pondelok 20. decembra 2010

Moje vianočné pečenie

Mandle v mede a cukre
Tento rok akosi nestíham. Mala som na pláne skúšať veľa nového. Samozrejme tradičné pečivo musí byť tak to bolo na rade ako prvé.Na rozohriatie som urobila predsa len  novinku - rýchlovku :-)))mandle v mede a cukre fantastické a strašne dobré.
Vanilkové rožky nemôžu chýbať. Každý ma svoj overený receptík tak isto aj ja. Nedám dopustiť na mamine vanilkové rožky.Nádherne nám prevoňajú byt a dodajú tu správnu Vianočnú atmosféru. Tento rok mi s nimi pomáhala moja Katka , dalo by sa povedať že ja som bola skôr asistent a ona hlavná pekárka:-)
Vanilkové rožky
Tak isto sa u nás udomácnili tradičné linecké koláčiky od Evky. S cestom sa pracuje veľmi dobre a iný recept na linecké už ani nehľadám a ani neskúšam tento je najlepší (aspoň podľa mňa) .
Tradičné linecké koláčiky
No a nedalo mi nevyskúšať aspoň jeden nový  receptík. Mám ho z firemného kalendára . Môžem ho len odporúčať, vonia škoricou a to je to pravé na Vianoce.
Škoricové hviezdičky
Ingrediencie:
260g hl. múky
100g mletých mandlí
70g pr.cukru
200g masla(hery)
1 žĺtok
1 čl škorice
štipka cit. kôry
ríbezľový džem na zliepanie
čoko poleva
Postup:
Z múky, mandlí, cukru, masla, žĺtka a cit. kôry vapracujeme vláčne cesto. Necháme odpočívať. Potom cesto vyvaľkáme a povykrajujeme hviezdičky a upečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnuté hviezdičky zliepame džemom a ozdobíme čoko polevou.
Medovníky s cukrovou polevou
No a ako by to bolo bez medovníkov. Moje dievčatá ich maju veľmi radi a hlavne ak ich môžu zdobiť. Žiaľ tento krát sa nam nevydarila poleva tak sme ich len ponatierali. Ale aj tak sú výborné.
Ingrediencie: 
500g hl. múky
200g pr. cukor
50g mletých mandlí (vlašských orechov)
pol PDP
cit. kôra
40g masla
3 vajcia
100g med
medovníkové korenie podľa chuti (škorica, aníz, fenikel, klinčeky po 1 čl)
Postup:
Z prísad zamiesime vláčne cesto, ktoré necháme 2 h odpočívať ( môžeme aj cez noc). Cesto rozvaľkáme na cca 0,5 cm a povykrajujeme tvary. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie , potrieme vajíčkom(ak nebudeme ináč zdobiť) a upečieme vo vyhriatej rúre cca 170 stupňov /10-150min. Po vychladnutí ozdobíme cukrovou alebo čoko polevou.

10 komentárov:

  1. no kráásne Andrejka si sa činila, všetko fantastická voňavá mňamka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem Maťka , ale na pláne som toho mala oveľa viac:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak klobúk dolu, je toho hojne, aj keď sa nie všetko stihlo, tak ako bolo naplánované. Aj tak, kto to všetko zje ? Koláčiky sú krásne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. krasne pecivka,Andrejka:)vonave a sladke Vianoce prajemeee ♥
    (mauka)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ja tiež Andrejka, ale musela som výber značne zredukovať, lebo o chvíľu by sme mali po 100 kg :DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ďakujem Kinga za pochvalu:-)No nieje toho až tak veľa ja som totiž koláčiky robila z pol dávky :-))) že aby nebola kynož po Vianociach:-)Pá a krásne Vianoce prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Maťka (mauka)ďakujem krásne :-) Vám tiež prajem krásne a pokojné Vianoce

    OdpovedaťOdstrániť
  8. naaadherne pecivko Andrejka!!! Prajem krasne a nicim nerusene sviatocne chvilky (som sa trosku oneskorila, ale verim, ze vianocna atmosfera trva u vas podobne ako u nas min. do Silvestra:)papa

    OdpovedaťOdstrániť