štvrtok 17. novembra 2011

Orechovník

Dnes som sa potrebovala zohriať... Teda pekne poporiadku.Tomuto orechovníku predchádzala prechádzka a vonku už máme pekne mrazivo tak sme aj patrične premrzli, teda hlavne ja keďže s foťákom sa nedá ísť moc rýchlo ...veď viete ako to myslím:)

Tak po dlhej prechádzke a riadnom vymrznutí som si zmyslela že upečiem orechový závin na zajtrajšie raňajky. Ale pekne v retro štýle s vareškou nie s ručným mixérom. Moja babka miesila cesto vareškou a zdalo sa mi také iné , pekne nadýchané, jemné, ako vatička,  myslím že to bolo tou vareškou a ručnou prácičkou. S cestom sa treba pekne pohrať a poviem vám že makačka je to poriadna a zahriala som sa až až:)
Tak po malej prechádzke v zamrznutej prírode zoberieme varešku do rúk a ide sa na vec...



inšpirácia: Z Turčianskej kuchyne

Budeme potrebovať:
500g polohrubej múky
70g práškového cukru
1 čl soli
vanilkový cukor
postrúhaná kôra s citróna (ja som použila sušenú od vitany lebo u nás bio citróny nezoženiem)
3.5 dl mlieka
70g masla
1 žĺtok
Kvások:40g droždia,10g práškového.cukru, 50g hladkej múky,0,5dl mlieka
Plnka:300g mletých vlašských orechov, 150g práškového cukru, 2dl mlieka, vanilkový cukor

1.Pripravíme si kvások z droždia ktoré vymiešame s cukrom, pridáme preosiatu múku a vlažné mlieko...
2. ...múku na cesto preosejeme do nádoby, pridáme cukor,soľ a necháme zohriať na teplom mieste...
3. ...do múky pridáme vykysnutý kvások, teplé mlieko(pridávame postupne podľa potreby) v ktorom sme rozmiešali žĺtko, pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru a rozpustené maslo...
4. ...vareškou vymiešame pružné cesto ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť...
5. ... vykysnuté cesto dáme na pomúčenú tablu , premiesime a necháme cca 10 min podkysnúť. Potom rozdelíme na dve časti...
6. ...cesto každé zvlášť vyvaľkáme na cca 0,5 cm, potrieme orechovou plnkou, stočíme a preložíme na vymastený plech...


7. ...necháme podkysnúť cca 10-15 min. Pred pečením závin potrieme žĺtkom rozmiešaným s 1 Pl vody a cukrom. Závin popicháme vidličkou , aby sa nepotrhal pri pečení.

8. Závin dáme piecť do vyhriatej rúry cca na 180 stupňov cca 30 min. po 10 min stiahnite na 160 stupňov. Určite si to odsledujte.

Príprava plnky:
Cukor z mliekom dáme variť. Keď nám mlieko zovrie pridáme pomleté orechy a dobre premiešame.

12 komentárov:

  1. Ajka, ty si moja krvna skupina! ja som vcera robila tiez orechovy kolacik, akurat ze to bola babovka orechova z kysnuteho cesta, nestihla som odfotit, uz tam ostalo z nej len torzo ;o))) tvoj kolacik vyzera na zjedenie, mnam!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mariannka ja milujem kysnuté cesto:) pri ňom sa dá tak fajn odreagovať:)a zohriať som zistila:)))...a dúfam že časom aj tvoja bábovička bude publikovaná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Urcite, lebo sa ju este chystam raz upiect ;o) vlastne, ju zaradujem medzi kolacikove stalice...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. parádny orechovníček Ajka... aj tie fotky z prechádzky sa mi veľmi páčia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Andrejka,aj moja mamina vzdy miesi pekne rucne,a cesto ma take uuzasne ,ake sa mne este nepodarilo nikdy..asi preto,ze ja som na rucne miesenie proste slaba,a nemam takau vydrz:((..obdivujem,ze ty si to zvladla..kolacik chutil urcite ako od babicky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jáj ... dala by som si Andrejka, Tvoje klasiky milujem !

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Marianna: ...sa teším:)

    Jana: Ďakujem Janka:)

    Martina: ...Maťka ja takéto cestíčko ručne -stručne nerobievam to len teraz, ruky mám nanič:( a chcem aby mi ešte pár rokov slúžili preto využívam techniku. No zvládla som to , ale to vieš, zvedavosť či to dokážem. A či chutil ako od babičky? No neviem , ale Katka čo orechovníky nejedáva tak si dala krajec:) aj to bola asi moc hladná:)))ale ostatní si pochvaľovali:)

    Gabika: Ďakujem Gabika :)...keď ja som v poslednej dobe na tradičné jedla:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Krasny zavin.Naozaj velmi vydareny. Taketo ja mozem vzdy:) Super recept. Ja miesim kysnute cesto zasadne rucne a vzdy robievam len tak od oka:(. Urcite skusim podla tvojho receptu.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ďakujem Adrianka:)... a to fakt robíš ručne???moje nervy ja som po tomto mojom prvom a hneď aj poslednom ručnom miesení povedala, že dosť:)ináč aj moja mama robí cesto od oka a vždy ho má lepšie ako ja:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. taky dobry orechovnik nie je nikdy zly...kakao k nemu a svet je hned lepsi :))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ačkoli jsem přeslazená ze včerejší a dnešní výroby domácích čokoládových pralinek, tenhle nádherný přechový závin bych si dala s chutí nejen po procházce. Nádherné fotky a starosvětsky vypadající nadýchaný závin přímo lákají k nakousnutí.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Andrejka a Madlenka takéto nostalgické receptíky určite máte svoje overené tak o to viac mi bude cťou ak skúsite tento:)

    OdpovedaťOdstrániť