máš pravdu ak človek nieje presvedčený o čistote a hygiene tak radšej kúpi niečo o čom je presvedčený , že je to to správne:)

      Odstrániť
  15. Odpovede
    1. Ďakujem Andrejka snáď sa ti návod hodí:)

      Odstrániť
    2. určite áno, už dlho rozmýšľame nad tým, robiť si domáce jogurty, a keď to tak čítam, úplne som sa utvrdila v tom, že áno! urobíme ich! :) naozaj vďaka :))

      Odstrániť
    3. ...hodne zdaru pri výrobe :) a nech vám chutí:)

      Odstrániť
  16. Jé,díky moc za připomenutí výroby domácího jogurtu. My máme doma ohromnou spotřebu bílého jogurtu a přesně takhle jsm jej připravovala (teda bez sušeného mléka), ještě jsem občasdo horkého mléka zamíchala lžíci cukru, aby nebyl jogut tak kyselý. A opravdu byl výtečný. Teda, to abych šla zase nakoupit, protože jsem na ten domácí jogurtdostala ohromnou chuť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Madlenka :) som rada že som ti mohla pripomenúť domáci jogurtík. Tak si určite nenechaj zájsť chuť na dobrý domáci jogurt:)

      Odstrániť
  17. Ahoj Ajka. Tak tento jogurtík vo mne vyvolal nostalgiu .... za detských čias nám ho mamka stále robievala. Ach .... No a teraz ho urobím ja jej :-). Som rada, že som natrafila na tento receptík. Len sa opýtam... na tom živom jogurte je normálne napísané, že živý??? Odfotila si ho tak, že ten názov tam celkom nevidím. A ani neviem, či som sa s takým vôbec stretla. Alebo kúpim normálny biely jogurt.....
    A samozrejme urobím ho až v zime, keď nám začnú kúriť :-D.
    A samozrejme .... krááásny blog :-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka, odpovedám si sama sebe :-D. To je tak, rýchlo, rýchlo sa pýtať a až potom čítať komenty.... Takže za tým živým sa obzriem, tak ako si odpovedala v prvom komente... :-)

      Odstrániť
    2. Ahoj Rikinka:-)...ja už tiež čakám kedy sa ochladí a zapnú kúrenie:-) samozrejme jogurt sa dá spraviť aj v rúre na nízkej teplote. A ďakujem za pochvalu blogu.

      Odstrániť