nedeľa 6. marca 2011

Olivovo-citrónový chlieb


Tak týmto koláčom som nám aspoň trošku pripomenula leto. Nevedela som si predstaviť , ako asi chutí olivový olej v koláči keďže má dosť výraznú arómu. Ale je to fakt výborná kombinácia olivového oleja a citrónovej kôry. Pôvodne som ho robila s tým že bude  zajtra na raňajky...ach, ako som sa mýlila:)))
Receptom som sa inšpirovala tu.

 Budeme potrebovať:
1 1/2 H hladkej múky
2 ČL jedlej sódy
3/4 H kr. cukru
postrúhana kôra z BIO citrónu (rozhodne dajte čerstvú so sušenou to asi nebude ono)
1/2 H hustého gréckeho jogurtu ale kľudne dajte biely smotanový ak nezoženiete grécky
3 celé vajcia
1/2 ČL vanilkového extraktu
1/2 H naozaj kvalitného olivového oleja lisovaného za studena

Postup:
Rúru zapneme nech sa nám vyhreje na 160 stupňov kým pripravíme cesto.
Pripravíme si formu na chlebík, vymažeme ju tukom a vysypeme múkou.
Vajcia a cukor spolu vyšľaháme do peny, pridáme jogurt, citrónovú kôru, vanilkový extrakt, olivový olej a prešľaháme. Do vaječnej zmesi pridáme múku so sódou a dobre zamiešame. Hotové cesto vylejeme do chlebíkovej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 50 - 55 min. Po upečení môžeme pofŕkať rostopenou čokoládou alebo citrónovou polevou alebo aj ničím dobrý bude aj tak:)
Dobrú chuť.

14 komentárov:

  1. kolacik vyzera uuzasne,Andrejka..nieco podobne som nedavno zazrela na tastespotting,a tiez ma to zaujalo:)ja som davnejsie robila hroznovy kolac s olivovym olejom,a mne tam ta chut olivoveho oleja velmi chutila,takze si viem predstavit aj tuto mnamoznu kombinaciu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mňam, ten ale vyzerá chutne, mám rada hrnčekové receptíky...Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem Maťka:)...a veru máš pravdu aj ja som ho videla na tastespotting :) však je ta chuť oleja v pečive úúúúžasná:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ...Jani ďakujem:) minimum špinavého riadu to je ako bonus:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Andrejka, viem si dokonale predstavit harmoniu chuti tohoto kolacika..tiez som kedysi robila hroznovy kolac podla Jamieho Oliviera kde isiel aj olivovy olej a to bol teda fakt pan kolac! Obcas si nam spomeniem, ale vzdy ked mam doma hrozno, radsej ho zjem cerstve :)) Takze sa vdacne budem inspirovat tymto receptikom, vdaka!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ...tak sa mi zdá Evka že iba ja som bola doteraz ochudobnená o tak skvelú chuť:) som rada že aj vám táto kombinácia vyhovuje a budem veľmi rada Evka ak sa inšpiruješ:)a čo sa týka čerstvého ovocia tiež ho radšej zjem len tak , predsa je v ňom viac vitamínov kým je čerstvé:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Naozaj vyzerá dobre. Ja dávam olivový olej do chleba keď pripravujem Ciabattu. No nič vyskúšam ten "Olivovo-citrónový chliebík" spraviť v domácej pekárničke. Mimochodom neskúšali ste to už?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. mnam, velmi pekny a velmi pekne fotky Andrejka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. andrejka zaujímavý chlebícek, veru by som si dala, láka ma tá chut citróna s olivami

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Gabriel:) tiež som raz robila chlebík s olivovým olejom , ale vôbec ma nenapadlo ho spojiť so sladkým chlebíkom. A domácu pekárničku nemám všetko miešam ručne alebo ručným mixérom takže neviem, ale treba skúsiť:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Miška ďakuje krásne za milý komentárik:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Slávka ak sa odhodláš vyskúšať určite neobanuješ:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dnes som robila, ale ako vacsie muffiny, priznám sa, že trochu zvláštna doteraz nepoznaná chuť, ale veľmi dobrá. ďakujeme za receptík

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ivanka dobrý nápad s mafinkami a máš pravdu chlebík je taký iný, vďaka olivovému oleju dostáva zaujímavú chuť. Som rada že ti chutil napriek novej nepoznanej chuti:)A všimla som si že si robila aj rybky:)Som rada keď ,,moje " receptíky majú aj realizátorov ktorím chutia:)

    OdpovedaťOdstrániť