nedeľa 13. januára 2013

Jeseter na pare

Neviem či sa toto dá nazvať receptom  skôr návodom , ako pripraviť túto úúúúžasnú rybku. Chcela som rybu pripraviť čo najjednoduchšie  ( jednoduchšie to už nejde) , aby som vedela jej prirodzenú chuť neprekrytú koreninami a pod. Citrón a zázvor len podtrhli jej jemnú a delikátnu chuť. Poviem vám , lepšiu rybu som nejedla, čestné slovo. Takže dovidenia morské ryby náš jedálniček obsadili ryby domáce:)A skoro som zabudla, táto rybka je vhodná pre detičky už len kvôli tomu , že nemá kosti len tuhšie chrupavky aj to len na vonkajších  bokoch chrbtice a na vrchu chrbtice a stredovú ktorú pri čisteni vyberieme.

Zoženieme si jesetera najlepšie čerstvého nemrazeného. U nás sa dá kúpiť v  rybárstve na Kamennom potoku, kde vám ju aj pekne opracujú. S jeseterom je dosť roboty takže si ju určite dajte opracovať.
Jeden filet som dala zamraziť druhý som naporcovala.


Budeme potrebovať:
jesetera pre cca 4-5 osôb
1cm očisteného nastrúhaného zázvoru
2 PL citrónovej šťavy
biele mleté korenie
soľ
Postup:
1. Porcie jesetera osolíme, okoreníme a potrieme pripravenou marinádou z citróna a zázvoru...
2. ...po cca 30 min marinovania si pripravíme hrniec z vodou  a parákom. Ak nám ostala citrónová marináda vylejeme ju do vody v parnom hrnci takto rybka absorbuje ešte viac arómy. Vodu privedieme k varu...
3. ...rybku naukladáme na parák a prykryté paríme cca 12-15 min.
4. No a to je všetko:) Jemná a delikátna ryba s citrónovou arómou je pripravená na konzumáciu:)))

PS: Táto rybka bola dar a týmto sa  chcem poďakovať, on už vie kto ♥.


13 komentárov:

  1. Jesetera sme nikdy nerobili, ale ako pozerám mali by sme to napraviť :)super, že nemá veľa kostí, aspoň si jedlo vpohode vychutnám bez toho aby som sa bála, že Emi sa tým zadusí.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ....Denisa veru mali...kostičky vôbec neznepríjemňujú jedlo. Aj u nás sa zhodli na tom , že jeseter je proste ryba numero uno:)

      Odstrániť
  2. Tak jesetera jsem ještě neměla.....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajuška donedávna ani ja nie:) tak šup-šup to napraviť:)DOPORUČUJEM.

      Odstrániť
  3. hmmmm...luxusneee! :))) ani ja som jesetera este neskusala,ale vyzera neodolatelne dobre! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja lovujem jesetera, ocino bol rybár, takže naše rybky sme mali takmer stále na stole. Odmalička mi chutia všetky a delikatesou sú aj rybacie pečienky:)
    Fotky sú super, Adi, až sa mi chce zahryznúť! Bravo!
    Joj, a všetko dobré v novom roku.... som sa neskoro zbadala:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jani ty sa máš...a vidíš pečienku z ryby som ešte nejedla teda okrem tresky, musím to napraviť:)
      Ďakujem za pochvalu foto:)
      A taktiež prajem tebe aj tvojej rodinke v Novom roku všetko dobré:)

      Odstrániť
  5. Delikátní ryba, chuť i její příprava. S plátkem citronu je úžasná skvělý recept, přeji vše krásné do nového roku...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Soni a tiež ti prajem do Nového roku všetko dobré:)

      Odstrániť
  6. Andrejka, neuveritelne dobre to znie, musim nabehnuť niekde kupiť, z duše nenávidím vyberanie kostí keď robím rybu, vtedy kým"nakrmim deti" sa mne už ani jesť nechce a to mame najradšej kapra a pstruha.
    Fotky sú dokonalé.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika rybka fakt nemá kosti, len také chrupavky a mojim dievčatám rybka nesmierne chutila a zvlášť keď sa nemuseli s kostičkami paprať:)))ináč u nás vedie pstruh len tento jeseter mu zavaril:))))

      Odstrániť
    2. Andrejka, prosim Ta kde presne je to rybarstvo ... mohla by si ma navigovat. .... Gabika

      Odstrániť