nedeľa 26. decembra 2010

Limetový koláč - cheesecake

Fakt dobrý cheesecake. Momentálne ho mám na balkóne(-7 stupňov celzia) tak očakávam že zajtra bude osviežujúcejší viac ako dnes:-))) a to nielen kvôli sviežim limetkam. Inšpirovala som sa najnovším číslom Apetitu.Recept som si musela trošku prispôsobiť miesto želatíny som dala želatínový stužovač od dr. Oetkera a ani limetky som nekandizovala podľa originál receptu(zdal sa mi trošku nezmyselný). Taktiež sušienkový základ mi nevyšiel po bokoch tortovej formy , mala som len trošku zvýšené okraje a to som mala formu o 3 cm menšiu v priemere ako písal Apetit:-)




Budeme potrebovať:

Sušienkový korpus:
150g obľúbených keksov
70 g rozpusteného  masla

Tvarohový krém:
250 g jemného tvarohu ( ja som použila Lídlovský vo vedierku)
250ml šľahačky
v origo recepte sa uvádza 3 plátky želatíny ja som použila želatínový stužovač a postupovala som podľa návodu na obale
397 g sladeného kondenzovaného mlieka (salko)
šťava zo 6 limiet (použila som túto  šťavu len v zelenom limetovú)
nastrúhana kôra z 2 limiet (pokiaľ nemáte limety tak ako ja v umelej hmote xixixi)

Kandizované limetové plátky:
1 limeta ale kľudne dajte aj 2-3 ks
125g cukru
100ml vody

Postup:
Najskôr si presladíme limetové plátky. Vodu a cukor privedieme k varu necháme variť cca 10-150 min, aby sa tekutina zvarila a vznikol riedky sirup. Pridáme na tenké plátky nakrájanú limetu a varíme cca 10 min. Po uvarení necháme plátky vychladnúť a osušiť na tanieri. Ja som ich ešte obalila v cukre.
Na keksový základ rozdrvíme keksy a spojíme z rozpusteným maslom. Dobre premiešame a uťapkáme do tortovej formy s priemerom 20 cm.Korpus dáme do chladničky kým pripravíme krém.
Na krém vyšľaháme tvaroh spolu s kondenzovaným mliekom. Šľahačku pripravíme so želatínovým stužovačom podľa návodu na obale a pridáme k tvarohu, pridáme limetovú kôru a aj tenkým pramienkom nalejeme za stáleho miešania limetovú šťavu. Pripravený krém nalejeme na keksový korpus a necháme do druhého dňa v chladničke nech nám to dobre stuhne.

16 komentárov:

  1. Tak to musí byť úžasne svieža torta :).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. super!!! ja som ho uz tiez obdivovala v Apetite, raz ho isto vyskusam!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Áno Kinga svieža je a hlavne keď som ju polozamrznutú zobrala z balkóna, ale je fakt výborná.-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anetka určite vyskúšaj je výborná a nenáročná na prípravu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. no wááu Andrejka, ten sa Ti vydaril - skvele osviežujúci na tieto sladké vianočné dni.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ďakujem Maťka, je sladký a osviežujúci zároveň. A veru poviem ti že keď som ho videla v Apetite tak mi nedal spávať xixixi

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Andrejka,tak ten musi byt uuzasny!!!!podla zlozenia trosku pripomina Key lime pie,ale nepeceny..mnam-mnam:)
    (mauka)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Je neskutočne dobrý Maťka a aj mne pripomínal Key lime pie a musela som veru k tebe nakuknúť či nieje rovnaký :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Miluju cheesecake a tohle je bomba. určitě brzy vyzkouším a jsem moc ráda, že jsem narazila na tenhle blog plný lákavého a chutného mlsání :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ...určite vyskúšaj je ozaj fantastický .-))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. náááádherný koláčik a isto iste aj veľmi chutný!!! Fotečka je perfektnááá!!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj, tento recept ma zaujal, len nikde som nenasla ake mnozstvo tvarohu tam ide.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahoj Mirka. Ospravedlňujem sa za chybu v recepte už som to opravila . Toho tvarohu treba 250g.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dakujem Ti pekne za doplnenie, ja som nedavno skusala podobny recept, a tam islo ovela viac tvarohu aj smotana, ale urcite vyskusam niekedy aj Tvoj receptik.Vyzera zaujimavo. Pa.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. ...Mirka budem rada ak vyskúšaš a bude vám chutiť:)

    OdpovedaťOdstrániť