sobota 22. septembra 2012

Ťahaný jablkový závin


Taký ťahaný závin nie je žiadna veda. Je to celkom sranda:-) Ťaháš až kým nedokážeš prečítať písmenka z novín vložených pod natiahnuté cesto. Chi-chi-chi vážne, mne sa to nepodarilo , ale kuchynská utierka presvitala, podľa mňa to stačilo. Závin bol výborný a ak sa vám chce ťahať tu je recept.

Budeme potrebovať:
300g polohrubej múky
štipka soli
1 vajce
1 PL octu
1 PL masti
vlažná voda cca 200ml

Plnka:
jablká
cukor
škorica
cca 100g masla

 Postup:

 
1. Múku, soľ preosejeme na dosku a pridáme vajce, ocot, roztopenú masť a podľa potreby vodu...neprilejte ju naraz , ale postupne, aby cesto bolo tak akurát ani riedke ani moc tuhé...
2. ...všetky ingrediencie spolu vypracujeme. Miesime dlho ....dosť dlho... s cestom sa hráme kým z nás neopadne stres a ešte trochu dlhšie... je to relaxácia:)))...


3. ...keď sa cesto prestane lepiť či na dosku , alebo prsty  a je polotuhé, sformujeme z neho bochník ktorý položíme na múkou posypanú dosku a prikryjeme nahriatou miskou a necháme pol hodiny odpočívať...


4. ...odpočinuté cesto dáme nabok. Dosku prikryjeme čistým obrusom alebo utierkou ktorú trošku pomúčime. Na utierku dáme cesto, zľahka ho vyváľkáme...


5. ...šikovné ručičky si trošku naolejujeme strčíme pod cesto a opatrne ho rozťahujeme od stredu ku krajom ( určite si nájdete systém)  až kým ho nevytiahneme na tenko-tenučko.


6. Vytiahnuté cesto potriem roztopeným maslom posypeme jablkovou plnkou...Ozaj plnka. Jablká ošúpeme nakrájame na menšie kúsky zmiešame s cukrom a škoricou, všetko podľa chuti ...


7. ... pomocou utierky závin zvinieme.


8. Závin preložíme na vymastený plech, potrieme maslom ktoré nám zvýšilo (alebo ak nezvýšilo  potrieme mliekom), popicháme vidličkou  a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 200 stupňov na... fakt neviem, ako dlho ...zabudla som, ale myslím na 25 min:(   

9. Upečený závin posypeme práškovým cukrom , nakrájame a podávame. Horúci je nebezpečný odporúčam nechať trošku vychladnúť:)


                                                                              Dobrú chuť.


23 komentárov:

  1. Ajka, tak toto si mi pripomenula moje detstvo. Moja mamina túto pravú štrúdľu robievala. Pamätám si ako odsunula stoličky od kuchynského stola, dala naň čistý obrus a behala okolo stola ako obežnica okolo planéty. Cesto bolo tenučké ako pavučina a mamina nervózna, aby sa jej neroztrhlo. Bola to fantastická štrúdľa. Dnes už ho mamina nerobí, už by to nezvládla, tak je na čase, aby som prevzala štafetu. Vyzerá božsky. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka tak takto si v mysli vybavujem svoju babku , ako ty mamu:) hlavne cez prázdniny a z letných jabĺk bola štrúdľa výborná:-)

      Odstrániť
  2. Domácí těstíčko-mňamka-nedávno jsem štrúdlík také dělala:-)Krásné fotečky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Miška ďakujem za návštevu aj za pekný komentárik:-)

      Odstrániť
  3. Ahoj Ajko, obědnávám 5kusů letecky!Nám tu lítají obří bombardéry NATO,mají exhibici tak ať jsou užitečné!!!!!!Mám takovou chuť ale momentálně jsem líná .Daja

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daja ty srandistka:)))5 kusov a každý v samostatnom lietadle:)))...a vieš koľko mi trvalo kým som sa ja premohla a dala sa do ťahania:)))no výsledok stál za to.

      Odstrániť
  4. Začíná období štrůdlů, mám je moc ráda a ten Tvůj vypadá opravdu lákavě, mňam....:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sonia vo pláne mám ďalšie štrúdľové cestá tak uvidíme , ako sa podaria potom ich sem hodím:)

      Odstrániť
  5. Jeziiismarja Ajka, taku krasnu strudlu ja nikdy nemam.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ajka ahoj,po dlhsej pauze som na blogoch a pri tejto tvojej jablkovej tahanej mi tu slinky kvandzia na klavesnicu :)) krasne fotky, vela lasky v tom recepte, niekedy musim vyskusat, jablkovo skoricove milujem ♥ pozdravujem :) Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak tomu sa povie super štrúdľa. Spomenula som si pritom na moju krstnú mamu, ktorá veľmi často robievala ťahanú štrúdľu. Bola vznikajúca. Keďže bývala cez cestu, často som na ňu chodievala. Raz, keď mala návštevu, chcela urobiť túto dobrotu. Medzi rečami ťahala a piekla. Až trocha ochladla, nakrájala a ponúkla. Pán, ktorý bol na návšteve, hovorí, vieš je vynikajúca, ale miesto soli si ju mohla pocukrovať. Dlhé roky, pri pečení štrúdle, sme jej to pripomínali.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. raz darmo, Ty si šikovnica veľká, krásne sa Ti podaril :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. No pani, tak to uz hej... hlboka poklona...a veeeeeeeeeeelikanska 1*

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ďakujem krásne za priaznivé komentáriky :-) ospravedlňujem sa no momentálne nedokážem odpovedať na každý zvlášť. Vážim si vašu priazeň:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ajka, tak na toto sa chystám už roky a nie a nie sa k tomu dokopať. Štrúdľa vyzerá fantasticky, hneď by som si z nej dala.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Krásný štrůdlíček....to miluju (hlavně patičky).

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Krásná podzimní jablková klasika!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. To zní nádherně, děláš mi chutě.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj robila som ju podľa teba a vyšla mi výborne. Robila som jablkovo - orechovú. Ďakujem za super receptík. Daniela

    OdpovedaťOdstrániť