štvrtok 14. apríla 2011

Makové rolky


Že ja som nevyskúšala tento recept už skôr:) Je fantastický, nenáročný na čas a prípravu. Chuťou mi pripomínajú lúpačky posypané makom. Tieto makové rolky sú výborné teplé aj vychladnuté. Autorka receptu Mirielle Guilian píše že ak použijeme miesto maku rascový výťažok  získame ďalší alsaský recept.Ozaj neviete čo to je rascový výťažok a kde ho dostať kúpiť?
Zdroj: M. Guilian, Prečo Francúzky nepriberajú

 Budeme potrebovať:
1 vajce
1 PL vody
260 ml bieleho jogurtu
4 PL olivového oleja
400g hladkej múky
2 PL cukru
1 ČL soli
1 PL kypriaceho prášku
nemletý mak

Postup:
1. Vajce zmiešame s vodou.Trošku si odložíme na potretie roliek.
2. Olivový olej a jogurt spolu vyšľaháme na jemný krém.
3.Do olivovo- jogurtového krému preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, prášok do pečiva a zmes s vajca a vody. Vareškou alebo rukami spracujeme cesto pokiaľ sa neprestane lepiť. Ak sa vám bude pracovať lepšie na pracovnej doske tak si kľudne cesto prehoďte a podsypávajte múkou. Cestíčko je ani mäkké ani tuhé :) dobre tvarovatelné.
3. Rúru predhrejeme na 200 stupňov, teplovzdušnú na 180. Vytvarujeme rolky alebo nejaké iné tvary trebárs žemličky...Potrieme ich vajíčkom a posypeme makom. Ak sme robili žemličky môžeme ich pred pečením narezať, získajú pekný rustikálny šmrnc:)Pečieme ich cca 30 min alebo kým nebudú pekne do zlatista upečené.

13 komentárov:

  1. Andrejka, rolk vyzeraju super! Ale o rascovom vytazku som este nepocula...ale ani sa nedivim...na svete existuje tolko roznych ingrediencii...ajajaaaaj ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem Aďuška:)...tajne som dúfala že ty budeš vedieť, ty máš neuveriteľný rozhľad v týchto veciach, ale máš pravdu je toho toľko....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no teeda, ani ja som nepocula o rascovom výtazku, uuuuuj a ze výzvy...:-DDDDD

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ...Slávka sme na tom rovnako, ale ak niečo vypátram zaručene dám vedieť:D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. krásne rožteky Andrejka a zaujímavé, že tam ide ten olivový olej...No rascový výťažok tiež netuším, kde sa dá kúpiť, ale viem na 120%, že na Slovensku ho nekúpiš:)))) Ale tak či tak, ten mak mi tam reže vácej, ako nejaký rascový výťažok:))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ďakujem Evička :) ten olej to cestíčko fajn zvláčni a dodá zaujímavú chuť:) No a čo sa týka výťažku tak to som hodila sem len pre zaujímavosť, je mi jasné že tu o tom nechyrovať a ako vravíš mak je mak o tom zas nechyrovať inde:))) ale to zas z iného dôvodu:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Andrejka,ked tieto chutne "makovaciky" chutia ako lupacky,tak nie je o com,musim vyskusat:)))lupacky som ako dieta milovala,odvtedy mam pocit,ze uz to nie je ono,a vlastne ich uz ani nevidam nikde:(tieto tvoje vyzeraju velmi chutne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Andrejka, Evka,
    ja som pred dvoma dnami piekla sladku focacciu s visnami, kde do cesta islo tusim 70 ml olivoveho oleja. Trosku som sa toho bala, ale v chuti to nebolo vobec poznat, zato cesto bolo neskutocne lahodne, makke...zeby vdaka nemu? Ktovie ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ďakujem Martinka:) ...no u nás lupačky dostať , ale tá chuť už nieje čo bývala respektíve nie sú to na čo som ako dieťa bola zvyknutá presne ako ty. Tieto rolky sú trošku hutnejšie ,viac než tie na ktoré sme boli zvyknuté no napriek tomu sú vééééľmi chutné.Budem rada keď vyskúšaš:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Andrejka tvoje makove rolky urcite vyskusam. Uz teraz sa na ne tesim. Mam rada recepty,kde sa vela nenarobis a vysledkom je skvela, chutna vecicka:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Adrianka budem moc rada ak vyskúšaš:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. To vypadá více než dobře. Jakékoli domácí pečivo s mákem mám moc ráda a z těchle křupavých kousíčků na mě dýchá domov a krásná vůně na sto honů. V neděli chystám malou rodinnou oslavu, takže je určitě vyzkouším.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Madlenka budem moc rada ak vám pečivko na oslave zachutí:) Prajem príjemnú oslavu a krásne rodinné stretnutie:)

    OdpovedaťOdstrániť