štvrtok 14. apríla 2011
Makové rolky
Že ja som nevyskúšala tento recept už skôr:) Je fantastický, nenáročný na čas a prípravu. Chuťou mi pripomínajú lúpačky posypané makom. Tieto makové rolky sú výborné teplé aj vychladnuté. Autorka receptu Mirielle Guilian píše že ak použijeme miesto maku rascový výťažok získame ďalší alsaský recept.Ozaj neviete čo to je rascový výťažok a kde ho dostať kúpiť?
Zdroj: M. Guilian, Prečo Francúzky nepriberajú
Budeme potrebovať:
1 vajce
1 PL vody
260 ml bieleho jogurtu
4 PL olivového oleja
400g hladkej múky
2 PL cukru
1 ČL soli
1 PL kypriaceho prášku
nemletý mak
Postup:
1. Vajce zmiešame s vodou.Trošku si odložíme na potretie roliek.
2. Olivový olej a jogurt spolu vyšľaháme na jemný krém.
3.Do olivovo- jogurtového krému preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, prášok do pečiva a zmes s vajca a vody. Vareškou alebo rukami spracujeme cesto pokiaľ sa neprestane lepiť. Ak sa vám bude pracovať lepšie na pracovnej doske tak si kľudne cesto prehoďte a podsypávajte múkou. Cestíčko je ani mäkké ani tuhé :) dobre tvarovatelné.
3. Rúru predhrejeme na 200 stupňov, teplovzdušnú na 180. Vytvarujeme rolky alebo nejaké iné tvary trebárs žemličky...Potrieme ich vajíčkom a posypeme makom. Ak sme robili žemličky môžeme ich pred pečením narezať, získajú pekný rustikálny šmrnc:)Pečieme ich cca 30 min alebo kým nebudú pekne do zlatista upečené.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Andrejka, rolk vyzeraju super! Ale o rascovom vytazku som este nepocula...ale ani sa nedivim...na svete existuje tolko roznych ingrediencii...ajajaaaaj ;)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Aďuška:)...tajne som dúfala že ty budeš vedieť, ty máš neuveriteľný rozhľad v týchto veciach, ale máš pravdu je toho toľko....
OdpovedaťOdstrániťno teeda, ani ja som nepocula o rascovom výtazku, uuuuuj a ze výzvy...:-DDDDD
OdpovedaťOdstrániť...Slávka sme na tom rovnako, ale ak niečo vypátram zaručene dám vedieť:D
OdpovedaťOdstrániťkrásne rožteky Andrejka a zaujímavé, že tam ide ten olivový olej...No rascový výťažok tiež netuším, kde sa dá kúpiť, ale viem na 120%, že na Slovensku ho nekúpiš:)))) Ale tak či tak, ten mak mi tam reže vácej, ako nejaký rascový výťažok:))
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Evička :) ten olej to cestíčko fajn zvláčni a dodá zaujímavú chuť:) No a čo sa týka výťažku tak to som hodila sem len pre zaujímavosť, je mi jasné že tu o tom nechyrovať a ako vravíš mak je mak o tom zas nechyrovať inde:))) ale to zas z iného dôvodu:)))
OdpovedaťOdstrániťAndrejka,ked tieto chutne "makovaciky" chutia ako lupacky,tak nie je o com,musim vyskusat:)))lupacky som ako dieta milovala,odvtedy mam pocit,ze uz to nie je ono,a vlastne ich uz ani nevidam nikde:(tieto tvoje vyzeraju velmi chutne:)
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, Evka,
OdpovedaťOdstrániťja som pred dvoma dnami piekla sladku focacciu s visnami, kde do cesta islo tusim 70 ml olivoveho oleja. Trosku som sa toho bala, ale v chuti to nebolo vobec poznat, zato cesto bolo neskutocne lahodne, makke...zeby vdaka nemu? Ktovie ;)
Ďakujem Martinka:) ...no u nás lupačky dostať , ale tá chuť už nieje čo bývala respektíve nie sú to na čo som ako dieťa bola zvyknutá presne ako ty. Tieto rolky sú trošku hutnejšie ,viac než tie na ktoré sme boli zvyknuté no napriek tomu sú vééééľmi chutné.Budem rada keď vyskúšaš:)))
OdpovedaťOdstrániťAndrejka tvoje makove rolky urcite vyskusam. Uz teraz sa na ne tesim. Mam rada recepty,kde sa vela nenarobis a vysledkom je skvela, chutna vecicka:)
OdpovedaťOdstrániťAdrianka budem moc rada ak vyskúšaš:)
OdpovedaťOdstrániťTo vypadá více než dobře. Jakékoli domácí pečivo s mákem mám moc ráda a z těchle křupavých kousíčků na mě dýchá domov a krásná vůně na sto honů. V neděli chystám malou rodinnou oslavu, takže je určitě vyzkouším.
OdpovedaťOdstrániťMadlenka budem moc rada ak vám pečivko na oslave zachutí:) Prajem príjemnú oslavu a krásne rodinné stretnutie:)
OdpovedaťOdstrániť