piatok 9. septembra 2011

Jedenáste narodeniny


Pred jedenástimi rokmi 8.9. sa nám narodila K naša druhá dcérka. Malé kľudné bábätko, také kľudné až som tomu nechápala:) Má jedno zvláštne znamenie, miluje všetko čokoládové a v tom tkvie asi jej kľud , vyrovnanosť a pohoda . A samozrejme aj jej narodeninová torta musela byť s čokolády. Pôvodne som chcela upiecť Anetkinu tortu no nakoniec som upiekla úplne iný korpus a aj mascarpone plnku som urobila trošku ináč. Konečný výsledok bol fantastický:)


Budeme potrebovať:
 tortový korpus
6 vajec
130g medu
70g kvalitnej čokolády
8 PL hrubej múky
2 PL vlažnej vody
1 čl prášku do pečiva
Plnka
250 g mascarpone
100g bielej čokolády
1 PL vanilkového cukru
ovocie(maliny, černice, jahody...)
Poleva
125g marcipán
200ml šľahačky
200g čokolády


Postup: 
1. Rúru vyhrejeme na 160stupňov.
2. Do misy dáme med, žĺtka,vodu a vyšľaháme do peny.
3. Pridáme roztopenú čokoládu a dobre premiešame.
4. Do čokoládovo-váječnej zmesi pridáme múku premiešame a jemne vmiešame sneh z bielkov.
5. Tortovú formu vymažeme a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a dáme piecť na cca 30-35 min.
6. Vychladnutý korpus raz rozrežemea a naplníme plnkou ktorú pripravíme z rozpustenej bielej čokolády a vyšľahaného mascarpone s cukrom.
7. Na krém poukladáme ovocie a zakryjeme korpusom, dobre zaťažíme alebo pritlačíme nech sa to spojí.
8.Marcipán vyvaľkáme na práškovom cukre, vyrežeme placku takú veľkú , ako povrch torty a dáme ju na vrch korpusu.
9.Pripravíme si polevu s čokolády a šľahačky. Šľahačku zohrejeme a čokoládu v nej rozpustíme keď bude čokoláda pekne hladká a hustá odstavíme a necháme trošku vychladnúť , aby nám pri natieraní torty poleva moc netiekla.
10. Ja nikdy neviem , ako bude vypadať torta vo finálnej podobe ,vždy improvizujem a aj teraz tak bolo:) Nakoniec som po celom povrchu torty urobila vlnky či kopčeky či ako to nazvať a ozdobila som ju černicami a narodeninovými sviečkami. Nakoniec torta mala úspech chuťou a aj vzhľadom:-)
                                                                          Dobrú chuť:)

21 komentárov:

  1. Nádherný dortík, jak na sladké nejsem, tento bych si dala.Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nádherné,poetické fotky dcéry, nech vám krásne rastie a torta júúúj,samé dobré ingrediencie.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Neochybujem, ze vysledok bol fantasticky. Vzhlad torticky tomu napoveda. Je nadherna. Dcerke vsetko najlepsie zelam k jej sviatku.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. jeziiis to je uzasna torta!!! velmi pekne fotky, ale TA TORTA!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Paradna torticka!!! a aj ja sa pripajam ku gratulantom ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jindra Ďakujem krásne:)

    Ivana: Ďakujem Ivanka :) trošku som skúšala fotiť v meste máme súťaž o letné foto tak uvidíme:)

    Adriana: Ďakujem Adrika:)

    Michaela: Ďakujem Miška:)

    Marianna: Ďakujem Mariannka:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mnaaam, parada!! Aj ja taku chcem ;) A dcerke zelám všetko najlepsie, aby jej mamina stále také dobroty vypekala ;) A inak, aké krásne dlhokánske vlásky má dcérka ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Andrejka,torticka musela byt neskutocna,dokonala,uz len preto,ze si ju piekla ty a s laskou:)dcerenke gratulujem,a prajem vseeeetko len to najlepsie a najcokoladovejsie♥

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Andrejka, nechce sa mi veriť, že už máš 11 ročnú dcéru, vyzeráš tak mladunko. Katke želám najmä pevné zdravie. Tortička vyzerá fantasticky. Hneď by som si kúsok (poriadny) dala.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Krása, krása, krása ... + všetko naj :).

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Adusha: Ďakujem krásne Aďuška za milý komentárik:) a Katka si vlásky pestuje už od škôlky je to jej srdcovka:)ináč si ich nechala teraz spostupniť ale nieje spokojná:(

    Martina: Ďakujem Maťka za krásny komentárik:)

    Ivana: Ivanka chce-nechce veriť je to tak, roky nepustia hlavne že som geneticky vybavená:))) Ďakujem za Katku a aj za milý kometárik:)

    Kinga: Ďakujem krásne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. mnam mnam, takto ma podla mna vyzerat uzasna torta.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ďakujem Anetka , ale inšpirácia išla hlavne od teba:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. slinky sa mi zbiehajú pri pohlade na túto určite fajnovú tortičku..mňaam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Andrejko moc tě zdravím.Musím tě moc pochválit za tak krásný dort, jaký jsi upekla-a chutnat musel skvěle.No a všecičko nejlepší tvé malé slečně k narozeninám.Na těch fotečkách ,to je tvoje dcerka?Je to krásné děvče a vlasy jako princezna.I moje dcerka má do pasu dlouhé vlasy-sice práce s česání, ale jsou to přeci naše princezny.Píšeš jak je dcerka klidná a vyrovnaná.Víš i já jsem narozená v tomto měsíci ve znamení PANNY.I já miluju sladké a čokoládu a od mala jsem byla prý velice klidné a bezproblémové dítě-takže asi na tom něco bude.Krásně si celá rodinka užívejte pohody a přeji jen to nejlepší

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj Věrka:)ďakujem za pochvalu, moc potešila:)a ďakujem aj za moju malú princeznú:)...áno je to moja dcérka, vlásky si pestuje od škôlky a aj darček k tohtoročným narodeninám bol taký priateľský k vláskom :)túžila po kefe z diviačích štetín:)))zohnali sme a nevie sa dočesať:)...no a práca to je pestovať také vlásky , ale keď si naše princezné z toho spravia rituál tak to ide ľahšie:)nemám pravdu?Zdravím tvoju dcérku:) a prajem vám krásnu nadchádzajúcu jeseň:) Pá.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. pane jo, takový nádehrný dort plný čokolády bych si taky přála! jako správný čokoholik určitě při nejbližší narozeninové akci vyzkouším, protože vypadá jednoduše fantasticky. Jinak gratuluji dcerce k narozeninám, už je to velká holka a závidím klidné dítě :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ďakujem Madlenka za dcérku a prianie pre ňu:) ....a tortička je fakt čokoládovo-čokládová, vzhľadom na to že aj ty si čokomaniak nepochybujem že by ti chutila:)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. nádherná tortička, musela byť fantastická, je vidieť že je pečená s láskou ... dnes sa túlam po blogoch a hľadám torty, od októbra do decembra máme v rodine narodeninový maratón a súrne potrebujem nové recepty :) ... malej princezničke želám šťastný život a ešte veľa takýchto krásnych tortičiek od maminky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Jani ďakujem krásne za pochvalu:) dúfam sa niečim dobrým inšpiruješ veď je s čoho:)aj ja pôjdem na občumi bo tiež máme v decembri a januári väčšie oslavy tak uvidím čo spatlám:) Jani nech sa ti darí:)

    OdpovedaťOdstrániť