štvrtok 23. mája 2013

Mriežkovaný medový koláč alebo náš rodinný MREŽOVNÍK č.1

Mrežovníky sú také fajne retro koláčiky . Na pohľad vypadajú krásne a o chuti ani nemusím písať. Ja mám najradšej mrežovník lekvárový, nepohrdnem ani tvarohovým či jablkovým (tie nabudúce).Mám tri overené recepty ktoré postupne pridám. Dnes začnem týmto medovým. Je výborný vonia po mede má výbornú štruktúru cesta a je trvanlivý.



inšpirácia: Špeciality sviatočnej kuchyne

Budeme potrebovať:
1 vajce
200 g práškového cukru
2 PL medu
150 g masla
4 PL mlieka
1/2 ČL mletých klinčekov
1 ČL sódy bikarbóny
450 g hladkej múky
Plnka:
cca 200 g slivkového lekváru
2 PL rumu (nemusí byť)
obielené mandle na ozdobu


Postup:
1. Múku preosejeme do misky, pridáme sódu,vajce, práškový cukor, tekutý med, nastrúhane maslo, mlieko, mleté klinčeky zmiešame a na pracovnej doske vypracujeme vláčne cesto ktoré dáme odpočívať do chladničky na cca 1 hod...
2. ...z odležaného cesta odrežeme 1/3 cesta a z 2/3 cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu placku ktorú preložíme na tukom vymastený a múkou vysypaný plech...
3. ... vyvaľkané cesto na plechu natrieme pripravenou plnkou...
4. ...zo zvyšného cesta urobíme na plnke mriežku...
5. ...pomedzi mriežky poukladáme  mandle...
6. ...koláč natrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 180 stupňov na cca 25 min.

PS: Múku môžete použiť špaldovú, med treba použiť aromatickejší, výraznejší, mlieko kravské môžete zameniť za mlieko mandľové a koreniny použite tie čo sú vám sympatické. Tuk respektíve maslo som neskúšala zameniť za nič iné relatívne zdravšie, neviem maslo je maslo...:-)
                                                                     Dobrú chuť.

13 komentárov:

  1. Ajaj, nenormálne si rýchla Adi! Krásny, pripomína mi chodské koláče, to tou farbou, povidlami a mandličkami. Pravdu máš, maslo je maslo, len presvedčenie ma momentálne nepustí - tak povyhutujem. Som zvedavá na ďalšie alterantívy. Normálne som paf, netušila som, že tak rýchle stihneš napiecť aj uverejniť. Šikovnica.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka som zvedavá čím nahradíš maslo ja neviem možno by som vyskúšala kokosový olej sama som rozmýšľala čo na to povieš a ak ho vyskúšaš, aké urobíš zmeny:-) A Ďakujem:-)

      Odstrániť
  2. Hmm, teda fakt mi děláš chutě, vypadá pěkně koláček:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak by som si teraz dala! A v tejto zime k tomu aj čaj s rumom...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka veru skvelá kombinácia koláčik a rumík:-)

      Odstrániť
  4. Tak ten vyzerá výborne! S takýmito koláčikmi ešte nemám skúsenosť, ja som skôr na také bohato krémové :) Ale vyzerá úžasne, musí tak aj chutiť. Teraz sa ale vytešujem na čerešne a dobrú bublaninu :)
    PS: v komentíku u mňa si sa pýtala na recept k zákusku, takže som ho doplnila na záver príspevku. Je to ananásové pokušenie, veľmi dobrý zákusok. Na internete je receptov kopec, ale ja som si zopár detailov upravila podľa svojej chuti :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Miška. No čo sa koláčikov týka ja mám rada tie buchtoidné aj keď raz za čas nepohrdnem aj krémovým a ten tvoj isto vyskúšam vypadá krásne:-)

      Odstrániť
  5. Ahoj Ajka! dnes som piekla tento kolacik. Musim povedat, ze je uuuuplne ale uuuuplne fantasticky!!!! Klobuk dolu, tak uzasny a pritom jednoduchy recept, som nadsena!!! Kuk u mna na blogu ;o) Tesim sa na dalsie tvoje kolaciky!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. krásny :) nedal by sa cukor v ceste nahradiť úplne medom? aby bolo medovejšie :) možno vyskúšam, čo z toho vyjde :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ..nie neskúšala som vynechať cukor a nahradiť ho medom aj keď som nad tým rozmýšľala. Neviem ako by to dopadlo . Keď náhodou vyskúšaš daj vedieť:)

      Odstrániť
  7. Ajka, s týmto si mi narobila chute ! Mrežovník som ešte nikdy nerobila, tak v najbližšej dobe sa odhodlám vyskúšať. Zdá sa, že nič zložité ...
    Pa

    OdpovedaťOdstrániť