Ja viem to Vianočné obdobie je už preč a pred nami je obdobie Veľkonočné . A veď práve, toto jedlo sa teraz hodí je bez mäsa teda pôstne až na tú masť:) Prečo sem pletiem Vianoce? Totiž táto dobrota je tradičná Vianočná česká záležitosť ktorá sa pripravuje na štedrý deň . A prečo čierny? Lebo kedysi sa na prípravu kuba používali len stročky trúbkovité ktoré dodávali kubovy typicky čiernu farbu:) Teraz hubky zamieňame podľa dostupnosti od kupovaných šampiónov cez lesné hríby, kozáky, pôvabnice ....Aj jačmenné krúpy môžeme zameniť za pohánku a už máme prirodzene bezlepkové jedlo. No a ako bonus máme veľa muziky za málo peňazí. Ak vás kubo zaujal kuk na recept.
300g húb čerstvých, mrazených alebo jednu 300 ml fľašu solených húb
5-6 strúčkov cesnaku
1 cibuľu
2 -3 PL masti
majorán
soľ
rasca
mleté čierne korenie
Postup:
1. Krúpy cez noc namočíme a na druhý deň ich uvaríme v slanej vode a scedíme...
2. ...na masti opečieme očistenú a nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané huby, ak použijeme nasolené huby tie najprv dobre premyjeme, rascu a podusíme...
3. ...primiešame krúpy, očistený podrvený cesnak ak treba tak soľ , majorán ...
4. ...dáme do zapekacej misy a zapekáme vo vyhriatej rúre asi 20 min.
5 Kuba podávame s kyslou kapustou alebo kyslými uhorkami.
Hubový Kubo
Budeme potrebovať:
300g jačmenných krúp300g húb čerstvých, mrazených alebo jednu 300 ml fľašu solených húb
5-6 strúčkov cesnaku
1 cibuľu
2 -3 PL masti
majorán
soľ
rasca
mleté čierne korenie
Postup:
1. Krúpy cez noc namočíme a na druhý deň ich uvaríme v slanej vode a scedíme...
2. ...na masti opečieme očistenú a nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané huby, ak použijeme nasolené huby tie najprv dobre premyjeme, rascu a podusíme...
3. ...primiešame krúpy, očistený podrvený cesnak ak treba tak soľ , majorán ...
4. ...dáme do zapekacej misy a zapekáme vo vyhriatej rúre asi 20 min.
5 Kuba podávame s kyslou kapustou alebo kyslými uhorkami.
Kubu jsem kdysi dávno dělala, ale rodina moc nadšená nebyla.... že bych zkusila ještě jednou?:-)))
OdpovedaťOdstrániťAjka vyskúšaj, chute sa po čase menia a možno vám kubo bude teraz z odstupom času chutiť:)
OdstrániťMne sa teraz hodí takýto recept, nejeme totiž mäso až do Vzkriesenia. Namiesto masti používame olej alebo aj nič.
OdpovedaťOdstrániťEmily
Ahoj Emily:) som rada , že ťa receptom inšpirujem :)
OdstrániťJa som to ešte nerobila, ale podľa ingrediencií by sa aj hodilo. Hubovú príchuť ja veru môžem,
OdpovedaťOdstrániťpeknú nedeľu, J.
Janka ak máš rada huby kľudne si ich tam pridaj viac , ako je uvedené v recepte :) Ahoj a prajem úspešný začiatok týždňa:)
OdstrániťAjka, obycajne jedla su najneobycajnesie a najchutnejsie. Ten tanierik hribkovy je neodolatelny :))
OdpovedaťOdstrániťAndrejka máš pravdu a preto začínam vyberať receptíky z archívu:) Tanierik je dcérkin som si požičala...keď hubové tak hubové:)))
OdstrániťJídlo našich babiček, kdo by neodolal...:))
OdpovedaťOdstrániťTak tak ani ja som neodolala:)
OdstrániťSice "vánoční" recept, ale v té letošní zimě je to akorát - cokoli teplého je vítáno. A když je to navíc ještě chutné (jakože kuba je), tak to nemá chybu!
OdpovedaťOdstrániťAhoj Hanička ďakujem za návštevu :-) a máš pravdu počasie je čudné no dobré jedlo všetko spraví:-)
OdstrániťTohle já nejvíc miluju!! :))
OdpovedaťOdstrániťnikol-kach.blogspot.cz
Nikol aj ja:-)... tam kde sú krúpy to musí byť chutné:-)
Odstrániť