streda 29. decembra 2010

Zapekané syrové cestoviny




Úžasne jednoduchá , univerzálna syrová omáčka. Vhodná na zapekanie zeleniny a cestovín. A dnes sa mi ozaj nechcelo vymýšľať nič extrovné tak som si opäť zalistovala v Apetite  a ,,objavila" tento jednoduchý receptík.

Syrová omáčka:
3 PL masla
2-3 strúčiky cesnaku
2 PL hladkej múky
500ml mlieka 3,5%
soľ, korenie
250g syra (čedar, niva...)
50g parmezánu

Postup:
Na masle opražíme nastrúhaný (nakrájaný) cesnak cca 0,5 min, pridáme múku opražíme , vlejeme mlieko a metličkou prešľaháme , aby sa nám nevytvorili hrudky. Za stáleho miešania varíme cca 2 min kým nám omáčka zhustne. Osolíme, okoreníme, vypneme a do horúceho vmiešame nastrúhané syry, riadne premiešame a prikryté necháme stáť kým si pripravíme cestoviny.


 Cestoviny:
cca 350g cestovín
3-4 plátky slaniny
 7-8 ks sušených paradajok
Rúru predhrejeme na 170-190 stupňov. Dáme si variť cestoviny. Zapekaciu formu vymažeme maslom , vysypeme strúhankou. Uvarené cestoviny zmiešame so syrovou omáčkou a na pásiky nakrájanou slaninou. Zmes vylejeme do zapekacej formy, posypeme nakrájanými paradajkami a strúhankou.Ja som ešte posypala nastrúhaným parmezánom  Zapekáme vo vyhriatej  rúre cca 20 min. Podávame so zeleninou z množstvom zeleniny....Dobrú chuť:-)
PS: ...do cestovín môžeme pridať hocijakú zeleninu (brokolicu, papriku, hrášok....) ale aj mäso ktoré si pred primiešaním do zmesi tepelne upravíme fantázií sa medze nekladú.

2 komentáre: