nedeľa 15. januára 2012

Zajko na čierno

Zajka u nás nemávame často no niekedy sa podarí zohnať také to fajn bio zajačie mäsko. Vždy sme zajačika piekli len tak obyčajne  teraz som chcela skúsiť niečo iné a celkom vhod mi prišiel recept z časopisu Apetit z roku 2010. Aj keď tam je recept na králika , ale myslím že ani náš zajačik neobišiel zle:)

 Budeme potrebovať:
1 celého zajaca rozporcovaného na cca 6 kusov
cca 50g údenej slaniny nakrájanej na kocky
2PL masti
300g miešanej koreňovej zeleniny nakrájanej na plátky (mrkva, zeler, petržlen)
1 cubuľu na plátky
2 bobkové listy
2 klinčeky
6 kusov čierného korenia
6 kusov nového korenia
1 citrón
2 PL cukru
250 ml červeného vína
3 PL slivkového lekváru
50g perníku na strúhanie
zo 10 ks sušených sliviek

Postup:
1. Vo väčšom hrnci roztopíme masť, pridáme zeleninu , celé koreniny a cca 5 min opekáme...
2. ...vysypeme nakrájanú cibuľu, cukor a opekáme až cukor na zelenine skaramelizuje...


3. ...do karamelového základu pridáme naporcované a odblanené mäso ( ja som odblanila zle tak si dajte záležať aspoň vy:) ) a pridáme šťavu z pol citróna...


4. ...mäso zalejeme časťou vína a pol litrom vody. Dusíme približne hodinku a priebežne kontrolujeme a podlievame vodou. Keď je mäso skoro mäkké prilejeme zvyšok vína pridáme slivkový lekvár a dusíme do mäkka.


5. Mäkké mäso vyberieme do inej nádoby a zakryjeme nech nám nevychladne...
6. ...do omáčky nastrúhame perník pridáme slivky a povaríme do zhustnutia...


7. ...naspäť do omáčky vložíme mäso prehrejeme prípadne dochutíme.
8. Zajačika podávame s knedľou. Ja som prvý krát vyskúšala urobiť hrnčekovú knedľu tak ak chcete skúsiť aj vy tu je recept.

Budeme potrebovať: 
8 ks hrnčekov s objemom 250 ml
maslo na vymastenie hrnčekov
hrubá múka na vysypanie hrnčekov
3 H hrubej múky
1-2 čl soli
3 H mlieka
3 žĺtky
3 bielky
1- 2staršie rožky alebo žemle nakrájané na kocky

Postup:
1. Hrnčeky vymažeme maslom  a vysypeme múkou...
2. ...do misky preosejeme múku pridáme soľ prilejeme mlieko pridáme žĺtky a premiešame...
3. ...z bielkov vyšľaháme sneh ktorý opatrne zamiešame do cesta. nakoniec pridáme nakrájané pečivo premiešame...


4. ...hrnčeky naplníme len cca do polky...


5. ...naplnené hrnčeky dáme variť do širšieho kastróla do vriacej vody. Hrniec pri varení treba zakryť.Voda by mala siahať približne do polky hrnčeka. Varíme 20 min.


6. Po 20 min vyberieme jeden hrnček a skúsime či je knedľa uvarená. Jednoducho ju vyberieme z hrnčeka a prekrojíme ak je uvarená vyberieme aj ostatné hrnčeky:) A to je všetko:) No pravdu povediac mne chutia viac knedle parené, ale ani tieto nie sú zle pre zmenu.

13 komentárov:

  1. Ajka, kraaasne hrnceky a recept na zajaca znie zaujimavo...zaujal ma, nakolko my mame na kraliky bohaty zdroj, teda az dva (rodicia z oboch stran :-))) ale nikdy nevieme ako ho chutne pripravit, je to take zvlastne maso...tie slivky zneju fajn. a pernik si kupovala alebo si si upiekla svoj? a ako to vlastne chutilo???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka hrnčeky sú staré, ale dobré ďakujem:)...vy sa máte s tými zajkami kedysi aj naša babka chovala no už má dosť rokov...máš pravdu zajko je zvláštne také suchšie mäsko pripomína mi trošku kuracie , ale oveľa suchšie. Perník som si kúpila no chystám sa upiecť svoj myslím že bude lepší. Omáčka bola taká sladšia aromatická neviem ju k ničomu prirovnať snáď k sviečkovej , ale bez smotany rozhodne chutila a čo sa divím aj mojim dievčatám tie sú k novím chutiam dosť odmerané no toto im ozaj chutilo:)

      Odstrániť
    2. hm, dakujem za odpoved, a ten "pernik na struhanie", to znamena, ze ma byt uz taky starsi, odlezany? spravne to chapem? (fakt si neviem predstavit ten pernik v omacke, trikrat som sa vratila citat, ci naozaj som to dobre pochopila :-)))

      Odstrániť
    3. ...Danka ten perník je špeciálne na varenie. Kedysi za totáča sa u nás predával, ako Pardubický perník na strúhanie bol tvrdý nedal sa len tak ľahko odhryznúť:). Potom z pultov zmizol no toť nedávno som ho na moje vééééľke prekvapenie objavila no nie je to čo bývalo:( Fakt neviem aké by to bolo s obyč plneným perníkom...Ale ja osobne si myslím, že by boli dobré a aj by som ich použila obyčajné vianočné medovníčky:)

      Odstrániť
  2. Ajka, tak toto musela byt riadna bomba! priznam sa,ze kralika som uz jedla, ale veeeelmi davno, ked este moji stari rodicia ich chovali, ale vzdy to bola len taka klasika. ale ten pernik v omacke, ten ma uplne dostal na kolena! PARADA!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jaaaj, a aby som nezabudla, knedlicky v hrnceku vyzeraju zaujimavo! a tiez by ma zaujimalo, ze ako vlastne chutila ta omacka ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mariannka keď máme zajka tak máme sviatok je to pre nás vzácnosť. Aj som sa bála experimentovať no podarilo sa omáčka bola sladšia, aromatická , ako som odpisovala Danke ťažko mi ju k niečomu prirovnať. Knedličky sú ozaj jednoduché taka rýchlovečka:)

      Odstrániť
    2. Bola som zvedavá ako má chutiť alebo ako chutí králičie mäso a tu som si to pekne prečítala. Ďakujem. Omáčka je veľmi zaujímavá, ja môžem takéto nové veci. Myslím, že vyskúšam, aj keď nie s králikom.

      Odstrániť
    3. Hezký večer ,dostala jsem taaaaaakovou chut na zajíce,ale u nás žije jen jeden,zkusím to z králika ...knedle jsem vařila mnohokrát ještě nikdy se mi nepodařily,nevím jastli je přikrýt poklicí ?Zkusím ty Tvé ,mám je totiž moc ráda...Daja

      Odstrániť
    4. Ahoj Daja:)som rada že ťa už len obrázky nachutili:) ...a knedle som robila prvý krát boli celkom fajn aj recept sa mi hneď pozdával tak skús dúfam sa ti podaria a hrniec pri varení zakry a otvor až po tých 20 min:)

      Odstrániť
  4. Andrejka,zajko vyzera famoozne...som si ista,ze by som neodolala:)a tie rozkosne hrnceky ..jeeej:)♥

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kinga zajko je fakt diétne, suché mäsko takže nič pre tých čo majú radi šťavnatosť:) mne zajo úúúúplne vyhovuje:)Ak omajdu skúsiš budem zvedavá , ako ti zachutí:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Maťka zajko je taká delikatesa (teda pre mňa určite) , ale škoda že len raz za čas. ...joj a hrnčeky som po dlhom čase vybrala z krabice a oprášila:)

    OdpovedaťOdstrániť