nedeľa 27. marca 2011

Levanduľový chlebíček s bielou čokoládou

Nedávno som si kúpila knihu ,, Dobroty s čokolády" a tam ma nesmierne zaujal tento levanduľový chlebík. Myslela som si že jeho čas príde až v lete keď zakvitne levanduľa no mala som šťastie,  v lekárni som objavila sušený levanduľový kvet:)  Kúpila som si 60 gramové balenie, mám v pláne ešte levanduľové mufinky a Maťkine dobroty plus šľahačku. Apropo levanduľový čaj je nesmierne lahodný takže ak by som kvietky nevyužila pri pečení určite ich vypijem v podobe upokojujúceho čajíka:)))

Budeme potrebovať:
150g bielej čokolády
1 PL sušeného levanduľového kvetu
25g práškového cukru
125g masla
2 celé vajíčka
125g preosiatej hladkej múky
1/2 PDP
3 PL mletých mandlí

Postup:
Menšiu chlebíkovú formu (cca500ml) vymažeme tukom alebo vystelieme papierom na pečenie. Rúru dáme vyhriať na cca 180 stupňou.
V miske nad parou roztopíme bielu čokoládu (pri tomto chlebíku som použila bielu Tesco čoko.a bola fakt výborná).
V inej miske vymiešame cukor s maslom na hladký krém. Postupne zašľaháme vajíčka. Pridáme roztopenú čokoládu, múku s PDP a jemne vmiešame mandle a levanduľové kvety. Cesto dáme do chlebíkovej formy a dáme piecť približne na 40 minút. Chlebík sa nám pekne nadvihne a bude pružný na dotyk. Pred podávaním chlebík pocukrujeme práškovým cukrom:)
Tak už len uvariť upokojujúci čajík a vychutnať si spolu s lahodným chlebíkom pokojné nedeľné popoludnie. Dobrú chuť.

18 komentárov:

  1. Andrejka, z tohoto prispevku citit uzasne teplo domova! len sa zababusit do deky vecer pri telke ci knizke, salka cajiku a kusok vonaveho kolacika,mmm...:)) budem sa aj ja musiet poobzerat po levanduli, tiez som videla par zaujimavych receptikov, urcite to stoji za vyskusanie a objavenie zase niecoho noveho.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem ti Evička:)...tá levanduľa je fakt úžasný kvietok , tiež som si nikdy nemyslela že ju budem jesť:))) pre mňa to bol len dekoratívny kvietok:)fakt stojí za to si ju zohnať a vyskúšať ako chuti.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ...Andrejka, vyzerá super ...len u nás levandulu ani len cítiť, nikto nechce...urobím niekedy iba pre seba...a opät krásna foto

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Andrejka,krasny levandulkovy chlebicek sa ti vydaril:)a taktiez som sa zamilovala do upokojuceho levanduloveho cajika..ja don pridavam aj ruzove lupienky,a to je uzasna harmonia:)a jeden cas som si kupovavala levandulovo rozmarinovy cajik,pus nejake dalsie bylinky tam boli,a ten bol dlhy cas moj "best"..len uz ho u nas neviem dostat:(no,a bol aj dost drahy:(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jeeej, Andrejka, nadhera!! Moja levandula zatial caka na svoju chvilu, zatial mi len rozvoniava v skrini, zboznujem jej vonu, ktora sa na mna vyvali, ked otvorim tu skrinku ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. andrejka ... z levandule som ešte nikdy nič nepiekla (len čajík som pila), ale ten tvoj sladký chlebík vyzerá tak nádherne, že ma to láka vyskúšať ho ... Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Gabika ďakujem:) ..no ja som tiež chlebík piekla len pre seba a Barborku :))) nakoniec sa pustili doňho aj manžel a Katka, jednoducho neodolali:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Maťka ďakujem:)...Maťka ty si expertka na krásno , levandulový čajík s ružovými lupienkami to je iná romantika. A levandulovo rozmarínový čajík som ešte nepila tuším sa po ňom poobzerám:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Andrejka super teším sa na tvoje levanduľové inšpirácie:)...a levanduľa je nádherne voňavá tak si viem predstaviť ako to u teba vonia a zároveň upokojuje:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Jani tiež to bola moja premiéra a bola som veľmi príjemne prekvapená, tak ak niekedy skúsiš dúfam tiež budeš spokojná:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tak to musím vyzkoušet. Běžím do lékárny a jdu shánět levandulové kvítky, protože tohle mě dostalo. Mám v moučnících moc ráda bílou čokoládu a v životě by mě nenapadlo ji ochutnat v kombinaci s levandulí - mňam! Tomu říkám božské lákadlo. Ještěže mám dnes čerstvě a dobře napečeno, jinak bych se tu uslintala do bezvědomí :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ...Madlenka ďakujem a určite vyskúšaj ak nezoženieš kvietky teraz počkaj do leta určite sa budú dať niekde kúpiť. Samotný chlebík je veľmi lahodný a jemne prevoňaný levanduľkou takže nič brutálne čo by nám presýtilo chuťové bunky:)Pá a idem mrknúť na tvoje lahôdky čo si dnes pridala:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. No to je cudne...uz som sem davnejsie napisala komentár a on tu nie je..:((( chválila som a chválila Ajka, chlebícek úzasný.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. ...To naozaj Slávka???? Ja naozaj neviem ako sa to stalo:(....a ďakujem moc za chválenie chlebíka:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Tak chlebíček jsem dnes vyzkoušela a je opravdu fantastický. Jen jsem se trošku bála té levandule, )předtím jsem totiž vyzkoušela levandulový recept který mi příliš nepasoval a výsledek byl až příliš voňavý), takže jsem lžíci levandulových květů vynechala a místo klasického cukru moučka jsem použila svůj domácí levandulový cukr, který jsem si vyrobila právě pro tyto levandulové příležitosti.
    Takže ještě jednou díky moc za recept, je skvělý.
    Doufám, že zítra bude chutnat i hostům, kterým chci tenhle chlebíček nabádnout spolu s domácí smetanovou levandulovou zmrzlinou.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Sa veľmi teším Madlenka že si si vybrala tieto dva receptíky na rodinnú oslavu, dúfam hostia budú spokojný:)...tiež sa chystám vyrobiť si levanduľový cukor a tá zmrzka musí byť tiež veľmi dobrá, dáš na svoj blog receptík ? Urobila by som dievčatám:)Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tak toto musím vyskúšať! juuuj toľko perfektných receptov ..super super :) len tak ďalej

    OdpovedaťOdstrániť