pondelok 6. októbra 2014

Bryndzovníky

 Čo vám k tomuto receptíku napíšem? No nič. Len to, že bryndzovníky sú úžasné, výborné, fajnové proste mňam.

Budeme potrebovať:
ČL - čajová lyžička
600g polohrubej múky
cca 0,5 l vlažného mlieka
100ml oleja
2 ČL soli
2 ČL cukru
0,5 kocky droždia
Plnka:
125g bryndze
125g masla
2 žĺtka
3-5 strúčikov cesnaku
soľ podľa chuti
mak, sezam, ľan alebo čokoľvek čo máte radi na posyp
Postup:
1. Múku preosejeme do misky, rozdrobíme droždie pridáme cukor a časť mlieka. Necháme cca 10 min odpočívať kým nevzíde kvások...
2. ...pridáme soľ a mlieka toľko, aby cesto po zamiesení bolo skôr tuhšie, ako redšie...
3. ...cesto necháme vykysnúť.
4. Medzi tým si pripravíme plnku zo zmäknutého masla, bryndze, nastrúhaného cesnaku, žĺtkov a soli. Plnku vyšľaháme ručným mixérom do nátierkovej konzistencie.
5. Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve polovice.


6. Najprv jednu  polovicu cesta rozvaľkáme na 0,5 cm, natrieme časťou plnky a zrolujeme. Aj povrch rolády môžeme potrieť trochou plnky.  To isté urobíme aj s druhou polovicou cesta.


7. Roládu nakrájame na trojuholníčky ktoré poukladáme na papierom na pečenie vyložený plech.


8. Povrch trojuholníkov potrieme bielkom a posypeme semienkami.
9. Rúru vyhrejeme na cca 180 stupňov a podkysnuté trojuholníky dáme piecť cca na 20 min.

                                                                     Dobrú chuť :-)

7 komentárov:

  1. Čím v Česku nahradím bryndzu? Děkuji. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno feta syrom alebo balkánskym syrom. Alebo kľudne nahraďte bryndzu nivou ta bude asi najlepšia voľba :-)

      Odstrániť
    2. I v Česku se dá koupit výborná brynza .o)

      Odstrániť
  2. Taky určitě vyzkouším,brynzu miluju.

    OdpovedaťOdstrániť