Viem, raňajky sú dôležité. A tiež viem , že kvalitnejšie raňajky si častejšie doprajeme cez víkend. No snažím sa.
Tieto žemličky s čiernym sézamom sú fakt dobré. Myslím , že vytvoria celkom dobrý základ pre dobré raňajky hoc aj uprostred týždňa.
Budeme potrebovať:
500g polohrubej múky
30g droždia
cca 250ml vlažného mlieka( po prípade viac)
50g rozpusteného masla
1 vajce
2 čl soli
štipku bielého mletého korenia
štipku strúhaného muškátového orieška
Na potretie:
1 vajíčko1 Pl mlieka
čierny sézam
Postup:
1. Múku preosejem do misky, vyhĺbime jamku...
2. ...rozdrobíme do nej droždie pridáme vlažné mlieko, premiešame a necháme vykysnúť kvások...
3. ...cca po 15 minútach pridáme do vykysnutého kvásku soľ, roztopené maslo, vajce, koreniny...
5. ...a vypracujeme hladké, jemné cesto . Môžeme vypracovať ručne vareškou , ale myslím , že jednoduchšie to bude ručným mixérom.
6. Cesto necháme kysnúť cca 30 min.
7. Vykysnuté cesto postupne spracúvame na približne 20 rovnakých dielov ktoré sformujeme do guľky , uložíme na plech a necháme cca 20-30 min kysnúť.
8. Rúru vyhrejeme na 200stupňov.
9. Vajíčka rozmiešame s mliekom, potrieme ním vykysnuté žemličky na plechu, posypeme sézamom a nakrojíme do kríža.
10. Na spodok rúry dáme plech s vodou.
11. Žemle pečieme približne 20 minút
Dobrú chuť:-)
Tieto žemličky s čiernym sézamom sú fakt dobré. Myslím , že vytvoria celkom dobrý základ pre dobré raňajky hoc aj uprostred týždňa.
Budeme potrebovať:
500g polohrubej múky
30g droždia
cca 250ml vlažného mlieka( po prípade viac)
50g rozpusteného masla
1 vajce
2 čl soli
štipku bielého mletého korenia
štipku strúhaného muškátového orieška
Na potretie:
1 vajíčko1 Pl mlieka
čierny sézam
Postup:
1. Múku preosejem do misky, vyhĺbime jamku...
2. ...rozdrobíme do nej droždie pridáme vlažné mlieko, premiešame a necháme vykysnúť kvások...
3. ...cca po 15 minútach pridáme do vykysnutého kvásku soľ, roztopené maslo, vajce, koreniny...
5. ...a vypracujeme hladké, jemné cesto . Môžeme vypracovať ručne vareškou , ale myslím , že jednoduchšie to bude ručným mixérom.
6. Cesto necháme kysnúť cca 30 min.
7. Vykysnuté cesto postupne spracúvame na približne 20 rovnakých dielov ktoré sformujeme do guľky , uložíme na plech a necháme cca 20-30 min kysnúť.
8. Rúru vyhrejeme na 200stupňov.
9. Vajíčka rozmiešame s mliekom, potrieme ním vykysnuté žemličky na plechu, posypeme sézamom a nakrojíme do kríža.
10. Na spodok rúry dáme plech s vodou.
11. Žemle pečieme približne 20 minút
Dobrú chuť:-)
na takéto niečo sa už chystám veľmi dlho, ale nikdy mi nezostane čas...vyzerajú fantasticky.
OdpovedaťOdstrániťDeniska ja pečiem poväčšine v noci(vtedy mám čas) no nie každý ma na to nervy:-)a ani foto nestojí za veľa. Ale žemle sú vynikajúce:-)
OdpovedaťOdstrániťTak to ťa obdivujem...,že v noci piecť :-)a na fotkách ti to vôbec neuberá, vyzerajú krásne.
Odstrániť...Ďakujem:-)
Odstrániťmňááám... milujem pečivo! :)
OdpovedaťOdstrániť...marečka aj ja :) také fajné chrumkavé:)
OdstrániťAjka, zase budem musieť piecť. Parádne žemličky. Vyskúšam. Andrea
OdpovedaťOdstrániťAndrejka ty si podarená :) že budeš musieť chi - chi :) tak nech sa darí:)
OdstrániťAjka, prosím Ťa aké droždie používaš?
OdpovedaťOdstrániťIvanka toto konkrétne bolo z Lídla ,,uniferm" , ale používam aj Fala.
OdstrániťTak u nás sa už pečie Andrejka ...
OdpovedaťOdstrániťGabika ty si šikulka:) A tie čoko sušienky , ako dopadli, dúfam že dobre?
OdstrániťSušienky vraj nič moc {ja nemozem, tak neviem zhodnotit), ale zmizli okamžite ... tak vidiš...a buchty boli dnes na raňajočky. Mala som menej droždia tak boli take delobušky ale výýýýýýborné ... no a kukám na tú bábovku ..takže tento týždeň si u nás na dennom poriadku ...!
Odstrániť...Gabika tak to ma moc teší:-)
Odstrániťoooo krásnucké, Ajka, niet nad domáce ranajkové pecivko! Bravooo!!!
OdpovedaťOdstrániťSlávka to máš pravdu a ešte, keď to tak fajne vonia hneď ráno:)Ďakujem:)
OdstrániťPřekvapil mě v těstě ten muškátový oříšek, eho vůni a chuť zbožňuju, takže žemličky rozhodně vyzkouším, protože nad domácí pečivo prostě není (i když se přiznám, že péct budu až pominou ta vedra :-)). Jsi báječná a najdu u tebe vždycky tolik inspirace!
OdpovedaťOdstrániť...no ten oriešok prekvapil aj mňa , ale riskla som to a výsledok bol decentne voňavý:) Ďakujem za pochvalu a teším sa ak niekoho receptík inšpiruje:)
Odstrániť